Tuorepuuroa purkillinen, kuva Sami Repo.
Tuorepuuroa purkillinen, kuva Sami Repo.

Nyt ravintolapäivän suosikkiruokaa on puuro.

Ensi sunnuntaina 16.2. vietetään jälleen kerran ravintolapäivää. Jo 12. kerran järjestettävässä jokanaisen ravintolatapahtumassa ruokatrendit ovat seuranneet toisiaan. Ensin tuli vege- ja raakaruokaherkut, sitten japanilaiset ja korealaiset raflat. Nyt edellisten lisäksi päätään nostaa kotoisampi herkku: puuro.

Ensimmäisen kerran ravintolapäivää vietettiin vuoden 2011 keväällä. Silloin mukana oli 45 innokasta yhden päivän ravintolan pitäjää. Viime elokuussa ravintoloita oli mukana ennätysmäärä 1683. Jos innostuit, oman ravintolan ehtii ilmoittamaan vielä mukaan osoitteessa www.restaurantday.org. Samasta osoitteesta löydät myös kaikki tarjolla olevat ruokapaikat.

Tsekkaa nämä tämän ravintolapäivän kiinnostavimmat tarjoilut:

1) Laivakoira

Hodareita tarjoillaan hinaajalaivalla ihanassa talvisessa Suomenlinnassa Helsingissä (Kraanalaituri).

2) Puuroa

Villi puurobaari Salossa (Tehdaskatu 2) ja Puuroravintola Johanneksentie 2 Helsingissä tarjoilevat tämän hetken trendikkäintä ruokaa, puuroa.

3) Mirrinpesä

Mirrinpesässä saa silitellä kissoja – ja nauttia huolella trendipeli aeropressillä valmistettua kahvia Helsingin Töölössä (Nousiaistentie 6).

4) Watergate

Muistatko ravintola Midhillin ympärillä velloneen vesikohun, kun ravintola laskutti kraanavedestä 1,5 euroa lasilta? Nyt Watergate tarjoilee Helsingissä (Mäntymäentie 2) samaa herkkua samaan hintaan, mutta lasin sijasta asiakas saa hanavettä koko pullollisen.

5) Perä edellä          

Seinäjokelainen ravintola tulee sinne minne sinä haluat: tästä ravintolasta on nimittäin voinut tilata kokin omaan kotiinsa.

Lue myös:

Ravintoloitsijat vastaavat: Saako ravintolassa kuvata annoksia?

Oletko edari tai poka? Pikaopas ravintolakieleen

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.