Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

1. Ota katkaravut ja sinisimpukat hyvissä ajoin sulamaan huoneenlämpöön tai jääkaappiin. Kuori ja hienonna sipuli ja kuori ja raasta valkosipulinkynnet. 

2. Kuumenna oliiviöljy wokkipannussa ja pyörittele sahramia siinä hetki. Kuullota sipulisilppu ja riisi. Lisää wokkipannuun vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä 35 minuuttia.

3. Erottele rosmariinin lehdet ja silppua ne. Sekoita rosmariini ja herne-maissi-paprikasekoitus. Lisää sulaneet katkaravut ja sinisimpukat kattilaan. Sammuta levy ja anna hautua 5 minuuttia. Heitä pois avautumattomat sinisimpukat ennen tarjoilua.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 50 minuuttia

Resepti

250
g
pakastettuja kuorellisia katkarapuja
250
g
pakastettuja esikeitettyjä kuorellisia sinisimpukoita
1
kpl
sipuli
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
sahramia
3
dl
täysjyväriisiä
8
dl
vettä
1
kpl
kasvisliemikuutio
2
kpl
rosmariininoksaa
200
g
herne-maissi-paprikapakastetta
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.