Soppa365
Szimpla Kert on Budapestin tunnetuin rauniobaari. KUVA: Emilia Kolari
Szimpla Kert on Budapestin tunnetuin rauniobaari. KUVA: Emilia Kolari

Kaunis ja kiinnostava Budapest on yhä suositumpi viikonloppukohde. Tässä viisi vinkkiä, kuinka teet matkastasi herkullisen.

1. Jonota aamiaiselle

Pestin puolelle sijoittuvassa juutalaiskaupunginosassa löytyy brunssipaikka, jossa jono yltää kadulle saakka. Pöytäpaikkaa ei voi varata etukäteen mutta usko pois, jonotus on vaivan arvoista.

Cirkusz-ravintolassa on tarjolla trendikkäitä brunssiannoksia joka päivä klo 10–17. Valitse ylitsepursuava "recovery breakfast" munakokkeleineen ja croissanteineen, kokeile ihania avokado-uppomunaleipiä tai Eggs Benedictiä. Ystävällinen palvelu ja herkulliset annokset saavat palaamaan jonoon vielä toisenkin kerran. 

Cirkusz, Dob utca 25. Annokset noin 2 0003 000 ft (69 e).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kävele lángosin voimin

Budapestissa useimmat kohteet ovat kävelymatkan päässä. Kun nälkä yllättää kesken reissun, hyvä vaihtoehto on lángos eli friteerattu pizza, joka maistuu mainiolta kylmän oluen kanssa.

Lángosia nimitetään usein friteeratuksi taikinaletuksi, mutta ohuiden lettujen luvatussa kaupungissa tämä kuvaus johtaa harhaan: pikemminkin kyseessä on uppopaistamalla rapeaksi kypsennetty, kuohkea pizzapohja, joka täytetään vasta paistamisen jälkeen. Tyypillisimmät täytteet ovat hapankerma ja juustoraaste, mutta niiden päälle on mahdollista kasata muutakin.

Budan puolella kohoavan Linnavuoren päällä, Matiaksenkirkon ja kuninkaanlinnan väliin sijoittuvassa ulkoilmakahvilassa kannattaa tilata grillatuilla kasviksilla, hapankermalla ja juustoraasteella täytetty lángos. Nälästä riippuen tämä tuhti eväs riittää kahdelle tai jopa useammalle. Pyydä tiskiltä kunnon veitsi, jolla rapean lángosin saa paloiksi.

Piknik Pavilon, Tárnok utca 15.

3. Osta mukaan pala flódnia

Vaikka et olisi kakkuihmisiä, on yksi makea leivonnainen, jota Budapestissa ei kannata ohittaa. Kakkutaiteilija Ráchel Raj:n tunnetuksi tekemä flódni on perinteinen juutalainen leivonnainen, jossa rapeiden kakkulevyjen väliin on kerrosteltu luumu-, omena-, pähkinä- ja unikonsiementäytettä.

Osta yksi pala kaupungin parhaaksi kehuttua flódnia mukaan kääräistynä tai nauti se kahvilassa. Kakkupala saattaa riittää myös useammalle.

Noe Cukrászda, Wesselenyi utca 13.

4. Nauti rauniobaarin tunnelmasta

Budapestissa on useita hylättyihin taloihin ja niiden sisäpihoille perustettuja rauniobaareja. Yksi on kuitenkin matkailijoiden hiljaisen tiedon mukaan ylitse muiden. Szimpla Kert on valtava, kahden kerroksen, usean huoneen ja sisäpihan kattava rauniobaari, jossa houkuttavat eriparituolit, lämmin rähjäisyys ja leppoisa tunnelma. 

Yöllä rauniobaarissa voi olla vaikea löytää istumapaikkaa, joten jos saat sellaisen, älä luovu paikastasi ihan heti. Tilaa kylmä olut ja/tai tuikku Unicum-yrttilikööriä. Talon keittiöhuoneesta voit hakea kyytipojaksi rentoa yöpalaa.

Sunnuntaina aamupäivällä yläkerran lommoiset pöydät peitellään valkoisin liinoin brunssittelijoita varten. Samaan aikaan sisäpihalle nousee tuottajatori, jossa voi päästä maistelemaan mm. paikallisia juustoja ja ostamaan tuliaisia kotiin.

Szimpla Kert, Kazinczy utca 14. Avoinna ma–la 12–04, su 9–05.

5. Varaa pöytä ennen matkaa

Jos haluaa Budapestissa hyvään ravintolaan, ei ole liioittelua varata pöytä jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Viikonloppukohteena Budapest on yhä suositumpi, joten pöytävaraukset tunnetuimpiin ravintoloihin ovat helposti täynnä. Vaikka olisit aiemmin kävellyt sisään lempiravintolaasi, et välttämättä voi tehdä sitä enää.

Ennen kuin harhaudut tekemään ravintolavalinnassa hätäratkaisun ja päädyt syömään kadulle unohtuneen ravintolan haaleaa turistiannosta, etsi mieluummin vaikka suositun Hummusbar-pikaruokaketjun lähin osoite.

Näillä ravintolavalinnoilla et voi mennä vikaan:
Menza, Liszt Férenc ter 2. Unkarilaista ruokaa rennon modernisti.
Gundel, Gundel K. út 4. Muodollinen mutta varma klassikkoravintola puiston laidalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla