Soppa365 -sivusto listasi pyöryköitä eri puolilta maailmaa. Oletko jo maistanut kaikkia?

Ruotsi

Ruotsalaiset käyttäytyvät kuin olisivat keksineet lihapullan. Siksi maailmalla törmää ravintolassa usein ”swedish meatballseihin”. Ihan merkityksettömänä ei voi pitää Ikean vaikutusta, sillä sen heikkolaatuisiksi moitittuja mutta edullisia pakastepullia myydään lähes joka puolella maailmaa. Länsinaapurit syövät pyörykkänsä puolukkahillon kanssa.

Perinteisten lihapyöryköiden makuun pääset pyörittämällä mummon lihapullia. Mausteiksi riittävät suola, maustepippuri ja sipuli.

Lähi-itä

Falafelkasvispullat ovat Lähi-idän omia pyöryköitä. Ne pyöritellään jauhetuista kikherneistä ja uppopaistetaan öljyssä. Pinnalta rapeat ja sisältä pehmeät pallurat tarjotaan usein pitaleivän välissä. Ne kuuluvat myös meze-pöytään. Israelin McDonald’silla oli muutama vuosi sitten listoilla falafelhampurilainen, mutta siitä ei syntynyt suuren yleisön suosikkia, ja valmistus lopetettiin.

Falafeltaikinaan voi vaihteeksi lisätä tuoretta punajuurta, jolloin lopputuloksena on kauniin punaisia punajuurifalafeleja. Nauti punajuurifalafelit mintturaidan ja pinaatticouscousin kanssa.

Yhdysvallat

Amerikkalaiset lihapullat ovat muhkea versio italialaisista pullista. Jenkit pyörittelevät pullista mojovan kokoisia ja kypsentävät ne mausteisessa tomaattikastikkeessa. Yhdet kuuluisimmista pyöryköistä syödään Disneyn Kaunotar ja Kulkuri -elokuvassa, jossa kaksi koiraa syö pyöryköillä höystettyä spagettia samalta lautaselta ja rakastuu.

Kokeile New Yorkin lihapullia Mutti-kastikkeella! Ne suorastaan huokuvat Kaunotar ja Kulkuri -elokuvan tunnelmaa. Treffi-iltana pullat tarjotaan tietty yhdestä vadista kahden haarukan kanssa!

Vietnam

Höyrytetyt tai mausteliemessä keitetyt broileri- tai possupullat ovat herkkua Vietnamissa. Vaaleat lihapullat syödään höyryävinä nuudelikeitossa tai haaleina banh mi -patongissa. Niitä sekoitetaan myös riisinuudelista tehtyyn salaattiin. Pullien taikinaan lisätään aina sokeria ja voimakkaasti tuoksuvaa kalakastiketta.

Lue lisää Soppa365:stä:

Trendikäs, mutta perinteinen – tämä herkku hautuu hitaasti uunissa

Ruokakauppaetiketti: Montako ilmaismaistiaista asiakas kehtaa syödä?

Video: Itse tehty majoneesi onnistuu aina

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.