Jauhojen karttelijan ei tarvitse luopua leipomisen iloista. Manteleiden ja juuston mehevöittämät piirakat ja kakut maistuvat karppaajillekin.

Kuvat Pia Inberg

Karppaajan eli vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan ruokavaliossa muun muassa valkoinen vilja ja maissi ovat pannassa. Tavalliset jauhot korvataan manteli- ja pähkinäjauheilla sekä rouheilla, kookoshiutaleilla ja siemenillä.

Jotkut karppaajat suosivat soijajauhoa, teff-jauhoja tai sokerijuurikashiutaleista valmistettuja jauhoja.

Kuohkeutta ja kuitua leivonnaisiin saadaan käyttämällä esimerkiksi psylliumsiemenen kuorta.

Karppaajat välttävät myös valkoista sokeria, monet eivät käytä makeutusainettakaan.

Jauheliha-vuohenjuustopiiras

10 palaa
Valmistusaika: 25 minuuttia + 25 minuuttia uunissa

4 munaa
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita sulatettuna
suolaa, valkopippuria myllystä

Täyte:
1–3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 rkl öljyä
400 g paistijauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattuja yrttejä (esimerkiksi pizzamaustetta)
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
1 dl juustoraastetta (esimerkiksi goudaa)
1 dl kuohukermaa
200 g vuohenjuustoa pötköstä (esimerkiksi President Sainte Maure)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Tee pohja. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon kerma ja voisula. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Laita leivinpaperipala halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on hyytynyt ja saanut hieman väriä.

Kuullota hienonnettuja sipuleita hetki öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta paprikajauheella,
yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Yhdistä juustoraaste ja kerma. Lisää seos jauhelihan joukkoon. Lusikoi seos esipaistetulle pohjalle ja asettele päälle vuohenjuustoviipaleet.

Paista uunissa 10 minuuttia tai kunnes piiras on kauniin värinen. Voit pirskotella juustolle hieman öljyä ja koristella piiraan vaikkapa basilikanlehdillä.

Feta-pinaattipiiras

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 30 minuuttia uunissa

50 g voita
2 dl mantelijauhetta
3 1/2 dl juustoraastetta, esimerkiksi kypsytettyä goudaa

Täyte:
1–3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 pss (150 g) pakastepinaattia
3 rkl hienonnettua tilliä
250 g fetaa
2 pientä prk ranskankermaa (à 150 g), ei kevyt
3 munaa
(suolaa), mustapippuria myllystä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee pohja. Sulata voi ja lisää joukkoon muut aineet. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kuullota hienonnettuja sipuleita öljyssä pannulla. Lisää sulatettu pinaatti ja jatka paistamista muutama minuutti. Mausta tillillä ja levitä esipaistetulle piirakkapohjalle. Murustele päälle feta. Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon ranskankerma. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Lusikoi seos pinaattien päälle.

Jatka paistamista 225 asteessa 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt. Voit koristella piiraan fetamuruilla ja pinaatin tai rucolan lehdillä.

Suklaa-kookospiiras

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 15–25 minuuttia uunissa

3 valkuaista
4 dl kookoshiutaleita
1 dl hasselpähkinä- tai muuta pähkinä­jauhetta

Täyte:
1 1/2 dl kuohukermaa
250 g tummaa suklaata
1 rkl voita
(päälle: 2 dl jäisiä kotimaisia vadelmia)
1 rkl voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele paperi ja vuoan reunat kevyesti voilla.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kookoshiutaleet ja pähkinäjauhe. Levitä seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Paista uunissa 15–25 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea. Anna jäähtyä.

Paloittele suklaa mahdollisimman pieniksi paloiksi. Laita palat kerman ja voin kanssa metalliseen kulhoon. Nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle siten, ettei kulho pohja osu veteen. Anna suklaan sulaa. Sekoita. Nosta kulho pois kattilasta ja anna seoksen jähmettyä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.

Kaada suklaaseos vuokaan. Peitä kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Koristele piiras halutessasi juuri ennen tarjoilua jäisillä marjoilla.

Sitruunainen juustokakku

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 10 minuuttia uunissa

4 dl manteli- tai pähkinäjauhetta
100 g voita

Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
3 rkl sitruunamehua
(haluamaasi makeutusainetta tai sokeria)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sulata voi ja sekoita se mantelijauheen kanssa. Laita leivinpaperi irtopohjaisen, halkaisijaltaan noin 23 cm, vuoan pohjalle ja painele seos vuokaan. Paista pohjaa noin 10 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Pese irtopohjavuoka ja levitä kaksi reilua kelmupalaa ristiin sen pohjalle. Nosta paistettu kakkulevy takaisin vuokaan. Ei haittaa, jos pohja murenee hieman.

Tee täyte. Laita liivatteet likoamaan väljään kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.

Puristele liivatteista vesi pois. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Liuota liivatteet kuumaan mehuun. Yhdistä kermavaahtoseokseen. Mausta halutessasi makeutusaineella tai sokerilla (ilman makeutusainetta kakusta ei tule makea).

Lusikoi seos kakkupohjalle. Tasoita pinta veitsellä. Taittele kelmun päät kakun suojaksi. Nosta viileään ja anna hyytyä vähintään 2,5 tuntia.


Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?