Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

1. Kuori ja pilko pieneksi ­bataatti, sipuli ja valkosipuli.

2. Pane pilkotut ainekset, inkivääri sekä 1 rkl öljyä kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes sipuli on kuullottunut.

3. Lisää kasvisliemi ja keitä ­palat kypsiksi eli noin 15 minuuttia.

4. Keiton kypsyessä valmista krutongit. Kuutioi leipäviipaleet, kuori ja murskaa valko­sipulinkynsi. Kuumenna 1 rkl öljyä pinnoitetulla pannulla ja lisää siihen valkosipulinkynsimurska. Lisää leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi.

5. Kaada keiton joukkoon kuohu­kerma ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Nosta kattila levyltä jäähtymään.

6. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

7. Tarjoa alkuruokana kruton­kien kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia

Resepti

500
g
bataattia
1
kpl
keskikokoinen sipuli
1
kpl
valkosipulinkynsi
1
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
1
rkl
öljyä
1
l
kasvislientä
1
dl
kuohukermaa
suolaa ja rouhittua ­mustapippuria

Krutongit

4
kpl
maalaisleipä viipaletta
1
kpl
valkosipulinkynsi
1
rkl
öljyä
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.