Purkinpohjista syntyy vaikka mitä hyvää.
Purkinpohjista syntyy vaikka mitä hyvää.

Jääkaapin ylähyllylle kertynyt purnukka-armeija on monelle tuttu näky. Siitä ei kannata hermostua, sillä nämä aarteet voi käyttää fiksusti herkullisiin ruokiin.

Purkkiruuille löytyy monenlaista käyttöä, kunhan heittäydyt luovaksi.

Pesto

Pestoa voi levittää leivälle, pizzapohjalle tai tortillalle. Se maustaa sekä kermaisen että tomaattisen pastakastikkeen. Käytä sitä salaattikastikkeissa tai sekoita jogurtin kanssa pitaleivän kastikkeeksi. Munakasmassaan voi sujauttaa muutaman lusikallisen persto mausteeksi.

Salsa

Salsa maustaa keitot ja tomaattiset kastikkeet. Käytä sitä pizzakastikkeena tai hampurilaisissa. Lisää salsalla makua lihapullataikinaan tai raastekasvispihveihin.

Oliivit

Soseuta oliivit tapenadelevitteeksi! Pilko niitä makaronilaatikkoon, lasagneen tai suolaiseen piirakkaan. Käytä salaateissa perunasalaatista kuskussalaattiin. Nakkaa oliivit tomaattikeiton mausteeksi tai kuivata uunissa sosekeiton lisukkeeksi.

Isot kasvikset ja hedelmät

Isoille vihanneksille ja hedelmille on omat käyttökonstinsa. Melonit voi pakastaa soseena tai paloina ilman kuorta. Kaali kannattaa popsia salaattina tai paistaa suikaleina lisukkeeksi. Se myös säilyy pitkään muovipussissa vihanneslaatikossa.

Tarkista säilyvyys!

Useat purkkiruuat säilyvät hyvin eikä niitä kannata heittää pois, vaikka ne olisivat kökkineet kaapissa pitkäänkin.

Öljyissä lilluvat säilykkeet pysyvät hyvässä kunnossa, sillä öljy ei läpäise happea eivätkä tuotteet pääse pilaantumaan helposti. Oliivit, jotka on säilötty suolaliemeen, voi upottaa öljyyn pysymään hyvinä pidempään.

Hilloissa on paljon sokeria, joka pitää huolen niiden säilyvyydestä. Ota hilloa aina puhtaalla lusikalla.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.