Nämäkin herkut ovat saattaneet syntyä ruuasta, joka lähikaupassasi heitettiin pois. Kuva: Shutterstock
Nämäkin herkut ovat saattaneet syntyä ruuasta, joka lähikaupassasi heitettiin pois. Kuva: Shutterstock

Ravintolapäivänä voi maistaa vaikka dyykatusta ruuasta tehtyjä herkkuja.

Muurinpohjalettuja, kermaa, marjasosetta, sokeria, vaahterasiirappia, mansikkajäätelöä! Sokeriorgasmi! Ja kaikkein parasta on, että nämä herkut on tehty siitä 10–15 prosentista ruokaa, joka maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan päätyy Suomessa jätteeksi. Siis siitä, jonka joku on jaksanut dyykata roskiksista.

Neljäntenätoista Ravintolapäivänä dyykkausravintola Onnen tonkijat avaa ovensa toista kertaa. Helsingin Arabianrannasta löytyvässä ravintolassa myydään lettuja, ensimmäisellä kerralla sieltä sai munakkaita. Ravintolan sivujen mukaan tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Ravintola Onnen tonkijat klo 12–17 osoitteessa Berliininkatu 5, Helsinki.

Kolme muuta tärppiä Ravintolapäivään:

1) Tähtien sota -nörtin viilentävä kahvihetki

Come join the park side! Sukupuoltaan vaihtanut prinsessa Leia orjabikineissä, kylpytakkijediritari ja kumppanit tarjoilevat jääkahvia ja raakanaposteltavaa Karhupuiston puiden alla.

Admiral Snackbar alkaen klo 11 Karhupuistossa Helsingin Kalliossa.

2) Suppaajan unelma oululaisittain

Oululaisessa ravintolassa voi kokeilla suppausta Kuivasjärven aalloilla ja syödä kurpitsaveneitä.

Supway klo 16–18 Oulussa, Alangontie 13.

3) Vaihtoehto dyykatulle: vanhojen kettujen herkulliset letut

Ylä-Savon pitsiletut, paistajina vanhat ketut! Riitan paistamat pitsiletut kermavaahdolla ja hillolla ihan Helsingin keskustasta, Senaatintorin kupeesta.

Ritun pitsiletut klo 11–15 Senaatintorilla Helsingissä, jossain Unioninkadun ja Tuomiokirkon portaiden välillä.

Ravintolapäivä sunnuntaina 17. elokuuta ympäri maailmaa. Kaikki Ravintolapäivän yli 1 600 ravintolaa löydät tapahtuman sivuilta.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.