Jauhojen karttelijan ei tarvitse luopua leipomisen iloista. Manteleiden ja juuston mehevöittämät piirakat ja kakut maistuvat karppaajillekin.

Kuvat Pia Inberg

Karppaajan eli vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan ruokavaliossa muun muassa valkoinen vilja ja maissi ovat pannassa. Tavalliset jauhot korvataan manteli- ja pähkinäjauheilla sekä rouheilla, kookoshiutaleilla ja siemenillä.

Jotkut karppaajat suosivat soijajauhoa, teff-jauhoja tai sokerijuurikashiutaleista valmistettuja jauhoja.

Kuohkeutta ja kuitua leivonnaisiin saadaan käyttämällä esimerkiksi psylliumsiemenen kuorta.

Karppaajat välttävät myös valkoista sokeria, monet eivät käytä makeutusainettakaan.

Jauheliha-vuohenjuustopiiras

10 palaa
Valmistusaika: 25 minuuttia + 25 minuuttia uunissa

4 munaa
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita sulatettuna
suolaa, valkopippuria myllystä

Täyte:
1–3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 rkl öljyä
400 g paistijauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattuja yrttejä (esimerkiksi pizzamaustetta)
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
1 dl juustoraastetta (esimerkiksi goudaa)
1 dl kuohukermaa
200 g vuohenjuustoa pötköstä (esimerkiksi President Sainte Maure)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Tee pohja. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon kerma ja voisula. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Laita leivinpaperipala halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on hyytynyt ja saanut hieman väriä.

Kuullota hienonnettuja sipuleita hetki öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta paprikajauheella,
yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Yhdistä juustoraaste ja kerma. Lisää seos jauhelihan joukkoon. Lusikoi seos esipaistetulle pohjalle ja asettele päälle vuohenjuustoviipaleet.

Paista uunissa 10 minuuttia tai kunnes piiras on kauniin värinen. Voit pirskotella juustolle hieman öljyä ja koristella piiraan vaikkapa basilikanlehdillä.

Feta-pinaattipiiras

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 30 minuuttia uunissa

50 g voita
2 dl mantelijauhetta
3 1/2 dl juustoraastetta, esimerkiksi kypsytettyä goudaa

Täyte:
1–3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 pss (150 g) pakastepinaattia
3 rkl hienonnettua tilliä
250 g fetaa
2 pientä prk ranskankermaa (à 150 g), ei kevyt
3 munaa
(suolaa), mustapippuria myllystä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee pohja. Sulata voi ja lisää joukkoon muut aineet. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kuullota hienonnettuja sipuleita öljyssä pannulla. Lisää sulatettu pinaatti ja jatka paistamista muutama minuutti. Mausta tillillä ja levitä esipaistetulle piirakkapohjalle. Murustele päälle feta. Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon ranskankerma. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Lusikoi seos pinaattien päälle.

Jatka paistamista 225 asteessa 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt. Voit koristella piiraan fetamuruilla ja pinaatin tai rucolan lehdillä.

Suklaa-kookospiiras

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 15–25 minuuttia uunissa

3 valkuaista
4 dl kookoshiutaleita
1 dl hasselpähkinä- tai muuta pähkinä­jauhetta

Täyte:
1 1/2 dl kuohukermaa
250 g tummaa suklaata
1 rkl voita
(päälle: 2 dl jäisiä kotimaisia vadelmia)
1 rkl voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele paperi ja vuoan reunat kevyesti voilla.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kookoshiutaleet ja pähkinäjauhe. Levitä seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Paista uunissa 15–25 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea. Anna jäähtyä.

Paloittele suklaa mahdollisimman pieniksi paloiksi. Laita palat kerman ja voin kanssa metalliseen kulhoon. Nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle siten, ettei kulho pohja osu veteen. Anna suklaan sulaa. Sekoita. Nosta kulho pois kattilasta ja anna seoksen jähmettyä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.

Kaada suklaaseos vuokaan. Peitä kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Koristele piiras halutessasi juuri ennen tarjoilua jäisillä marjoilla.

Sitruunainen juustokakku

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 10 minuuttia uunissa

4 dl manteli- tai pähkinäjauhetta
100 g voita

Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
3 rkl sitruunamehua
(haluamaasi makeutusainetta tai sokeria)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sulata voi ja sekoita se mantelijauheen kanssa. Laita leivinpaperi irtopohjaisen, halkaisijaltaan noin 23 cm, vuoan pohjalle ja painele seos vuokaan. Paista pohjaa noin 10 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Pese irtopohjavuoka ja levitä kaksi reilua kelmupalaa ristiin sen pohjalle. Nosta paistettu kakkulevy takaisin vuokaan. Ei haittaa, jos pohja murenee hieman.

Tee täyte. Laita liivatteet likoamaan väljään kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.

Puristele liivatteista vesi pois. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Liuota liivatteet kuumaan mehuun. Yhdistä kermavaahtoseokseen. Mausta halutessasi makeutusaineella tai sokerilla (ilman makeutusainetta kakusta ei tule makea).

Lusikoi seos kakkupohjalle. Tasoita pinta veitsellä. Taittele kelmun päät kakun suojaksi. Nosta viileään ja anna hyytyä vähintään 2,5 tuntia.


Syksyn ihanin salaatti syntyy uunissa vähällä vaivalla ja hivelee kaikkia aisteja.

Tässä hurmaavassa syyssalaatissa käytetään punajuuren mietoja serkkuja kelta- ja raitajuuria, joita löytyy kaupoista sadonkorjuun

aikaan. Voit kuitenkin käyttää myös punajuuria tai mitä tahansa muita juureksia.

Paahdettuja juureksia ja pähkinää

4 annosta

40 min

2–3 (300 g) kelta- tai raitajuurta

2–3 (250 g)

Porkkanaa

2–4 (200 g) naurista

2 valkosipulinkynttä

2 dl hasselpähkinöitä

½ dl tuoretta timjamia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

½ tl suolaa

Ripaus kanelia

Lisäksi

1 ruukku herneenversoja

1 ruukku rucolaa

1. Kuori ja kuutioi juurekset ja nauriit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa vihannekset, pähkinät, tuore timjami, öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä tasaisesti uunipellille. Paahda 225 asteessa 20 minuuttia. Sekoita välillä. Tee sillä aikaa fetakastike (kts. ohje).

2. Sekoita paahdettujen vihannesten joukkoon herneenversot ja rucola juuri ennen tarjoilua.

3. Tarjoile paahdetut vihannekset fetakastikkeen kera.

Vatkattu fetakastike

Noin 4 dl

5 min

1 pkt (200 g) fetaa

1 dl maitoa

1 pkt (200 g)

Maustamatonta tuorejuustoa

1 chili

1 sitruunan kuori

1/2 sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

½ tl sokeria

1. Murenna feta sauvasekoittimen kulhoon, lisää maito ja soseuta. Vispaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita joukkoon fetasose. Hienonna chili, raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

2. Sekoita chili, kuoriraaste ja mehu fetaseokseen ja vatkaa seos ilmavaksi. Lisää öljy ja sokeri.

3. Lusikoi fetakastike isolle lautaselle ja kasaa päälle paahdetut vihannekset.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen