Me Naiset
|
Sanna Kekäläinen

Jauhojen karttelijan ei tarvitse luopua leipomisen iloista. Manteleiden ja juuston mehevöittämät piirakat ja kakut maistuvat karppaajillekin.

Kuvat Pia Inberg

Karppaajan eli vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan ruokavaliossa muun muassa valkoinen vilja ja maissi ovat pannassa. Tavalliset jauhot korvataan manteli- ja pähkinäjauheilla sekä rouheilla, kookoshiutaleilla ja siemenillä.

Jotkut karppaajat suosivat soijajauhoa, teff-jauhoja tai sokerijuurikashiutaleista valmistettuja jauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuohkeutta ja kuitua leivonnaisiin saadaan käyttämällä esimerkiksi psylliumsiemenen kuorta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karppaajat välttävät myös valkoista sokeria, monet eivät käytä makeutusainettakaan.

Jauheliha-vuohenjuustopiiras

10 palaa
Valmistusaika: 25 minuuttia + 25 minuuttia uunissa

4 munaa
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita sulatettuna
suolaa, valkopippuria myllystä

Täyte:
1–3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 rkl öljyä
400 g paistijauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattuja yrttejä (esimerkiksi pizzamaustetta)
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
1 dl juustoraastetta (esimerkiksi goudaa)
1 dl kuohukermaa
200 g vuohenjuustoa pötköstä (esimerkiksi President Sainte Maure)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Tee pohja. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon kerma ja voisula. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Laita leivinpaperipala halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on hyytynyt ja saanut hieman väriä.

Kuullota hienonnettuja sipuleita hetki öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta paprikajauheella,
yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Yhdistä juustoraaste ja kerma. Lisää seos jauhelihan joukkoon. Lusikoi seos esipaistetulle pohjalle ja asettele päälle vuohenjuustoviipaleet.

Paista uunissa 10 minuuttia tai kunnes piiras on kauniin värinen. Voit pirskotella juustolle hieman öljyä ja koristella piiraan vaikkapa basilikanlehdillä.

Feta-pinaattipiiras

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 30 minuuttia uunissa

50 g voita
2 dl mantelijauhetta
3 1/2 dl juustoraastetta, esimerkiksi kypsytettyä goudaa

Täyte:
1–3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 pss (150 g) pakastepinaattia
3 rkl hienonnettua tilliä
250 g fetaa
2 pientä prk ranskankermaa (à 150 g), ei kevyt
3 munaa
(suolaa), mustapippuria myllystä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee pohja. Sulata voi ja lisää joukkoon muut aineet. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kuullota hienonnettuja sipuleita öljyssä pannulla. Lisää sulatettu pinaatti ja jatka paistamista muutama minuutti. Mausta tillillä ja levitä esipaistetulle piirakkapohjalle. Murustele päälle feta. Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon ranskankerma. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Lusikoi seos pinaattien päälle.

Jatka paistamista 225 asteessa 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt. Voit koristella piiraan fetamuruilla ja pinaatin tai rucolan lehdillä.

Suklaa-kookospiiras

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 15–25 minuuttia uunissa

3 valkuaista
4 dl kookoshiutaleita
1 dl hasselpähkinä- tai muuta pähkinä­jauhetta

Täyte:
1 1/2 dl kuohukermaa
250 g tummaa suklaata
1 rkl voita
(päälle: 2 dl jäisiä kotimaisia vadelmia)
1 rkl voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele paperi ja vuoan reunat kevyesti voilla.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kookoshiutaleet ja pähkinäjauhe. Levitä seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Paista uunissa 15–25 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea. Anna jäähtyä.

Paloittele suklaa mahdollisimman pieniksi paloiksi. Laita palat kerman ja voin kanssa metalliseen kulhoon. Nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle siten, ettei kulho pohja osu veteen. Anna suklaan sulaa. Sekoita. Nosta kulho pois kattilasta ja anna seoksen jähmettyä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.

Kaada suklaaseos vuokaan. Peitä kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Koristele piiras halutessasi juuri ennen tarjoilua jäisillä marjoilla.

Sitruunainen juustokakku

10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 10 minuuttia uunissa

4 dl manteli- tai pähkinäjauhetta
100 g voita

Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
3 rkl sitruunamehua
(haluamaasi makeutusainetta tai sokeria)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sulata voi ja sekoita se mantelijauheen kanssa. Laita leivinpaperi irtopohjaisen, halkaisijaltaan noin 23 cm, vuoan pohjalle ja painele seos vuokaan. Paista pohjaa noin 10 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Pese irtopohjavuoka ja levitä kaksi reilua kelmupalaa ristiin sen pohjalle. Nosta paistettu kakkulevy takaisin vuokaan. Ei haittaa, jos pohja murenee hieman.

Tee täyte. Laita liivatteet likoamaan väljään kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.

Puristele liivatteista vesi pois. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Liuota liivatteet kuumaan mehuun. Yhdistä kermavaahtoseokseen. Mausta halutessasi makeutusaineella tai sokerilla (ilman makeutusainetta kakusta ei tule makea).

Lusikoi seos kakkupohjalle. Tasoita pinta veitsellä. Taittele kelmun päät kakun suojaksi. Nosta viileään ja anna hyytyä vähintään 2,5 tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla