Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Lammasannos noudattaa huippukokkien kaavaa: siinä kohtaavat pehmeä ja rapea, kylmä ja kuuma, makea ja suolainen.

1. Poista luut karitsanlavasta tai pyydä lihakauppiastasi tekemään
se puolestasi.

2. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä laakeassa kattilassa, lisää sipulit ja ripaus suolaa kattilaan. Ruskista sipuleita hetki ja alenna sitten lämpöä. Kuori ja raasta porkkana ja lisää se sipulin joukkoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja rosmariini ja lisää myös ne kattilaan. Jatka kypsentämistä, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia ja hyvin pehmeitä. Siirrä kattila pois liedeltä, poista ylimääräinen öljy seoksesta ja anna jäähtyä.

3. Levitä karitsanliha leikkuulaudalle ja levitä täyte leikatulle puolelle. Rullaa liha ja sido se siististi narulla.

4. Ruskista liha öljyssä isolla paistinpannulla kauttaaltaan. Nosta liha uunivuokaan ja lisää valkoviini sekä kasvisliemi. Peitä vuoka kannella. Kypsennä lihaa neljä tuntia 120 asteessa. Kun karitsa on mureaa, ota se pois uunista ja jäähdytä. Nosta liha leikkuulaudalle, irrota narut ja viipaloi liha. Tarvittaessa lämmitä liha­palat pannulla vielä ennen tarjoilua.

5. Siivilöi paistoliemi kattilaan. Keitä lientä kasaan. Suurusta halutessasi. Vatkaa voi joukkoon ja tarkista maku.

Ohje on kirjasta: Lähellä: Heikki Ahopelto, Otava 2010.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti 30 minuuttia + 4 tuntia paistamiseen

Resepti

1 (1,5-2 kg) karitsanlapa
2 sipulia
oliivi- tai rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
1 iso porkkana
4 valkosipulinkynttä
2 tuoretta rosmariininoksaa
1 lasi valkoviiniä
5
dl
kasvislientä

kastike

karitsan haudutusliemi (maissitärkkelystä tai kastikesuurusta, Maizena)
75
g
voita

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.