Raakel Lignellin käsilaukusta löytyy aina pähkinäpussi.

Hurjasti laihtuneen ja kuntoiluun hurahtaneen muusikon Raakel Lignellin päivään mahtuu ainakin yksi välipala. Päivinä, jolloin hän ehtii syödä vain yhden aterian, välipaloja kuluu useampikin.

Kaloreita ja ravintoarvoja Raakel ei ole laskenut koskaan, mutta hän on huomannut proteiinien pitävän nälkää.

– Proteiineilla moottorini pysyy tasaisesti käynnissä. Siksi pyrin syömään niitä jokaisella aterialla.

Aamuisin se tarkoittaa raejuuston lisäämistä puuroon, ja välipala-aikaan tehosekoitin jauhaa smoothieta.

– Juuston lisääminen puuroon ällötti aluksi, mutta nyt olen jo ihan koukussa siihen.

Rahka ja raejuusto toimivat välipaloina sellaisinaankin, mutta usein Rakel lisää niihin marjoja ja siemeniä.

Kiireessä hän turvautuu pähkinöihin. Raakelilla on käsilaukussa aina pähkinäpussi, josta hän tarvittaessa kouraisee satsin tiivistä energiaa.
Hedelmän energia notkahtaa Raakelilla nopeasti, mutta hän rakastaa vihreän omenan makua ja vannoo ennen treeniä syödyn banaanin voimaan.

Raakelin uusi elämäntapa lähtee kunnon kotiruuasta ja säännöllisestä ateriarytmistä, mutta todellisuus ei aina tähän taivu.

– Paniikkitilanteessa syön proteiinipatukan.

Raakelin vatsa ei siedä peruspatukoita, ja sokeriakin niissä on usein liikaa. Siksi hän hankkii hätävälipalansa luontaistuotekaupasta.

– Katson aina, että patukassa on enemmän proteiineja kuin hiilareita. Muutenhan siitä tulee energiapatukka!

Raakelin välipalavinkit

Aamulla: Raejuusto, jota lisään puuroon, koska pelkkä vilja ei pidä nälkää.

Kiireessä: Pähkinät, joita pidän aina mukana. Kourallinen riittää.

Paniikissa: Proteiinipatukat, joita ostan luontaistuotekaupoista. Tarkistan, että sisältävät enemmän proteiinia kuin hiilihydraatteja. Joskus kuittaan välipalan sekoittamalla kahviin teelusikallisen kookosöljyä.

Kotona: Keitetty kananmuna kurkun kanssa tai  mantelimaidosta ja marjoista pyöräytetty smoothie. Lisään joukkoon banaania tai avokadoa ja pellavansiemenrouhetta.

Ulkomailla: Pähkinää ja hunajaa sisältäviä patukoita ja mehubaareja löytyy lähes kaikkialta. Mosambikin reissulla pärjäsin pähkinöillä koko päivän.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.