Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Lammasannos noudattaa huippukokkien kaavaa: siinä kohtaavat pehmeä ja rapea, kylmä ja kuuma, makea ja suolainen.

1. Poista luut karitsanlavasta tai pyydä lihakauppiastasi tekemään
se puolestasi.

2. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä laakeassa kattilassa, lisää sipulit ja ripaus suolaa kattilaan. Ruskista sipuleita hetki ja alenna sitten lämpöä. Kuori ja raasta porkkana ja lisää se sipulin joukkoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja rosmariini ja lisää myös ne kattilaan. Jatka kypsentämistä, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia ja hyvin pehmeitä. Siirrä kattila pois liedeltä, poista ylimääräinen öljy seoksesta ja anna jäähtyä.

3. Levitä karitsanliha leikkuulaudalle ja levitä täyte leikatulle puolelle. Rullaa liha ja sido se siististi narulla.

4. Ruskista liha öljyssä isolla paistinpannulla kauttaaltaan. Nosta liha uunivuokaan ja lisää valkoviini sekä kasvisliemi. Peitä vuoka kannella. Kypsennä lihaa neljä tuntia 120 asteessa. Kun karitsa on mureaa, ota se pois uunista ja jäähdytä. Nosta liha leikkuulaudalle, irrota narut ja viipaloi liha. Tarvittaessa lämmitä liha­palat pannulla vielä ennen tarjoilua.

5. Siivilöi paistoliemi kattilaan. Keitä lientä kasaan. Suurusta halutessasi. Vatkaa voi joukkoon ja tarkista maku.

Ohje on kirjasta: Lähellä: Heikki Ahopelto, Otava 2010.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti 30 minuuttia + 4 tuntia paistamiseen

Resepti

1 (1,5-2 kg) karitsanlapa
2 sipulia
oliivi- tai rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
1 iso porkkana
4 valkosipulinkynttä
2 tuoretta rosmariininoksaa
1 lasi valkoviiniä
5
dl
kasvislientä

kastike

karitsan haudutusliemi (maissitärkkelystä tai kastikesuurusta, Maizena)
75
g
voita
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.