Mitä mummo tekisi? No näitä klassikkoherkkuja.

Kaikki se, mitä omat isovanhempamme aikoinaan harrastivat ja tekivät tuntuu nyt olevan erityisen muodikasta. Sen ovat huomanneet myös monet ravintolat ja ruokalistoilta voi nyt löytää isovanhempien aikoinaan kotona valmistamia herkkuja. Vieläkö muistat nämä ruuat?

Hölskytyskurkut

1 kurkku
2 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl tuoretta silputtua tilliä
1 tl suolaa

Kuori ja halkaise kurkku ja poista sisuksesta siemenet. Viipaloi kurkunpuolikkaat suljettavaan purkkiin ja lisää loput ainekset. Ravista suljettua purkkia voimakkaasti, niin että maut leviävät tasaisesti kurkkujen sekaan. Nosta kurkut noin ½ tunniksi viileään maustumaan ennen tarjoilua.

Silakkalaatikko

300 g tuoreita silakkafileitä
1 tl suolaa
7-8 dl kuorittuja, viipaloituja perunoita
1 sipuli
tilliä
1-2 munaa
4-5 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoa
½ tl maustepippuria
(2 rkl anjovislientä)

Pinnalle:
muutamia rasvanokareita, korppujauhetta tai juustoraastetta

Mausta kalafileet suolalla ja anna maustua viileässä muutamia tunteja. Paahda kevyesti silputtu sipuli. Pane laakeaan voideltuun vuokaan kerroksittain perunoita, kalaa, hienonnettua tilliä, sipulia. Levitä päällimmäiseksi kerrokseksi viipaloituja perunoita.

Vatkaa rikottujen kananmunien rakenne rikki kulhossa. Lisää sekaan maito, jauhot ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Pane pinnalle muutamia rasvanokareita, korppujauhetta tai juustoraastetta.

Kypsennä 175 asteen lämmössä 1 ½-2 tunnin ajan. Laske lämpöä kypsennyksen loppuvaiheessa.

Jauhemaksapihvit

300 g raakaa tai kypsää perunaa
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
½ tl valko- tai mustapippuria
½ tl meiramia tai kirveliä
300 g jauhettua maksaa

Paistamiseen:
rasvaa

Pese ja kuori kasvikset ja raasta tai jauha ne hienoksi. Sekoita kasvisraaste, muna ja mausteet maksan joukkoon ja paista taikinasta ohukaispannulla paksuhkoja pihvejä. Tarjoa pihvien kanssa puolukkasurvosta ja haudutettua sipulia.

Appelsiiniriisi

1-1½ dl vaahtoutuvaa kermaa
2 dl keitettyä riisiä
4-6 appelsiinia
1-2 rkl sitruunanmehua
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma. Lisää vaahto riisin sekaan. Kuori ja paloittele appelsiinit. Lisää appelsiinipalat, sitruunanmehu, sokeri ja vaniljasokeri riisi-kermavaahtoseokseen ja nosta tarjolle. 

Puolukkapöperö

7 dl puolukoita
1 ½ dl ruisjauhoja tai talkkunoita
1 dl sokeria
1 dl maitoa, kermaviiliä tai kermavaahtoa

Survo puolukat. Sekoita sekaan ruisjauhot tai talkkunat. Mausta seos sokerilla ja tarjoa maidon, kermaviilin tai kermavaahdon kanssa.

Silakkalaatikon, jauhemaksapihvien ja appelsiiniriisin ohjeet Otavan Kotiruoka-kirjasta. Puolukkapöperön ohje Kirjayhtymän kirjasta Suomalainen ruokapöytä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?