Tekila's Bakery -bloggaaja Kirsi Jaakkolan amerikkalaistyylinen kakku haastaa koristeluun hurahtaneet kotileipurit.

Sekoita jauhot, sokeri, kaakao ja sooda yhteen. Sekoita erillisessä kulhossa öljy, piimä, munat, etikka, vanilja-aromi ja punainen väri yhteen. Sekoita kaikki yhteen sähkövatkaimella matalalla teholla.

Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan (25 x 25 cm). Paista 180 asteessa ja n. 35 min

Anna pohjan jäähtyä kunnolla ja nosta jääkaappiin yön yli. Halkaise kakku ja leikkaa se kahtia. Näin saat kakkuun neljä kerrosta.

Valmista tuorejuustotäyte.Vatkaa voi ja crisco tasaiseksi. Sekoita tuorejuusto joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Lisää sokerit ja sekoita tasaiseksi.

Nosta kakkulevyt päällekkäin ja sivele väleihin puolen sentin kerros tuorejuustotäytettä. Tee kakusta 13 senttiä korkea. Jos kakku on kohonnut hyvin, voit jättää osan pohjista käyttämättä.

Leikkaa kakkua alhaalta kapeammaksi, jotta se saa arkun muodon.

Eristä kakku ennen koristelua sokerikreemillä. Sekoita voi tasaiseksi. Siivilöi tomusokeri joukkoon ja lisää loraus maitoa tarvittaessa. Vatkaa tasaiseksi.                                                                                   

Tee arkun kansi. Sulata voi ja vaahtokarkit mikrossa, ensin täydellä teholla minuutin verran. Sekoita massaa ja jatka kuumentamista 15 sekuntia kerrallaan, kunnes massa on sulanut tasaiseksi. Varo kuumentamasta liikaa kerrallaan, etteivät vaahtokarkit kärähdä. Lisää riisimurot massaan ja sekoita tasaiseksi.

Kumoa massa leivinpaperin päälle ja painele se arkun kannen muotoon (noin 13x23 cm), jotta siihen jää  varaa höyläillä pintaa tasaiseksi. Nosta arkun kansi jääkaappiin jäähtymään. Voit tehdä kannen muutamaa päivää aikaisemmin ja säilyttää pakastimessa. Tasoita kansi veitsen ja raastimen avulla. Viimeistele pinta sokerikreemillä. Voit asentaa arkun kannen raolleen kakkuun työnnettyjen sukkapuikkojen (metalliset) avulla.

Muotoile suklaasta tai sokerimassasta koruja, ristejä, meritähtiä, karttoja ja simpukoita käsin tai silikonimuottien avulla. Tee timantit isomaltoosista tai sokerimassasta.

Vinkki! Criscoa myydään hyvin varustetuissa elintarvikeliikkeissä ja leivontakaupoissa. Voit korvata Criscon voilla.

Lisää ihania kakkuohjeita juhlaan löydät Me Naisten huomenna ilmestyvästä numerosta 21/2013.

Lisää aiheesta

Kirsin blogi: Tekila's Bakery

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Vaikea

Pohja

325
g
vehnäjauhoja
400
g
sokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
1
tl
soodaa
ripaus suolaa
4
dl
ruokaöljyä
2
kpl
kananmunia
2
dl
piimää
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
vanilja-aromia
1
tl
punaista väriä

Tuorejuustotäyte

criscoa
110
g
suolatonta voita tai 200 g, jos et käytä Criscoa
200
g
tuorejuustoa
1
rkl
vaniljasokeria
15
dl
tomusokeria

Sokerikreemi

4
dl
tomusokeria
350
g
suolatonta voita, huoneenlämpöistä
2
rkl
maitoa

Kansi

3
rkl
voita
280
g
vaahtokarkkeja
14
dl
riisimuroja
nokare voita käsien voiteluun

Koristeet

600
g
ruskeaa muotoilusuklaata tai sokerimassaa
150
g
mustaa muotoilusuklaata tai sokerimassaa

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?