Paljonko sinulla kuluu rahaa ruokaan viikossa? Vastaa jutun lopussa! Kuva: Shutterstock
Paljonko sinulla kuluu rahaa ruokaan viikossa? Vastaa jutun lopussa! Kuva: Shutterstock

Ruuassa voi säästää isojakin summia, jos käyttää hieman aikaa, vaivaa ja mielikuvitusta.

Suomalaiset kuluttavat ruokaan keskimäärin 13 prosenttia kulutusmenoistaan. Luku on vuodelta 2011, ja vaihtelee toki eri ihmisten kesken. Mutta lähes kaikille ruoka on asia, josta voi halutessaan helposti pihistää. Eikä se todellakaan tarkoita sitä, että söisi huonosti ja epäterveellisesti.

Me Naiset haastatteli vuosi sitten pariskuntaa, joka elää pienillä tuloilla, mutta syö silti hyvin. Juulilla ja Bjurnilla menee ruokaan 60 euroa viikossa.

– Halvalla voi saada hyvää. Se vaatii vain vähän vaivaa ja mielikuvitusta. Aina ei todellakaan tarvitse syödä sitä makaronilaatikkoa, pari kertoi haastattelussa.

Koostimme parhaat vinkit, miten ruokamenoissa voi säästää.

1. Kokkaa itse.

Siinä säästää lähes aina. Ja näin myös varmistat, että ruoka on terveellistä, laadukasta ja monipuolista.

2. Kiertele, vertaile hintoja ja osta useasta paikasta.

Se vaatii aikaa ja vaivaa, mutta kannattaa. Esimerkiksi riisit ja linssit ovat halvimpia etnisissä ruokakaupoissa ja kasvikset torilla. Edullisimmat siemenet saattavat löytyä yllättäen karkkikaupasta.

Vertaa myös, saatko perustarvikkeet edullisemmin isosta marketista kuin lähikaupasta.

3. Käy harvemmin kaupassa.

Näin teet vähemmän heräteostoksia.

4. Katso aina kilohintaa.

5. Päätä ruokalista vasta kaupassa.

Säästö perustuu siihen, että näin voit ostaa tarjouksia tai muita aineksia, joita sattuu halvalla saamaan. Toki tämä edellyttää, että sinulla on mielessä tai monta reseptiä – etkä sorru heräteostoksiin.

6. Käytä kaikki jämät.

Heitä ne vaikka munakkaaseen, smoothieen, keittoon tai kastikkeeseen.

7. Syö kausikamaa.

Satokauden kasvikset ovat halvimpia. Syksyllä juureksia myydään edullisesti isoissa pakkauksissa. Myös kaalit ja kurpitsat ovat parhaimmillaan. Ne ovat juuresten kanssa hyviä ruokavalion perusraaka-aineita.

Älä unohda kesällä ja syksyllä metsän marjoja ja sieniä!

Satokausikalenteri kertoo, mikä on parasta juuri nyt.

Lue myös: Miten runsas tattisato kannattaa hyödyntää, säilöön vai rahaksi?

8. Suosi keittoja ja uuniruokia.

Valmista kerralla iso satsi ja syö useamman päivän ajan.

Lue myös: Täältä löydät maukkaita keittoreseptejä

Herkuttele alle 6 eurolla! Katso 3 edullista reseptiä

9. ...mutta älä kokkaa enempää kuin aiot syödä.

Hävikki tarkoittaa aivan turhaa rahanmenoa.

10. Pakasta!

Jos kokkaat kerralla paljon, pakasta ylijäämä. Täältä löydät Marttojen ohjeet pakastamiseen.

11. Pidä huoli, että kaapista löytyy aina jotain syötävää.

Osta sellaisia aineksia, jotka säilyvät, kuten puurohiutaleita, kuivattuja linssejä tai papuja sekä kananmunia.

12. Sovella, kun kokkaat.

Jos resepti vaatii superkallista ja harvinaista raaka-ainetta vain vähän, sen saattaa voida korvata tai jättää pois. Google auttaa löytämään korvikkeita.

13. Valitse halvat herkut.

Esimerkiksi iso pussi popcornia maksaa pari euroa, ja siitä riittää ainakin 20 annokseen.

Tästä jutusta löydä ohjeet chili-, juusto- ja korvapuustipoppareiden valmistukseen.

14. Pihistä lihasta.

Kun lihaa ei syö, tulee ruoka halvemmaksi.

15. Osta irtotuotteita monipakkausten sijaan (jos asut yksin).

Näin ruokaa ei mene hukkaan.

16. Älä luota parasta ennen -päiväyksiin vaan omiin aisteihisi.

Haju ja ulkonäkö paljastavat, voiko ruokaa syödä. Esimerkiksi kananmunia voi popsia vielä pitkään parasta ennen -päivän jälkeenkin. Tässä kikka: huonoksi mennyt kananmuna kelluu vesilasissa, pohjalle uppoava on syömäkelpoinen. 

Ja huomaa: viimeinen käyttöpäivä on eri juttu – sen ylittänyttä ruokaa ei pidä syödä.

Lue myös: 9 ruoka-ainetta, jotka säilyvät uskomattoman pitkään

+ Ekstravinkki: dyykkaa

Muusikko Minttu Murasella on tästä yli kymmenen vuoden kokemus. Lue lisää täältä.

Onko sinulla lisää pihistelyvinkkejä ruokakuluihin? Kerro kommenteissa!

Lähteet: Me Naiset -arkistojutut, Marie Claire

Kysely

Kuinka paljon taloudessasi kuluu ruokaan rahaa viikossa per henkilö?

50–100 euroa
50–100 euroa
41.8%
alle 50 euroa
alle 50 euroa
40.0%
100–150 euroa
100–150 euroa
9.0%
200–250 euroa
200–250 euroa
3.6%
150–200 euroa
150–200 euroa
2.2%
yli 300 euroa
yli 300 euroa
2.2%
250–300 euroa
250–300 euroa
0.9%
Ääniä yhteensä: 220
Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.