Soppa365
Kardemumma-konjakki-suklaamousseen tarvitaan kuusi ainesosaa. Kuvat: Satu Kemppainen
Kardemumma-konjakki-suklaamousseen tarvitaan kuusi ainesosaa. Kuvat: Satu Kemppainen

Tee näistä suosikkisi, tai vaikka kaikki kolme.

Suklaamousse, tuo pehmoinen ihanuus. Sen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti nopeus, tavallaan. Varsinainen tekeminen ei vie kauan, mutta suklaamoussen tekeytyminen sen sijaan kestää: jälkiruuan annetaan olla jääkaapissa useampi tunti ennen tarjoilua. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, kun herkkua pääsee viimein lusikoimaan.

Tässä kolme tapaa, joilla klassikon voi tehdä vähän uudenlaisesti.

Mausteet. Saat vaihtelua perussuklaamousseen, kun maustat seoksen konjakkitilkalla ja hyppysellisellä kardemummaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valkosuklaa ja mangosose. Suklaamoussen ei tarvitse olla hervottoman tuhti, mistä mango-valkosuklaamousse on hyvä esimerkki. Valkosuklaa on kiva vaihtoehto perinteiselle tummalle suklaalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liotetut pähkinät ja aquafaba. Suklaamousse onnistuu myös ilman kananmunia, kun ne korvaa säilykekikherneiden liemellä eli aquafaballa. Jos välttelee maitotuotteita, ne on helppo vaihtaa kasvipohjaisiin. Liotetut cashew-pähkinät antavat jälkiruualle täyteläisyyttä.

Kardemumma-konjakki-suklaamousse

6 annosta

20 min + tekeytyminen 2 h

200 g leivontasuklaata

50 g voita

2 kananmunaa

2 rkl konjakkia

1 tl rouhittua kardemummaa

2 dl kuohukermaa

  1. Mittaa suklaa ja voi kattilaan. Anna sulaa miedolla lämmöllä. Nosta kattila pois liedeltä. 
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset suklaaseokseen yksitellen voimakkaasti vatkaten. Mausta seos konjakilla ja kardemummalla ja anna jäähtyä.
  3. Vaahdota valkuaiset. Vatkaa kerma eri kulhossa. Sekoita vaahdot varovasti suklaaseokseen.
  4. Jaa mousse kuuteen annosmaljaan ja anna tekeytyä jääkaapissa 2 tuntia.

Mango-valkosuklaamousse

4 annosta

15 min + tekeytyminen 2 h

125 g valkosuklaata

2 kananmunaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 dl sokeroimatonta mangososetta

½ dl rouhittuja (suolattuja ja paahdettuja) pistaasipähkinöitä

  1. Sulata suklaa kattilassa vesihauteessa. Anna jäähtyä hiukan.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  3. Vatkaa keltuaiset kevyesti ja kaada suklaasulan joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Lisää mangosose ja hunaja. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto ja pähkinärouhe joukkoon.
  4. Jaa mousse neljään annosmaljaan ja anna tekeytyä jääkaapissa 2 tuntia.

Vegaaninen pähkinä-suklaamousse

4 annosta

10 min + tekeytyminen 4 h

3 dl cashew-pähkinöitä

100 g vegaanista tummaa suklaata

1 dl säilykekikherneiden lientä

1 dl kauramaitoa

¾ dl vaahterasiirappia

1 tl vaniljasokeria

1 tl pikakahvijauhetta

  1. Liota pähkinöitä tunti. Siivilöi ja huuhtele.
  2. Sulata suklaa kattilassa vesihauteessa tai liedellä miedolla lämmöllä.
  3. Vatkaa kikherneliemi kovaksi vaahdoksi.
  4. Soseuta pähkinät, kauramaito, siirappi, sokeri ja pikakahvijauhe tehosekoittimessa. Kääntele sula suklaa ja kikhernevaahto varovasti joukkoon.
  5. Jaa mousse neljään annosmaljaan ja anna tekeytyä jääkaapissa 4 tuntia.

Reseptit: Krista Kupariharju, Glorian ruoka & viini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla