Kahden raaka-aineen Nutella-kakku ei ole syyttä somehitti. Kuva: Sanoma-arkisto / Laura Kaapro
Kahden raaka-aineen Nutella-kakku ei ole syyttä somehitti. Kuva: Sanoma-arkisto / Laura Kaapro

Ihana jälkiruoka syntyy myös ilman näpertelyä. Miltä kuulostaisi kahden raaka-aineen suklaakakku, sitruuna-jogurttikakku tai puolukka-kinuskikakku?

1. Kahden raaka-aineen suklaakakku

Tähän luultavasti maailman helpoimpaan suklaakakkuun tarvitset vain Nutella-suklaalevitettä ja kananmunia. Uskomatonta, mutta totta!

2. Kolmen raaka-aineen suklaakakku

Bloggaaja Virpi Mikkosen suosikkikakku makeutetaan taateleilla. Kylkeen voi valmistaa Mikkosen suklaamoussen kookosmaidosta. Kakun voi tarjota myös vaikka kookoskermavaahdon, tuoreiden marjojen ja banaanisiivujen kera.

3. New Yorkin juustokakku

Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Klassinen juustokakku paistetaan uunissa ja saa raikkautta sitruunasta.

4. Kolmen raaka-aineen juustokakku

Youtuben villinnyt juustokakku syntyy kananmunista, suklaasta ja tuorejuustosta.

5. Mango-juustokakku

Tässä juustokakussa on keksipohja ja kaunis kuorrutus mangososeesta.

6. Mustikkajuustokakkudippi

Todellinen pikajälkkäri syntyy, kun sulatat mustikoita mikrossa, lisäät joukkoon tuorejuustoa ja asettelet viereen keksejä, joita dipata seokseen.

7. Sitruuna-jogurttikakku

Raikas kreikkalaisesta jogurtista tehty kakku maistuu ihanalta vadelmien kera.

8. Hedelmäpiirakka

Tuoreilla hedelmillä koristeltu piirakka muropohjalla on raikas ja värikäs tarjottava.

9. Suklaalettukakku

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Lettupinosta syntyy hauska ja superherkullinen kakku, joka koristellaan vadelmilla, suklaakastikkeella sekä vaniljarahkan ja kermavaahdon seoksella.

10. Puolukka-kinuskikakku

Valmiskakkutaikinasta syntyy hetkessä kinuskikakku, jonka raikastavat paksu jogurtti sekä puolukat tai karpalot.

11. Banaani-toffeeherkku banoffee

Voit tehdä banoffeen joko annoksiksi laseihin tai piirakkana. Nopea sokerihiiren unelma!

12. Rikottu pavlova

Kun käytät valmismarenkeja, näyttävä pavlova syntyy hujauksessa. Tämä rikottu pavlova on täydellinen yhdistelmä makeaa ja kirpeää.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.