Annin keittiön lasagne on myös gluteeniton. Kuva: Annbyck
Annin keittiön lasagne on myös gluteeniton. Kuva: Annbyck

Lifestylebloggaaja Annbyck vinkkaa helpon lasagnereseptinsä. Valmista vaikka arki- tai pyhäruuaksi!

Me Naisten verkkosivuilla blogiaan pitävä Annbyck on julkaissut reseptipostauksen, joka saa veden kielelle.

Kesäkurpitsa-munakoiso-lasagnen voi tehdä tavallisesti uunissa tai Crock pot -haudutuspadassa, jos malttaa uhrata muutaman tunnin enemmän tämän herkun valmistamiseen. Muuten resepti on todella helppo: juustokastikekin syntyy kädenkäänteessä.

Lisää kuvia lasagnen tekovaiheista löydät Annin keittiössä -blogista.

Ainekset

  • 400 grammaa jauhelihaa
  • 1 pieni munakoiso
  • 2 pienehköä kesäkurpitsaa
  • 1 purkki tomaattipassataa tai -murskaa
  • 1 tuubi tai purkki tomaattipyreetä
  • 1 iso tai 3 pientä sipulia
  • 1–3 kynttä valkosipulia
  • 1 purkki raejuustoa
  • 1 muna
  • 1 pussi mozzarellaraastetta
  • 1 pussi parmesaaniraastetta
  • suolaa
  • pippuria
  • mausteita oman maun mukaan, esimerkiksi paprikaa, cayannea tai pizzamaustetta

Näistä aineksista syntyy Annin kesäkurpitsaherkku. Kuva: Annbyck
Näistä aineksista syntyy Annin kesäkurpitsaherkku. Kuva: Annbyck

Valmistusohje

1. Pilko munakoiso ja kesäkurpitsa noin 0,5 cm paksuiksi paloiksi.

2. Levitä palat leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle suolaa.

3. Anna seistä noin 15–20 min ja tee sillä välin jauhelihakastike

Vapaaehtoinen vinkki!

  • Kuivaa munakoisot että kesäkurpitsat talouspaperilla ja grillaa ne kevyesti pannulla.

Jauhelihakastike

1. Pilko sipuli pieneksi, kuullota hetki pannulla ja heitä sen sekaan puristettu valkosipuli.

2. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.

3. Kaada mukaan noin 2–3 rkl tomaattipyrettä.

4. Anna kastikkeen muhia hetki ja lisää mausteet ja tomaattipassata tai -murska sekä tarvittaessa vähän vettä.

Maailman helpoin juustokastike

1. Sekoita sauvasekoittimella raejuusto ja muna.

2. Lisää ripaus suolaa – tai hieman parmesaaniraastetta, jos pidät sen mausta.

Kokoaminen

1. Levitä voidellun vuoan pohjalle jauhelihakastiketta sekä sen päälle vähän juustokastiketta ja mozzarellaraastetta.

2. Asettele kerros munakoisoja ja niiden päälle taas kastikkeet sekä juusto.

3. Seuraava kerros sisältää kesäkurpitsaa ja kastikkeet.

4. Päällimmäiseksi jää kastikekerros, joka peitetään mozzarella- ja parmesaaniraasteella.

Paistaminen

1. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia tai haudutuspadassa 2–3 tuntia.

2. Lasagnen kannattaa antaa vetäytyä riittävän kauan, jotta ylimääräiset nesteet imeytyvät kunnolla.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.