Trendikäs jakkihedelmä sopii myös suolaisiin ruokiin, ja sitä käytetään toisinaan lihan korvikkeena. Kuva: Colourbox
Trendikäs jakkihedelmä sopii myös suolaisiin ruokiin, ja sitä käytetään toisinaan lihan korvikkeena. Kuva: Colourbox

Yhtenä päivänä in, seuraavana out. Googlen hakuraportti paljastaa, mitkä ruokatrendit ovat tulleet jäädäkseen ja mitkä jäävät tähdenlennoiksi.

Refininery29-sivusto uutisoi Googlen tuoreesta ruokatrendiraportista, joka paljastaa, mistä ruuista etsitään tietoa netistä.

Raportin aineistona olivat kuukausittaiset hakukonehaut Yhdysvalloissa tammikuusta 2014 helmikuuhun 2016.

Nämä ruokien Google-hakujen määrä nousi tasaisesti:

  • Ramen eli Japanista lähtöisin oleva nuudelikeitto.
  • Rigatoni eli putkilomainen pasta.
  • Linguine eli spagettimainen pasta.
  • Empanada eli suolainen täytetty piirakka, jolla herkutellaan varsinkin Latinalaisessa Amerikassa ja Etelä-Euroopassa.
  • Bibimbap eli korealainen riisiruoka, joka tarjoillaan trendikkäästi kulhossa.

Pysyminen pitkäaikaisena suosikkina tarkoittanee, etteivät nämä ruuat poistu heti keskuudestamme.

Ei kun kokkaamaan vanhaa kunnon pastaa siis!

Nämä ruuat ja ruoka-aineet ovat hakujen perusteella nousussa:

Jotkin ruuat nousevat väliaikaisesti sesongin mukaan. Niihin kuuluu esimerkiksi Suomessa nyt hypetetty pho-keitto.

Myös pienet herkut, kuten mukikakut ja ”kukkakaalisiivet”, olivat haettua tavaraa.

Vegaaniruokavalio on ollut jo kauan nosteessa. Vegaanikin tietysti herkuttelee, kuten todistaa myös Suomessa valtavaksi someilmiöksi noussut Sipsikaljavegaanit-ryhmä.

Terveyshitit nousevat ja laskevat

Terveysbuumi näkyy listoilla. Monet trendiruuista, kuten kurkuma, ovat tunnettuja todellisista – tai väitetyistä – terveysvaikutuksistaan. Niiden vuoksi ihmiset googlaavat myös luulientä, kefiiriä, avokadoöljyä ja kookosmaitoa.

Toisaalta terveyshifistelyssä ja erikoisruokavalioissakin on omat trendinsä. Googlen tilastojen mukaan laskevia tähtiä ovat esimerkiksi gluteenittomat kuppikakut, vehnätön leipä, lehtikaalisipsit, kvinoa ja agavesiirappi.

Alamäkeä matkaavia herkkuja taas ovat esimerkiksi red velvet -kakku ja hääkakut.

Viime kuukausina sosiaalisessa mediassa on kohistu monivärisistä sateenkaariherkuista. Ne näyttävät jäävän tähdenlennoksi, sillä sateenkaaribagel on Googlen raportin mukaan jo menneen talven kumia.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.