Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

1. Kuori ja pilko pieneksi ­bataatti, sipuli ja valkosipuli.

2. Pane pilkotut ainekset, inkivääri sekä 1 rkl öljyä kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes sipuli on kuullottunut.

3. Lisää kasvisliemi ja keitä ­palat kypsiksi eli noin 15 minuuttia.

4. Keiton kypsyessä valmista krutongit. Kuutioi leipäviipaleet, kuori ja murskaa valko­sipulinkynsi. Kuumenna 1 rkl öljyä pinnoitetulla pannulla ja lisää siihen valkosipulinkynsimurska. Lisää leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi.

5. Kaada keiton joukkoon kuohu­kerma ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Nosta kattila levyltä jäähtymään.

6. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

7. Tarjoa alkuruokana kruton­kien kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia

Resepti

500
g
bataattia
1
kpl
keskikokoinen sipuli
1
kpl
valkosipulinkynsi
1
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
1
rkl
öljyä
1
l
kasvislientä
1
dl
kuohukermaa
suolaa ja rouhittua ­mustapippuria

Krutongit

4
kpl
maalaisleipä viipaletta
1
kpl
valkosipulinkynsi
1
rkl
öljyä

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.