Klassikkosalaatti taipuu hienosti pizzaksi. Kuvat: Mikko Hannula
Klassikkosalaatti taipuu hienosti pizzaksi. Kuvat: Mikko Hannula

Myös caesarsalaatti taipuu hienosti pizzaksi.

Pizza on mahtava ruoka, jonka päälle voi laittaa melkein mitä vain. Mutta välillä sitä kaipaa uusia ideoita. Poimi tästä caesarpizzan, ricotta-pinaatticalzonen, letitetyn kinkku-herkkusienicalzonen ja pannupizza farinatan ohjeet.

Katso ensin huippuhyvän pizzapohjan ohje täältä: Maailman helpoin ohje: tällä pohjalla onnistuu pizza kuin pizza

Pizza ei aina kaipaa tomaattikastiketta. Esimerkiksi caesarpizzan kastike mehevöityy anjoviksella ja calzonen paahdetulla valkosipulilla.

Vinkki: Jos sinulla ei ole pizzakiveä, paista pizzat uunissa esilämmitetyllä pelillä. Kova ja suora lämpö nostaa ja rapeuttaa pohjan.

Caesarpizza

1 iso pellillinen / 2 pizzaa

Valmistusaika 45 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

1 annos pizzapohjaa (ohje linkissä yllä)

2 dl + 1 dl caesarkastiketta (kts. ohje alla)

1 kerä roomansalaattia

½ dl parmesaanijuustoa

200 g lämminsavu- tai hiilloslohta

1. Tee pizzapohja ja anna nousta 30 minuuttia.

2. Tee caesarkastike.

3. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

4. Kauli tai painele pizzapohjat käsin. Levitä pinnalle reilu kerros kastiketta. Paista pizzoja uunissa 10–15 minuuttia.

5. Hienonna salaatinlehdet. Höylää juusto ohuiksi suikaleiksi. Paloittele lohi. Yhdistä ainekset kulhossa ja sekoita joukkoon loput caesarkastikkeesta.

6. Nosta salaattia reilusti kypsän pizzan päälle.

Caesarkastike

noin 3 dl

Valmistusaika 5 minuuttia

1 dl majoneesia

1 dl ranskankermaa

1 valkosipulinkynsi

1 dl raastettua parmesaania

2 rkl oliiviöljyä

2 tl dijon-sinappia

1 tl worcestershire-kastiketta

4 sardelli- tai anjovisfileetä

¼ tl mustapippuria

1. Yhdistä kulhossa majoneesi ja ranskankerma. Hienonna sardelli- tai anjovisfileet ja kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Lisää ne ja parmesaaniraaste kulhoon. Sekoita joukkoon loput kastikeainekset.

Kikhernejauhoista valmistettu pannupizza on gluteeniton.
Kikhernejauhoista valmistettu pannupizza on gluteeniton.

Pannupizza farinata

15 palaa (pannun halkaisija noin 25 cm)

Valmistusaika 5 minuuttia + jauhojen turpoaminen 3 t tai yön yli + paistoaika 25 min

3 ¾ dl kikhernejauhoja

5 dl lämmintä vettä

1 dl + 3 rkl oliiviöljyä

2 rkl tuoretta rosmariinia

2 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

10 kpl kirsikkatomaattia

1 pkt (200 g) vuohenjuustoa

15 siivua pepperonimakkaraa

10 kpl kirsikkatomaattia

1 dl + 3 rkl oliiviöljyä

1. Sekoita kikhernejauhot lämpimään veteen vähän kerrallaan. Anna seistä3 tuntia tai yön yli.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita valurautapannu uuniin lämpenemään 5 minuutiksi.

3. Kuori taikinan pinnalle muodostunut vaahto. Sekoita taikinaan 1 dl oliiviöljyä, hienonnettu rosmariini, suola ja mustapippuri.

4. Halkaise kirsikkatomaatit ja viipaloi vuohenjuusto.

5. Nosta kuuma pannu uunista ja kaada 3 rkl öljyä pannuun. Kumoa taikina kuumaan vuokaan. Laita pinnalle juustot, pepperonimakkarat ja tomaatit.

6. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Calzonesta voi tehdä perinteisen piirakan tai letittää pohjan täytteiden päälle hauskaksi nyytiksi.
Calzonesta voi tehdä perinteisen piirakan tai letittää pohjan täytteiden päälle hauskaksi nyytiksi.

2 x calzone

Valitse kinkkucalzoneen hyvää savukinkkua. Emmental-juusto sopii hyvin makumaailmaan, sisäänleivottuna tai päälle raastettuna.

Letitetty kinkku-herkkusienicalzone

4 kpl

valmistusaika 30 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

1 annos pizzapohjaa (hyvä ohje linkissä jutun alussa)

2–3 dl tomaattikastiketta (katso ohje täältä)

12 kirsikkatomaattia

8–10 herkkusientä

100 g savukinkkua

2 dl raastettua

emmentaljuustoa

1 ruukku basilikaa

1. Tee pizzapohja ja valmista tomaattikastike.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Viipaloi tomaatit ja herkkusienet. Leikkaa kinkku siivuiksi. Raasta juusto.

3. Kauli pizzapohjasta neljä noin 15 cm kokoista ympyrää. Viillä terävällä veitsellä reunoille siivekkeet niin, että pohjan keskikohtaan jää täytteille tilaa.

4. Levitä pohjan päälle 2–3 rkl tomaattikastiketta. Kasaa kastikkeen päälle kerroksittain juustoraastetta, muutama siivu kinkkua, herkkusieni- ja tomaattiviipaleita ja basilikanlehtiä. Nosta pohjan siivekkeet täytteen päälle.

5. Paista calzonet uunissa 12–15 minuuttia.

Ricotta-pinaatticalzone

4 kpl

valmistusaika 45 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

1 annos pizzataikinaa (hyvä ohje linkissä jutun alussa)

2 pss (à 200 g) pakastettua lehtipinaattia (esim. Pirkka)

4 valkosipulinkynttä

1 kananmuna

1 rkl vettä

1 rs (250 g) ricottajuustoa

1 dl parmesaanijuustoa

2 rkl oliiviöljyä

1 tl oreganoa

1 tl suolaa

ripaus chiliä

1. Valmista pizzataikina.

2. Sulata pinaatti esimerkiksi mikroaaltouunissa. Purista ylimääräinen neste pois.

3. Kuori ja hienonna valkosipuli.

4. Riko kananmuna pieneen kulhoon tai kuppiin. Ota erikseen voitelua varten 2 rkl kananmunaa ja sekoita sen joukkoon 1 rkl vettä.

5. Yhdistä kulhossa pinaatti, valkosipuli,kananmuna, ricottajuusto ja raasta joukkoon parmesaanijuusto (säästä 2 rkl juustoraastetta pizzapiiraan pinnalle).

6. Lisää oliiviöljyä ja sekoita tasaiseksi. Mausta täyteoreganolla, suolalla ja chilillä.

7. Jaa taikina neljään osaan ja kauli ne pyöreiksi pohjiksi (halkaisija noin 15 cm). Levitä täytettä pohjan toiselle puolelle ja sivele reunat muna-vesiseoksella. Nosta taikinan toinen puoli täytteen päälle ja paina reunat yhteen. Tee calzonen pintaan viillot ja voitele muna-vesiseoksella. Ripottele pinnalle vähän parmesaaniraastetta.

8. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan