Maistuisiko alle kahden euron kukkakaalipizza?
Maistuisiko alle kahden euron kukkakaalipizza?

Uuden ruokakirjan resepteillä saa valmistettua herkkuja, jotka maistuvat heillekin, jotka eivät käytä ruokavaliossaan sokeria tai jauhoja.

Taateleita. Banaania. Kanamunia. Kaakaojauhetta. Paitsi että näistä aineksista saa aikaan makean kakun, se on vieläpä ällistyttävän edullinen. 12 palan kakun kokonaishinta on 1,95 euroa.

Viime vuoden halparuokahaasteesta tutuksi tulleet Essi Määttä ja Sari Rito ovat julkaisseet nyt uuden ruokakirjan, Hyvää & halpaa (Otava). Kirjassa on 60 reseptiä, joiden annoshinnaksi on laskettu 0,15–2 euroa.
Lue myös! Halparuokakirjailija paljastaa: Näin kokkaat aterioita 0,20–2 eurolla

Tämän jutun resepteistä kukkakaalipizzan annoshinta on 1,60 euroa ja suklaa-banaanikakun 0,15 euroa. Kokeile itse: voiko näin huokealla oikeasti herkutella?

Kukkakaalipizza

Annoshinta: 1,60 euroa
2 annosta
halkaisija noin 28 cm

Pohja

  • 400 g kukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Tomaattikastike

  • 1 dl tomaattipyrettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl ketsuppia
  • oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria

Täytteet

  • ½ paprika
  • 5 kirsikkatomaattia
  • ½ keltasipuli
  • 5 siivua kalkkunaleikkelettä
  • ½ dl juustoraastetta

Huuhtele kukkakaali ja aja tehosekoittimella riisimäiseksi.

Sekoita kukkakaali, kananmuna sekä parmesaani kulhossa.

Muotoile massasta pizzapohja ja paista noin 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kun pohja on paistumassa, valmista tomaattikastike. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.Tarkista maku mieleiseksesi.

Ota pizzapohja uunista, levitä tomaattikastike sekä lisää mieluisat täytteet ja paista vielä noin 10–15 minuuttia 200 asteessa.

Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.
Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.

Suklaa-banaanikakku

Annoshinta: 0,15 euroa / koko kakku 1,95 euroa
12 hengelle

  • 10 tuoretta taatelia ilman kiviä
  • 2 kypsää banaania
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl raakakaakaojauhetta (tai tavallista sokeritonta kaakaojauhetta)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (1 tl aitoa vaniljaa)
  • kookosöljyä tai voita voiteluun

Laita taatelit hetkeksi likoamaan veteen niin, että niistä tulee pehmeämpiä.

Pilko banaanit, laita ne kananmunien kanssa kulhoon ja soseuta.

Lisää seokseen taatelit, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilja ja soseuta tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kookosöljyllä tai voilla voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan 20 cm).

Paista noin 20–35 minuuttia 200 asteessa.

Anna kakun jäähtyä ja vetäytyä. Koristele kakku esimerkiksi marjoilla ja soijavispillä.

Reseptit: Hyvää & halpaa (Otava)

Oikeasti vähävarainen

Alle 2 euron jauhottomat herkut: kukkakaalipizza ja suklaa-banaanikakku halparuokakirjailijoiden ohjeilla

Naurettavaa. Kukkakaalipizzan hinta muka 3,20 €, johon tulee Parmesania (pala maksaa n. 6 €), kalkkunaleikettä ( vähintäänkin 2,50/pieni rasia) ym muut ainekset. Ihan pöljiä tällaiset "syö halvalla" -reseptit. Oikeasti jos syö halvalla niin syö perunoita, juureksia, kaalia, herneitä ja papuja, pakastevihanneksia, munia, tomaattimurskaa ja pastaa. Niistä saa tehtyä monenmoista. Ihan parasta, jos vielä saa itse pyydystettyä kalaa.
Lue kommentti

Toffeekonvehti saattaa hyvinkin olla seuraava joulutortun hittitäyte.

Ah, joulutorttu. Tuo syystalvisen Suomen ihanin herkku. Luumumarmeladinapilla kuorrutettu voitaikinasakarainen on ehdottomasti yksi parhaista keinoista ladata akkuja pimeinä talvi-iltoina.

Tänä vuonna olemme saaneet huomata, ettei luumumarmeladi (tai edes omenamarmeladi) ole todellakaan ainoa vaihtoehto tortun täytteeksi. Muutaman viime viikon ajan Suomi on kohissut Vihreä kuula -joulutortuista. Soppa365-sivuston kehittelemä resepti on levinnyt kulovalkean lailla sosiaalisessa mediassa.

Mekin antauduimme huumaan ja kokeilimme tehdä niitä! Harmiksemme testi epäonnistui surkeasti. Lue lisää:

Emme kuitenkaan yhdestä mokasta lannistuneet. Sen sijaan päätimme kokeilla, mitä kaikkea torttuun voisikaan tunkea. Ja voi pojat, moni valitsemistamme yhdeksästä vaihtoehdosta toimi oikein hyvin!

Yhdeksän erilaista joulutorttutäytettä

Kokeilimme torttujen sisään seuraavia täytteitä: 

  1. Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti
  2. Pätkis
  3. Sitruunalla maustettu rahka & perinteinen laku
  4. Vaahtokarkki
  5. Nutella
  6. Vuohenjuusto & hunaja
  7. Sinihomejuusto & aprikoosimarmeladi
  8. Vaniljatuorejuusto & mansikkamarmeladi 
  9. Uuniomenainen joulusuklaa

Edellisestä testikierroksesta viisastuneina päätimme laittaa torttujen täytteet uuniin vasta paiston puolivälissä. Paistoimme torttuja ensin noin 7 minuuttia uunin keskitasossa. Sen jälkeen otimme tortut uunista, täytimme ne ja laitoimme takaisin uuniin, kunnes ne olivat ruskistuneet sakaroista.

Arvioimme testiryhmän kesken jokaisen torttutäytteen erikseen:

1. Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti

TESTIN PARAS!

Pandan klassisen Juhlapöydän konvehtirasian toffeekonvehti alkaa sulaa tortun päälle jo siinä vaiheessa, kun asettelemme sen esipaistetun tortun keskiöön ennen uuniin menoa. Uunissa konvehti sulaa kokonaan ja sen sisällä muhinut toffee levähtää pitkin sakaroita.

Se ei kuitenkaan häiritse makua – päinvastoin! Toffee sulaa tortun alle rapsakaksi karamelliksi ja tuo suutuntumaan mukavaa yllätyksellisyyttä. Yksi konvehti on juuri optimaalinen määrä täytettä tortulle.

Numeroarvio: 10+!

2. Pätkis

Kaikki suklaa ei todellakaan käyttäydy tortun päällä samalla tavalla. Siinä missä pehmeä toffee toimii loistavasti, pätkis on pettymys. Uunissa pätkis kovettuu, eikä se kostutta torttua ensinkään. Myös visuaalinen ulosanti on luotaantyöntävä. Pätkis tortun päällä näyttää no, toisenlaiselta tortulta. Jäimme kuitenkin miettimään: voisiko pätkiksen levyversio toimia tortussa paremmin?

Numeroarvio: 6

3. Sitruunalla maustettu rahka & perinteinen laku

Sitruunan ja lakun liitto toimii myös tortun päällä! Maku on yllättävä ja suutuntuma loistava. Rahkasta tulee ihanan juustokakkumainen uunin lämmössä, ja sitruuna antaa herkulle mukavaa raikkautta. 

Numeroarvio: 9

4. Vaahtokarkki

Vaahtokarkkiversio näyttää silmään hieman epäilyttävältä. Makukaan ei ole kummoinen. Vaahtista on tortun päällä liian vähän. Epäilemme, että yksi iso vaahtokarkki sakaraisen päällä saattaa toimia täytteenä paremmin.

Numeroarvio: 7

5. Nutella

No jo on Nutellaista! Suklaalevite toimii koostumukseltaan jopa epäilyttävän hyvin tortussa. Se ei hievahdakaan uunin lämmössä ja maistuu ihan samalta kuin suoraan purkista vedettynä. Todellinen Nutellan ystävä on varmasti tämän herkun fani. Muille makeus saattaa olla liikaa.

Numeroarvio: 8-

6. Vuohenjuusto & hunaja

Sanallinen arviomme on ympäripyöreä: ”OK.” Vuohenjuusto ja hunaja ovat ihan kelvollinen täyte tortulle, mutta erityisen säväyttäväksi sitä ei voi kuvailla. Pieneen suolaisen ja makean nälkään tämä on hyvä kombo.

Numeroarvio: 8

7. Sinihomejuusto & aprikoosimarmeladi

Nam, makupari toimii loistavasti! Suolainen sinihomejuusto ja makea aprikoosi ovat ihanat kaverukset. Sinihomejuuston ja aprikoosimarmeladin muodostama duo on toffeesuklaatortun jälkeen testimme paras torttu.

Numeroarvio: 10

8. Vaniljatuorejuusto & mansikkamarmeladi 

Raikas tuorejuusto on oikein hyvä makean mansikan pari. Maku muistuttaa jokseenkin viineriä. Testitorttuun laitoimme hieman liikaa täytettä. Teelusikallinen kumpaakin riittänee.

Numeroarvio: 9+

9. Uuniomenainen joulusuklaa

TESTIN KEHNOIN...

Yhdistelmä ei ole hyvä, vaikka tykkäisi uuniomenaisesta joulusuklaasta. Tämä oli testimme surkein torttu.

Numeroarvio: 5

Oletko sinä kokeillut erikoisia täytteitä joulutorttuun? Kerro niistä kommenteissa!

Helinä

Mitä kaikkea joulutorttuun voi (ja kannattaa) tunkea? Testasimme 9 jännittävää täytettä – kaksi ylitse muiden

Tähtitortun sakarat voi myös kääntää täytteen päälle. Taikinaympyrän voi kääntää keskeltä ja taikinaneliön kulmittain, voitele kylmällä vedellä ja paina sormin kiinni niin täyte pysyy sisällä. Vaihtoehtoja on muitakin, mutta itse teen lähes aina joulutortut taikinaneliöistä kulmittain ja tietysti luumumarmeladia täytteeksi.
Lue kommentti
Koristele nachot limen lohkoilla ja korianterilla.  Kuva: Panu Pälviä

Perunanachot ovat kasvisten rakastajien parasta lohturuokaa.

PERUNANACHOT

4 annosta

Valmistusaika 40 min

8–10 perunaa

1 + 2 rkl öljyä

2 rkl tacomaustetta

chilijuustokastike

2 dl vegaanista chilijuustoa

2 dl soija- tai kaurakermaa

2 rkl ravintohiivahiutaleita

(oluthiiva)

1 tl kuivattua chipotle-chiliä

1 tl juustokuminaa

Lisäksi

1 avokado

1 punasipuli

1 tomaatti

1 lime

1 ruukku korianteria

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Vuoraa uunivuoka foliolla ja voitele folio ruokalusikallisella öljyä. Pese perunat ja kuori halutessasi. Leikkaa ne noin 5 cm:n viipaleiksi. Laita perunaviipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon 2 rkl öljyä ja tacomauste. Levitä perunat vuokaan ja paahda uunissa 20–30 minuuttia, kunnes siivut ovat paahtuneet rapeiksi.
  2. Valmista juustokastike. Raasta juusto tai käytä valmista juustoraastetta. Mittaa kattilaan juustoraaste, kerma, ravintohiivahiutaleet ja mausteet. Lämmitä seosta pikku hiljaa ja sekoittaen samalla, kunnes juusto on sulanut kermaan. Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.
  3. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Leikkaa avokado, tomaatti ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa lime lohkoiksi. Hienonna korianteri.
  4. Levitä paahtuneet perunat tarjoiluastialle, kaada päälle juustokastike ja ripottele lisukkeet päälle. Koristele limen lohkoilla ja korianterilla. Tarjoile heti.