Supertrendikäs puuro sopii aamiaiseksi, lounaaksi ja jälkkäriksi. Sekaan voi hämmentää vaikka sieniä tai simpukoita.

Proteiinia kvinoasta

Puuroko pitää huonosti nälkää? Kokeile proteiinipitoista kvinoaa. Kotimainen kvinoa puuroutuu hyvin.

Kvinoapuuro

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl kvinoaa
4 dl vettä
2 dl maitoa (tai kasvis­maitoa)
½ dl auringonkukan­siemeniä
1 rkl pellavansiemeniä
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa
½ päärynä
1 tl tuoretta inkivääriä
tarjoiluun pakastemansikoita, vaahterasiirappia ja maitoa

1. Huuhtele kvinoa kylmällä ­vedellä pienireikäisessä siivilässä, jotta saat kvinoasta kitkeryyden pois.

2. Mittaa kvinoa, vesi, maito, siemenet, kardemumma ja suola kattilaan. Keitä puuroa miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

3. Raasta päärynä ja inkivääri puuron joukkoon. Tarjoa puuro pakastemansikoiden, vaahterasiirapin ja maidon kanssa.

Lempeää uunipuuroa

Uunipuuroa voi tarjota jälkiruokana jäätelön ja vaalean siirapin kera. Uudenlaiseen uuni­puuroon lisätään ­munaa ja leivin­jauhetta.

Uunipuuro puolukasta

4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

2 dl ruishiutaleita
½ dl mantelirouhetta
¼ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
3 dl maitoa
1 muna
1 rkl sulatettua voita
(2 rkl sokeria)
1 omena
1 dl puolukoita (pakaste)
vaaleaa siirappia tarjoiluun

1. Sekoita kulhossa ruishiutaleet, mantelirouhe, suola, leivinjauhe ja kaneli. Lisää maito, muna, sulatettu voi ja halutessasi sokeri.

2. Pilko omena ja pane se puolukoiden kanssa voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada päälle hiutaleseos.

3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta alkaa saada väriä ja puuro on kiinteää. Tarjoa lämpimänä maidon kanssa tai jälkiruokana jäätelön kera.

Jos haluat annokseen lisää makeutta, lisää siihen muutama noro vaaleaa siirappia.

 

Täydet tehot tuorepuurosta

Yön yli turpoavaa tuorepuuroa kutsutaan englanniksi overnight ­oatsiksi. Raakaruokakouluttaja ja -kirjailija Outi Rinne suosittelee aloittamaan tuorepuuroihin tutustumisen ­tattarista.

– Liotettuna sen maku on mieto, Outi tietää.

Ennen liotusta tattari ­pitää huuhdella. Sitten vain yön yli liotus vedessä, ­suurimot tehosekoittimeen, ­sekaan marjoja ja muutama kuivattu viikuna tai taateli. Helppoa kuin hengit­täminen!

Tattari-appelsiinipuuro

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + liotusaika: 8 tuntia

1 dl tattaria
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl mantelijauhetta
1 dl appelsiinimehua
1 tl appelsiininkuorta raasteena
½ dl vettä
1 dl rahkaa
1–2 tl hunajaa
½ banaani

1. Yhdistä banaania ­lukuun ottamatta kaikki ainekset ja anna ­seoksen turvota jää­kaapissa yön ajan (tai 8 tuntia). Kuutioi banaani puuroon ennen tarjoilua.

Siemen-pähkinäraakapuuro

2 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

1 banaani
1 päärynä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl saksanpähkinöitä
pinnalle pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä

1. Pyöräytä hedelmät, siemenet ja pähkinät ­tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Ripottele annoksen päälle pähkinöitä ja kuivattuja ­hedelmiä.

Tuorepuuro kaurasta

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

½ dl maitoa
1 dl rahkaa
1 dl vaniljajugurttia
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 rkl kauraleseitä
1 ½ dl pakastemustikoita
(hieman sulaneita)
1–2 tl hunajaa
pinnalle mantelirouhetta

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna seoksen vetäytyä viisi ­minuuttia.

2. Ripottele valmiin puuron päälle mantelirouhetta.

Vinkki: Voit tehdä tuorepuuro­seoksen valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä ­iltana. Jos teet sen kuljetettavaan rasiaan, voit ­napata valmiin puuron aamulla evääksi.

 

Yllätä simpukoilla ja sienillä

Suolaista puuroa? Aluksi outoa, mutta ei sittenkään, kun muistaa risoton, polentan ja kotoisemman ­ohraton.

Simpukkapuuro

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 rkl seesamiöljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
1 l keitettyä (puuro)riisiä
1,5 l kuumaa vettä
1 kalaliemikuutio
pinnalle:
1 rkl seesamin­siemeniä
1 prk (200/120 g) simpukoita ­(säilyke)
4 munaa
2 rkl hienonnettua ruoho- tai ­kevätsipulia tarjoiluun soijakastiketta

1. Kuumenna seesami­öljy kattilassa. Lisää ­inkivääri ja paista sitä noin ­minuutti. Lisää riisi ja sekoita. Kaada kuuma vesi kattilaan, lisää liemikuutio ja jatka keittämistä, kunnes ­vedestä ja riisistä muodostuu puuro (noin 20 minuuttia). ­Sekoita vähän väliä.

2. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla, jotta ne saavat hiukan väriä. Valuta liemi simpukoista. Leikkaa simpukat noin sentin kuutioiksi ja lisää ne puuroon. Kuumenna, kunnes simpukat lämpenevät.

3. Jaa puuro lautasille, riko muna kuhunkin annokseen. ­Ripottele seesaminsiemenet ja sipuli annosten pinnalle. Tarjoa heti soija­kastikkeen kera.

Ohje on versio korealaisesta merikorvapuurosta, jota tarjotaan parantavana ruokana. ­Losangelesilainen kokki, Roy Choi, kertoo syövänsä meri­korvapuuroa hammassärkyyn.

Sienispeltti

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

½ pkt (85 g) pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita tai öljyä
1 tl rosmariinia
3 dl helmispelttiä (esim. Sunspelt)
3 dl omenamehua
1 l kuumaa kanalientä (kuutiosta)
10 g kuivattuja sieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
100 g punakaalia
150 g parmesaanijuustoa
1 rkl hunajaa
½ sitruunan mehu
suolaa ja pippuria

1. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna rasva pannulla ja kuullota siinä sipulia ja pekonia 3 minuuttia. Lisää valkosipuli ja rosmariini. Kuullota pari ­minuuttia.

3. Mittaa speltti pannulle ja paista käännellen minuutin ajan. Lisää mehu ja keitä, kunnes neste haihtuu. Lisää pannulle ­kanaliemi ja sienet. Peitä keitos kannella ja kypsennä 15 minuuttia välillä sekoit­taen. Leikkaa punakaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Lisää kaali pannulle ja kypsennä vielä 10 minuuttia, sekoita välillä.

4. Raasta juusto ja lisää se hunajan kanssa kuuman speltin joukkoon. Purista sitruunan mehu ruokaan. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Tuorepuuro

= kuumentamaton puuro. Perusohje on helppo: yksi osa hiutaleita, yksi osa  nestettä. Vahvistukseksi voi lisätä yhden tai puolikkaan osan rahkaa, ­jugurttia tai soseutettua ­banaania. ­Ripottele pinnalle siemeniä, marjoja ja mausteita ­makusi mukaan.

Raakapuuro

= puuro, jonka aineksia ei ole kuumennettu missään vaiheessa. Esimerkiksi hiutaleet valmistetaan yleensä höyryttämällä.

Suomalainen kaura erottuu kansainvälisessä kilpailussa edukseen raikkaan ja rikkaan makunsa, mitättömien myrkkymäärien ja puhtaan pohjaveden ansiosta.

Sauna, sisu ja... kauralastut? Suomesta ponnahtaa maailmalle jatkuvasti uusia innovaatioita, ja nyt maailmaa valloittaa uusi naposteltava.

Real Snacks Oy:n toimitusjohtaja Arja Kastarinen ja tuotekehityspäällikkö Mirva Liukko toivat kauppoihin vuoden alussa Oatis-kaurasnacksit eli suolaiset kauralastut. Idea kauralastuihin syntyi vähän vahingossa keskustelun sivujuonteena.

– Yhteistyökumppanimme kysyi, olemmeko miettineet tekevämme kaurasta jotain, ja meillä oli tarvittava teknologia olemassa. Siitä lähdimme työstämään ideaa eteenpäin, Kastarinen ja Liukko kertovat.

”Idea kaurasnackseihin syntyi vähän vahingossa.”

Molemmat naiset ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Panda-makeisten ja Taffel-sipsien tuotekehityksessä ja viennissä. He tiesivät, että suomalainen kaura on maailmalla kovassa nosteessa ja päättivät kehittää tuotteensa paitsi kotimaiseen, myös kansainväliseen makuun sopivaksi.

Suomessa tuote lanseerattiin alkuvuodesta, ja jo joulukuussa merkittävä brittiläinen tavarataloketju Selfridges otti kaurasnacksit valikoimiinsa. Lisäksi sitä on viety Japaniin, Etelä-Koreaan, Viroon ja Kuwaitiin. Keskusteluja käydään parhaillaan myös muualla Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

– Suomessa ollaan usein vaatimattomia viennin suhteen, mutta pienemmänkään toimijan ei kannata hävetä. Jos tuote on hyvä, se puhuu puolestaan. Kaurasnacksilla on ollut paljon kysyntää, siitä on tiedusteltu meiltä spontaanisti ilman, että olemme edes itse tarjonneet tuotetta eteenpäin. Parhaillaan rakennamme uutta konekantaa, että pystymme vastaamaan kysyntään, Kastarinen huomauttaa.

Raikas ja puhdas suomikaura

Myös nyhtökaura yrittää parhaillaan maailmanvalloitusta ja on laajentanut syksyn aikana tarjontaansa Ruotsiin. Mirva Liukon mukaan suomalainen kaura kiinnostaa maailmalla, koska täällä kasvatettu kaura on niin puhdasta.

– Suomessa kasvukausi on lyhyt mutta intensiivinen. Kesäaikana auringonvaloa on paljon enemmän kuin etelämmässä, siksi kauraan kehittyy rikas mutta raikas aromi. Maultaan se onkin rikkaampaa kuin ulkomainen kaura, Liukko listaa.

”Talven ansiosta meillä on puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset.”

– Talven ansiosta meillä on myös puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset. Kasvinsuojeluaineita tarvitaan siis hyvin vähän. Meillä on myös puhtaat pohjavedet. Nämä kaikki tukevat viennissä suomalaisen kauran mainetta.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.