Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Lammasannos noudattaa huippukokkien kaavaa: siinä kohtaavat pehmeä ja rapea, kylmä ja kuuma, makea ja suolainen.

1. Poista luut karitsanlavasta tai pyydä lihakauppiastasi tekemään
se puolestasi.

2. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä laakeassa kattilassa, lisää sipulit ja ripaus suolaa kattilaan. Ruskista sipuleita hetki ja alenna sitten lämpöä. Kuori ja raasta porkkana ja lisää se sipulin joukkoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja rosmariini ja lisää myös ne kattilaan. Jatka kypsentämistä, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia ja hyvin pehmeitä. Siirrä kattila pois liedeltä, poista ylimääräinen öljy seoksesta ja anna jäähtyä.

3. Levitä karitsanliha leikkuulaudalle ja levitä täyte leikatulle puolelle. Rullaa liha ja sido se siististi narulla.

4. Ruskista liha öljyssä isolla paistinpannulla kauttaaltaan. Nosta liha uunivuokaan ja lisää valkoviini sekä kasvisliemi. Peitä vuoka kannella. Kypsennä lihaa neljä tuntia 120 asteessa. Kun karitsa on mureaa, ota se pois uunista ja jäähdytä. Nosta liha leikkuulaudalle, irrota narut ja viipaloi liha. Tarvittaessa lämmitä liha­palat pannulla vielä ennen tarjoilua.

5. Siivilöi paistoliemi kattilaan. Keitä lientä kasaan. Suurusta halutessasi. Vatkaa voi joukkoon ja tarkista maku.

Ohje on kirjasta: Lähellä: Heikki Ahopelto, Otava 2010.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti 30 minuuttia + 4 tuntia paistamiseen

Resepti

1 (1,5-2 kg) karitsanlapa
2 sipulia
oliivi- tai rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
1 iso porkkana
4 valkosipulinkynttä
2 tuoretta rosmariininoksaa
1 lasi valkoviiniä
5
dl
kasvislientä

kastike

karitsan haudutusliemi (maissitärkkelystä tai kastikesuurusta, Maizena)
75
g
voita