Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Ainekset Balkanin kebabiin löytyivät valmiina kaupasta. Vain sipuli ja persilja piti silputa.

1. Tee ensin ajvar-kastike. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Halkaise paprikat, poista siemenet. Halkaise myös munakoiso. Pane kasvikset uuniin kuoripuoli ylöspäin ja paahda niitä noin puoli tuntia, kunnes niiden kuori on mustunut.

2. Sulje kasvikset paksuun tiiviiseen muovipussiin tai peitä ne kulhoon tiiviisti kelmulla. Anna jäähtyä 15 minuuttia. Kuori paprikat ja kaiva munakoison pehmeä sisus teho­sekoittimeen tai sauvasekoittajan kulhoon. Lisää valkosipulinkynsi, suola, pippurit ja etikka. Hienonna seos tasaiseksi. Lisää lopuksi oliivi­öljy ja sekoita vielä.

3. Valmista kebabit. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja. Grillaa makkarat tai cevapit, kuumenna myös pita­leivät grillissä. Täytä leivät.

Vinkki! Ajvar-kastiketta myydään monissa etnokaupoissa valmiina.

Vinkki! Voit tehdä cevapit jauhe­lihasta lisäämällä 400 grammaan ­sika-nautajauhelihaa 1 tl yrttimaustetta ja 1 tl suolaa. Pyörittele taikina vähän sormea paksummiksi puikuloiksi ja grillaa kypsiksi.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti

Resepti

1
kpl
punasipuli
(lehti)persiljaa
400
g
kasvismakkaraa tai -kepakoita (esimerkiksi ćevapčići veggie)
1
dl
paksua jogurttia tai ranskankermaa
8
kpl
peperonipaprikoita (säilöttyjä)
4
kpl
pitaleipää (tai rullattavaa rieskaa)
suolaa

Ajvar-kastike

3
kpl
paprikaa
munakoiso (pitkittäin halkaistu)
1
kpl
valkosipulinkynsi
mustapippuria
(1/4 tl cayennepippuria)
punaviinietikkaa
oliiviöljyä
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.