Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Aasiassa yleinen congee-riisipuuro saa usein ­sekaansa kalaa, lihaa tai muita meidän puuroissamme vieroksuttuja aineksia.

1. Kuumenna seesami­öljy kattilassa. Lisää ­inkivääri ja paista sitä noin ­minuutti. Lisää riisi ja sekoita. Kaada kuuma vesi kattilaan, lisää liemikuutio ja jatka keittämistä, kunnes ­vedestä ja riisistä muodostuu puuro (noin 20 minuuttia). ­Sekoita vähän väliä.

2. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla, jotta ne saavat hiukan väriä. Valuta liemi simpukoista. Leikkaa simpukat noin sentin kuutioiksi ja lisää ne puuroon. Kuumenna, kunnes simpukat lämpenevät.

3. Jaa puuro lautasille, riko muna kuhunkin annokseen. ­Ripottele seesaminsiemenet ja sipuli annosten pinnalle. Tarjoa heti soija­kastikkeen kera.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia

Resepti

1
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
tuoretta inkivääriä raasteena
1
l
keitettyä (puuro)riisiä
2
l
kuumaa vettä
1
kpl
kalaliemikuutio

Pinnalle

1
rkl
seesamin­siemeniä
1
ras
(200/120 g) simpukoita ­(säilyke)
4
kpl
kananmunia
2
rkl
hienonnettua ruoho- tai ­kevätsipulia

Tarjoiluun

soijakastiketta

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.