Kuvat Susanna Kekkonen, Karoliina Paatos
Kuvat Susanna Kekkonen, Karoliina Paatos

He soittavat satoja puheluita päästäkseen haluamaansa ravintolaan, matkalle lähtiessään he varaavat ruokapaikat ennen lentoja, ja pöydässä he analysoivat annoksia niin tarkasti, että seuralaiset menettävät ruokahalunsa.

MasterChef-voittaja Kira Åkerström-Kekkoselle ja Top Chef Suomi -tuomari Mikko Kososelle ravintoloissa käyminen on harrastus.

Mikko Kosonen: "Ruoka on ainoa harrastukseni"

Kira Åkerström-Kekkonen: "Jätän mieluummin vaatteet ostamatta"

 

Tiesitkö tätä ravintolakulttuurista?

Aikaisemmin suurin osa suomalaisista ei käynyt ulkona syömässä. Ruokaravintola valkoisine pöytäliinoineen oli arvokas paikka, ja ravintolassa käyntiä pidettiin pitkään myös paheellisena.

1960-luku toi keskiolutkahvilat ja pubit, ja myös pizzeriat vapauttivat ravintoloiden ilmapiiriä. Mutkattomat hampurilaisravintolat tulivat Suomeen 1970-luvun puolivälissä. 1980-luvulla elettiin ravintolaelämän murrosvaihetta. Nuorista, naisista ja lapsiperheistä, jotka ennen oli pyritty pitämään poissa ravintoloista, tuli toivottuja asiakkaita.

Ensimmäinen Michelin-tähti saatiin Suomeen 1987. Ravintoloissa käydään nykyisin kaksi kertaa niin usein kuin 1980-luvun puolivälissä, ja keskustelu ravintoloista on vihdoin painottunut alkoholijuomien sijasta ruokaan.

Nyt kaksi kolmannesta aikuisväestöstä käy vapaa-aikanaan silloin tällöin ravintolassa syömässä.

Lähde: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.