Rakastettu makaronilaatikko maistuu entistä useammin, kun siitä tekee vähän erilaista.

Kuvat Sami Repo

Kreikkalainen makaronipaistos

6 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

2 viipaletta paahtoleipää
50 g voita
150 g pinaattia (pakaste)
5 dl makaroneja
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 dl emmental-juustoraastetta
200 g fetaa murustettuna
1/4 tl kanelia
1/4 tl mustapippuria
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
4 kevätsipulia
1/2 dl tilliä

Poista leivistä kuoret ja hienonna leipä muruiksi. Hiero puoli ruokalusikallista voita muruihin. Ota pinaatti sulamaan.
Keitä makaroneja puolet pakkauksen suosituskeittoajasta.

Valuta makaronit. Kuumenna kaksi ruokalusikallista voita kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele minuutin ajan. Lisää maito kahdessa osassa sekoittamista jatkaen.
Keitä 10 minuuttia. Siirrä kattila sivuun. Lisää juustoraaste, puolet fetasta, kaneli ja mustapippuri maitokastikkeeseen. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna loput voista isossa paistokasarissa tai pannulla. Kuullota sipulisilppua voissa 3 minuuttia. Hienonna
kevätsipulit ja lisää ne pinaatin kanssa pannulle. Jatka paistamista 3 minuuttia. Lisää maitokastike, hienonnettu tilli ja pasta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.

Ripottele leivänmurut ja loppu feta ruuan pinnalle ja siirrä vuoka uuniin. Paista 30 minuuttia.

Kasvissyöjän makaronilaatikko

6 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 pientä porkkanaa
1 rkl öljyä
2 dl soijarouhetta
2 1/2 dl soija- tai kauramaitoa
1 prk (400 g) kuorittuja tomaatteja
1 tl sokeria
1/4 tl cayennenpippuria
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
5 dl makaroneja
2 1/2 dl soija- tai kaurakermavalmistetta
pinnalle tomaattiviipaleita
koristeeksi tuoretta basilikaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat. Kuullota kasviksia paistinpannulla öljyssä 3–5 minuuttia. Lisää pannulle soijarouhe, -maito ja tomaatit liemineen. Anna porista keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää sokeri, mausteet ja aurinkokuivatut tomaatit. Keitä makaroneja puolet pakkauksen suosituskeittoajasta. Sekoita valutettu makaronit soijarouhekastikkeeseen ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma vuokaan. Peitä ruuan pinta tomaattiviipaleilla. Paista 175-asteisessa uunissa 30
minuuttia. Koristele basilikanlehdillä.

Itämainen makaronilaatikko

6 annosta
Valmistusaika: 55 minuuttia

400 g jauhelihaa
100 g sipulikuutioita (pakaste)
1/2 rkl öljyä
2 rkl mietoa currytahnaa
1 tl suolaa
5 dl makaronia
munamaito:
2 munaa
2 dl kookosmaitoa
3 dl maitoa
pinnalle juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja sipulit paistinpannulla öljyssä. Lisää currytahna ja suola. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää maidot. Kaada liha ja kypsentämättömät makaronit voideltuun uunivuokaan. Kaada munamaito päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa
uunin alatasossa noin 45 minuuttia.

Lohi-makaroni-laatikko

6 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

5 dl makaronia
2 sipulia
1/2 punainen paprika
1/2 rkl öljyä
400 g lohifileetä
1 1/2 tl suolaa
munamaito:
2 munaa
3 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
1/2 dl tilliä

Keitä makaroneja puolet pakkauksen suosituskeittoajasta.
Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Ruskista sipulisilppua paistinpannulla öljyssä 3 minuuttia. Lisää paprika pannulle ja paista vielä pari minuuttia.

Leikkaa kala 1–2 sentin kuutioiksi. Ripottele suola kuutioille.
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki, lisää maito ja kerma. Hienonna joukkoon tilli. Laita kalakuutiot ja makaronit voideltuun uunivuokaan. Kaada munamaito päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasossa 30–40 minuuttia.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.