Rakastettu makaronilaatikko maistuu entistä useammin, kun siitä tekee vähän erilaista.

Kuvat Sami Repo

Kreikkalainen makaronipaistos

6 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

2 viipaletta paahtoleipää
50 g voita
150 g pinaattia (pakaste)
5 dl makaroneja
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 dl emmental-juustoraastetta
200 g fetaa murustettuna
1/4 tl kanelia
1/4 tl mustapippuria
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
4 kevätsipulia
1/2 dl tilliä

Poista leivistä kuoret ja hienonna leipä muruiksi. Hiero puoli ruokalusikallista voita muruihin. Ota pinaatti sulamaan.
Keitä makaroneja puolet pakkauksen suosituskeittoajasta.

Valuta makaronit. Kuumenna kaksi ruokalusikallista voita kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele minuutin ajan. Lisää maito kahdessa osassa sekoittamista jatkaen.
Keitä 10 minuuttia. Siirrä kattila sivuun. Lisää juustoraaste, puolet fetasta, kaneli ja mustapippuri maitokastikkeeseen. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna loput voista isossa paistokasarissa tai pannulla. Kuullota sipulisilppua voissa 3 minuuttia. Hienonna
kevätsipulit ja lisää ne pinaatin kanssa pannulle. Jatka paistamista 3 minuuttia. Lisää maitokastike, hienonnettu tilli ja pasta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.

Ripottele leivänmurut ja loppu feta ruuan pinnalle ja siirrä vuoka uuniin. Paista 30 minuuttia.

Kasvissyöjän makaronilaatikko

6 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 pientä porkkanaa
1 rkl öljyä
2 dl soijarouhetta
2 1/2 dl soija- tai kauramaitoa
1 prk (400 g) kuorittuja tomaatteja
1 tl sokeria
1/4 tl cayennenpippuria
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
5 dl makaroneja
2 1/2 dl soija- tai kaurakermavalmistetta
pinnalle tomaattiviipaleita
koristeeksi tuoretta basilikaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat. Kuullota kasviksia paistinpannulla öljyssä 3–5 minuuttia. Lisää pannulle soijarouhe, -maito ja tomaatit liemineen. Anna porista keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää sokeri, mausteet ja aurinkokuivatut tomaatit. Keitä makaroneja puolet pakkauksen suosituskeittoajasta. Sekoita valutettu makaronit soijarouhekastikkeeseen ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma vuokaan. Peitä ruuan pinta tomaattiviipaleilla. Paista 175-asteisessa uunissa 30
minuuttia. Koristele basilikanlehdillä.

Itämainen makaronilaatikko

6 annosta
Valmistusaika: 55 minuuttia

400 g jauhelihaa
100 g sipulikuutioita (pakaste)
1/2 rkl öljyä
2 rkl mietoa currytahnaa
1 tl suolaa
5 dl makaronia
munamaito:
2 munaa
2 dl kookosmaitoa
3 dl maitoa
pinnalle juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja sipulit paistinpannulla öljyssä. Lisää currytahna ja suola. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää maidot. Kaada liha ja kypsentämättömät makaronit voideltuun uunivuokaan. Kaada munamaito päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa
uunin alatasossa noin 45 minuuttia.

Lohi-makaroni-laatikko

6 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

5 dl makaronia
2 sipulia
1/2 punainen paprika
1/2 rkl öljyä
400 g lohifileetä
1 1/2 tl suolaa
munamaito:
2 munaa
3 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
1/2 dl tilliä

Keitä makaroneja puolet pakkauksen suosituskeittoajasta.
Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Ruskista sipulisilppua paistinpannulla öljyssä 3 minuuttia. Lisää paprika pannulle ja paista vielä pari minuuttia.

Leikkaa kala 1–2 sentin kuutioiksi. Ripottele suola kuutioille.
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki, lisää maito ja kerma. Hienonna joukkoon tilli. Laita kalakuutiot ja makaronit voideltuun uunivuokaan. Kaada munamaito päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasossa 30–40 minuuttia.