Soppa365 -sivusto listasi pyöryköitä eri puolilta maailmaa. Oletko jo maistanut kaikkia?

Ruotsi

Ruotsalaiset käyttäytyvät kuin olisivat keksineet lihapullan. Siksi maailmalla törmää ravintolassa usein ”swedish meatballseihin”. Ihan merkityksettömänä ei voi pitää Ikean vaikutusta, sillä sen heikkolaatuisiksi moitittuja mutta edullisia pakastepullia myydään lähes joka puolella maailmaa. Länsinaapurit syövät pyörykkänsä puolukkahillon kanssa.

Perinteisten lihapyöryköiden makuun pääset pyörittämällä mummon lihapullia. Mausteiksi riittävät suola, maustepippuri ja sipuli.

Lähi-itä

Falafelkasvispullat ovat Lähi-idän omia pyöryköitä. Ne pyöritellään jauhetuista kikherneistä ja uppopaistetaan öljyssä. Pinnalta rapeat ja sisältä pehmeät pallurat tarjotaan usein pitaleivän välissä. Ne kuuluvat myös meze-pöytään. Israelin McDonald’silla oli muutama vuosi sitten listoilla falafelhampurilainen, mutta siitä ei syntynyt suuren yleisön suosikkia, ja valmistus lopetettiin.

Falafeltaikinaan voi vaihteeksi lisätä tuoretta punajuurta, jolloin lopputuloksena on kauniin punaisia punajuurifalafeleja. Nauti punajuurifalafelit mintturaidan ja pinaatticouscousin kanssa.

Yhdysvallat

Amerikkalaiset lihapullat ovat muhkea versio italialaisista pullista. Jenkit pyörittelevät pullista mojovan kokoisia ja kypsentävät ne mausteisessa tomaattikastikkeessa. Yhdet kuuluisimmista pyöryköistä syödään Disneyn Kaunotar ja Kulkuri -elokuvassa, jossa kaksi koiraa syö pyöryköillä höystettyä spagettia samalta lautaselta ja rakastuu.

Kokeile New Yorkin lihapullia Mutti-kastikkeella! Ne suorastaan huokuvat Kaunotar ja Kulkuri -elokuvan tunnelmaa. Treffi-iltana pullat tarjotaan tietty yhdestä vadista kahden haarukan kanssa!

Vietnam

Höyrytetyt tai mausteliemessä keitetyt broileri- tai possupullat ovat herkkua Vietnamissa. Vaaleat lihapullat syödään höyryävinä nuudelikeitossa tai haaleina banh mi -patongissa. Niitä sekoitetaan myös riisinuudelista tehtyyn salaattiin. Pullien taikinaan lisätään aina sokeria ja voimakkaasti tuoksuvaa kalakastiketta.

Lue lisää Soppa365:stä:

Trendikäs, mutta perinteinen – tämä herkku hautuu hitaasti uunissa

Ruokakauppaetiketti: Montako ilmaismaistiaista asiakas kehtaa syödä?

Video: Itse tehty majoneesi onnistuu aina