Säilytä öljykastikkeita puhtaassa pullossa noin viikon verran. Avokadokastike kannattaa käyttää heti. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Säilytä öljykastikkeita puhtaassa pullossa noin viikon verran. Avokadokastike kannattaa käyttää heti. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Kuva: Lasse Lecklin

Kanamuna on nyt trendikäs raaka-aine, josta syntyy nopea ateria 20 minuutissa.

Tämä helppo lounas maistuu myös aamiaisena tai iltapalana. Uunissa kypsennettävän munan joukkoon voi sekoittaa haluamaansa makkaraa, yrttejä ja juustoa. Tarjoile italialainen uunimuna rapean leivän kanssa.

 

Italialainen uunimuna

4 annosta

20 min

1 tlk (400 g) tomaattista pastakastiketta

(esim. Barilla)

1 pkt (300 g) italialaista Salsiccia-makkaraa

(esim. Fiorucci)

1 dl basilikanlehtiä

4 kananmunaa

1 dl parmesaania

1⁄4 tl suolaa

1⁄4 tl mustapippuria

1 Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele kevyesti 4 uunin kestävää, 3 dl vetoista vuokaa tai kuppia.

2 Lusikoi tomaattikastike vuokiin. Viipaloi makkarat ja laita kastikkeen päälle. Lisää basilikaa ja riko vuokiin kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta päälle juustoa.

3 Kypsennä uunissa 12–15 minuuttia, kunnes munat ovat hyytyneet.

Vuoassa paahdetaan ensin jauheliha, sitten kyytiin heitetään makaronit suoraan pussista. Kuva: Pia Inberg

Tämän helpommaksi ei arkikokkaus voi mennä. Uudessa helpossa ja herkullisessa makaronilaatikossa pastaa ei keitetä etukäteen, ja jauhelihakin paistuu uunivuoassa.

Makaronia, jauhelihaa, munia, maitoa. Jos makaronilaatikko valmistuu aina samalla kaavalla, kannattaa kokeilla uutta pestoversiota. Tässä helpossa arkiruoassa on uudenlaista makua, ja valmistustapa on niin helppo, ettei kokkailu voi enää tämän simppelimmäksi mennä. Kasvimaidon sijaan laatikkoon voi käyttää myös tavallista maitoa.

 

Pesto-makaronilaatikko

4 annosta

Valmistusaika 60 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 l sieniä, esimerkiksi kantarelleja

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl pippuria

500 g pastaa

1 prk pestoa

1 l mantelimaitoa

4 munaa

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Nosta sipulit uunivuokaan. Levitä vuokaan myös jauheliha. Paahda uunissa 10 minuuttia eli kunnes jauheliha on ruskistunut.

2 Perkaa ja puolita sillä välin sienet. Nosta vuoka uunista. Lisää vuokaan sienet, makaronit, mausteet ja pesto. Sekoita hyvin. Kaada päälle mantelimaito ja riko munat, sekoita.

3 Paista uunissa 45 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jatka kypsennystä, jos pasta on vielä kovaa.