Kukkakaalista ja ananaksesta tehty lisuke sopii erityisen ihanasti kanaruokien seuraksi.
Kukkakaalista ja ananaksesta tehty lisuke sopii erityisen ihanasti kanaruokien seuraksi.
Viismausteella silatut kasvikset ovat loistava lisuke lähes mille tahansa ruualle.
Viismausteella silatut kasvikset ovat loistava lisuke lähes mille tahansa ruualle.
Sitruunalla maustetut kirkkaanvihreät kaalit maistuvat kalan kanssa.
Sitruunalla maustetut kirkkaanvihreät kaalit maistuvat kalan kanssa.

Trendikkäät kasvislisukkeet tehdään ruusukaalista, kukkakaalista ja juureksista!

Uudet kasvislisukkeet ovat aina tervetulleita. Talvella perinteinen tomaatti-kurkku-lehtisalaattiyhdistelmä on valju valinta ja kuormittaa kaiken lisäksi ilmastoa. Ilahduttavan raikkaat kasvislisukkeet kannattaakin tehdä mieluummin juureksista, kaaleista ja palkokasveista.

Näissä lisukkeissa ei ole mielikuvitusta eikä mausteita säästelty!

Paahdettua kukkakaalia ja ananasta

4 annosta

20 min + uunissa 40 min

2 pientä kukkakaalia

½ ananas

2 rkl öljyä

1 tl fenkolinsiemeniä

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

½ dl mantelilastuja

1 prk kikherneitä (400 g)

kastike

1 tl kurkumaa

1 tl currya

2 dl turkkilaista jogurttia

2 dl ruokakermaa

2 tl raastettua inkivääriä

1 rkl mangochutneyta

1 tl suolaa

viimeistelyyn

1 punainen chilipalko

tuoretta korianteria

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Huuhtele ja pilko kukkakaalit isoiksi nupuiksi. Höyrytä nuppuja noin 7 minuuttia vähässä vedessä. Valuta hyvin ja levitä leivinpaperille uunipellille.

3. Kuori ja pilko ananas isoiksi paloiksi. Lisää palat uunipellille. Pirskota pintaan öljy. Mausta fenkolinsiemenillä, suolalla ja pippurilla ja kääntele sekaisin. Paahda uunissa 30 minuuttia. Nosta uunista pois ja kääntele. Lisää mantelilastut ja valutetut kikherneet ja anna paahtua vielä 10 minuuttia.

4. Paahda tällä välin kurkumaa ja currya matalalla lämmöllä kuivassa paistinpannussa parin minuutin ajan. Lisää jogurtti, ruokakerma, inkivääri, mangochutney ja suola. Kuumenna nopeasti.

5. Siirrä kukkakaali-ananasseos tarjoiluvadille. Valuta jogurttikastike joukkoon. Ripottele pinnalle hienonnettua chiliä ja korianteria.

Uunivihannekset viismausteella

4 annosta

15 min + 20 min uunissa

viismauste

1 tähtianis

1 tl jauhettua kanelia

1 tl fenkolinsiemeniä

5 kokonaista neilikkaa

1/2 tl jauhettua inkivääriä

vihannekset

1 pieni palsternakka

2 porkkanaa

1/2 purjo

1 suippopaprika

1 rasia siitakesieniä

2 rkl rypsiöljyä

1/2 kiinankaali

1 tl seesamiöljyä

1 rkl osterikastiketta

viimeistelyyn

pari kourallista babypinaatin lehtiä

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Jauha viismausteen ainekset hienoksi morttelissa.

3. Kuori ja leikkaa palsternakka ja porkkana ohuiksi tikuiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Huuhtele ja suikaloi purjo ja suippopaprika ja lisää pellille. Puhdista sienet. Pyörittele kasvikset ja sienet öljyssä ja viismausteessa ja laita uuniin paistumaan 15 minuutiksi.

4. Suikaloi kiinankaali. Lisää uunipellille ja anna kypsyä uunissa vielä 5 minuuttia. Mausta ennen tarjoilua seesamiöljyllä ja osterikastikkeella ja pyöräytä joukkoon babypinaatin lehdet.

Sitruunaiset ruusu- ja parsakaalit

4 annosta

20 min

kastike

1 sitruunan mehu ja kuori

1 dl oliiviöljyä

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 rkl sokeria

kaalit ja leivänmurut

1 siivu vaaleaa leipää

1 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

400 g ruusukaaleja

2 parsakaalia

suolaa kaalien keitinveteen

1 ruukku lehtipersiljaa

½ dl suolapähkinöitä

1. Aloita sekoittamalla kaikki kastikkeen aineet keskenään.

2. Murustele leipäsiivu ja paista murusia hetki öljyssä kuumalla pannulla murskatun valkosipulin kanssa.

3. Huuhtele ruusukaalit ja leikkaa niistä kannat pois. Puolita isoimmat. Huuhtele myös parsakaalit ja irrota kukinnot varresta. Kypsennä kaalit laakeassa kattilassa kiehuvassa, suolalla maustetussa vähässä vedessä noin 5 minuuttia. Kaalit saavat jäädä rapsakoiksi.

4. Yhdistä kaalit ja kastike kulhossa. Hienonna sekaan lehtipersilja. Ripottele pintaan suolapähkinöitä ja valkosipulileivänmuruja.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.