Kuva Nico Backström
Kuva Nico Backström

Paloittele paprikat ja viipaloi kesä­kurpitsa sekä punasipuli. Levitä kasvikset pieneen uunivuokaan. Pirskottele päälle oliiviöljy ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

Paahda 200-asteisessa uunis­sa noin 15 minuuttia tai paista kuumalla paistinpannulla niin, että kasvikset hieman pehmenevät, mutta niihin jää purutuntumaa. Kaada kasvikset kulhoon ja sekoita joukkoon unikonsiemenet ja kaprikset. Sekoita myös kastikkeen ainekset. Paahda leipäviipaleet paahtimessa rapeiksi.

Kokoa neljälle leivälle salaattia, kasviksia, broileriviipaleita ja kastiketta. Nosta päälle toinen leipä ja asettele päälle loput täytteet. Viimeistele basilikalla ja tarjoa heti.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 35 minuuttia

Resepti

300
g
kypsää broileria viipaleina
2
kpl
paprikaa
kesäkurpitsa
1
kpl
punasipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
mustapippuria
2
rkl
unikonsiemeniä
2
rkl
kapriksia
8 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
vihreää salaattia
tuoretta basilikaa

Kastike

1
dl
kevytranskankermaa
1
tl
Dijon-sinappia
ripaus suolaa ja mustapippuria
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.