Saisiko olla tahmapuusteja tai nyhtökakkua Amerikan tapaan? Marsipaanipullat maistuvat myös perinteisen ystäville.

Pullataikina

½ l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2–3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnä­jauhoja
200 g voita tai ­margariinia

1. Lämmitä maito ­kädenlämpöiseksi. ­Lisää suola, sokeri, ­kardemumma, murustele joukkoon hiiva ja ­sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.

2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.

3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja ­leivinliinalla. Anna ­taikinan kohota vedottomassa paikassa 30–40 minuuttia.

4. Kaada ­taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.

Omenaiset laskiaispullat

noin 15 isoa pullaa
Valmistusaika: 1 ½ tuntia

1 annos pullataikinaa
2 dl omenahilloa
1 tl inkiväärijauhetta
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan

1. Sekoita omenahillo ja inkivääri. Siirrä ­hillo jääkaappiin maustumaan siksi ­aikaa, kun leivot pullat.

2. Jaa pullataikina kahteen osaan. ­Pyörittele taikinapalasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Jauhota työpöytä kevyesti ja pyörittele pullat siinä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala ­samalla tavalla.

3. Kohota pullia liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.

4. Voitele kohonneet pullat munalla ja ­sirottele päälle mantelilastuja tai rae­sokeria.

5. Paista pullia 225 asteessa uunin keski­tasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

6. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen omena­hilloa ja sen päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Vinkki! Voit leikata omenahillon alle vielä palan mantelimassaa.

Tahmapuustit eli sticky buns

noin 12 puustia
Valmistusaika: 2 tuntia

½ annosta pullataikinaa
50 g voita
4 dl pekaanipähkinöitä
2 dl vaaleaa siirappia tai
vaahterasiirappia
¾ dl sokeria
½ prk (100 g) ranskankermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 rkl kanelia

1. Voitele muffinipellin kolot voilla.

2. Rouhi 3 dl pekaanipähkinöitä. Halkaise ­loput pituussuunnassa kahtia.

3. Mittaa jokaiseen muffinipellin koloon noin ruokalusikallinen siirappia. Sirottele kuhunkin koloon vielä teelusikallinen sokeria. Jaa puolitetut pähkinät koloihin.

4. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 35 cm x 25 cm). Levitä ranskankerma levylle. Sirottele sen päälle pähkinärouhe, fariinisokeri ja kaneli.

5. Kääri levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 12 osaan ja nosta palat muffinipellin koloihin.

6. Peitä pullat kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.

7. Paista pullia 175 asteessa uunin keski­tasolla noin 30 minuuttia. Laita uunin pohjalle leivinpaperiarkki, koska siirappi pursuaa herkästi yli. Anna kypsien pullien jäähtyä ­5 minuuttia ja kumoa pelti sen jälkeen leivinpaperin päälle. Anna siirapin valua pullien päälle. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua, sillä siirappi on polttavan kuumaa.

Marsipaanipullat

noin 15 kpl
Valmistusaika: 1 ½ tuntia

1 annos pullataikinaa
50 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
150 g jääkaappi­kylmää marsipaania
1 muna voiteluun
50 g valkosuklaata koristeeksi

1. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina­pala kerrallaan puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 35 cm x 25 cm).

2. Levitä kummallekin levylle puolet huoneenlämpöisestä voista. Ripottele voin päälle sokeria.

3. Raasta kylmä marsipaani karkeaksi raasteeksi ja ripottele puolet raasteesta toiselle, puolet toiselle taikinalevylle. Kääri taikina­levyt omiksi rullikseen.

4. Leikkaa taikina­pötköt vinoittain ­paloiksi niin, että joka toinen pala on vino toiseen suuntaan, toinen ­toiseen. Paina pullat keskeltä sormilla litteäk­si, jolloin pullaan muodostuu vako.

5. Kohota pullia liinan alla 15–20 minuuttia. 

6. Voitele pullat ­munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla
10–12 minuuttia. Jäähdytä.

7. Sulata valkosuklaa paloina varovasti, välillä sekoittaen, mikrossa. Valuta suklaa pienen lusikan avulla raidoiksi pullien päälle.

Monkey bread -nyhtökakku

noin 12 palaa
Valmistusaika: 1 ½ tuntia + kovettumisaika: 1 tunti

½ annosta pullataikinaa
3 dl fariinisokeria
3 tl kanelia
75 g voita
pinnalle:
2 ½ dl tomusokeria
noin 3 rkl sitruunalla maustettua vettä

1. Pyörittele taikinasta kaksi pitkää tankoa (kumpikin noin 40–50 cm). Jaa molemmat tangot 18 palaan. Pyörittele palat palloiksi. ­Yhden pallon halkaisija on noin 2–3 cm.

2. Sekoita fariinisokeri ja kaneli pussissa. Sulata voi.

3. Pyörittele pullapallot ­ensin voisulassa ja hölskyttele niitä sitten muutama kerrallaan sokeripussissa.

4. Voitele noin 1,5 litran ­vetoinen kuivakakkuvuoka, jossa on reikä keskellä. ­Lado pullapallot vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja ­kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

5. Paista pullakakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä kakkua vuoassa 5 minuuttia ja kumoa se sen jälkeen leivinpaperin päälle. Käännä kakku oikeinpäin. Jäähdytä vielä 10 minuuttia.

6. Sekoita tomusokeri ja vesi. Lusikoi kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Anna kuorrutteen valua kakun sisä- ja ulkoreunoille. Anna kovettua vähintään tunti.

Pullavaihtoa

Leivontahullut amerikkalaiset tarjoavat tuoreita ­ideoita pullan­pyörittäjille. Rapakon takaisilla ­ohjeilla tuttu nisu­taikina taipuu palloista muodostuvaksi monkey breadiksi, kinuskisen tahmeiksi sticky bunseiksi ja boston-kakkua muistuttavaksi veto- tai nyhtö­pullaksi. Sekä monkey breadia että vetopullaa (pull apart bread) on tarkoitus syödä siten, että pulla­kakusta revitään paloja leikkaamisen sijaan.

Ideat eivät kulje vain yhteen suuntaan. Trendikäs Kinfolk-ruokalehti julkaisi syksyllä ison artikkelin suomalaisesta "jälkiruokaleivästä". Leivonnaista kutsuttiin lehdessä selvällä suomen kielellä pullaksi.

Nämä herkut sopivat myös kananmunaa ja laktoosia vältteleville.

Vaniljasolmut

20 pullaa

valmistusaika 30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min

½ l hasselpähkinämaitoa

25 g tuorehiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

13–15 dl vehnäjauhoja

150 g margariinia

Täyte

1 prk vaniljavanukasta (esim Alpro)

½ dl hasselpähkinärouhetta

Kristallipinta

150 g margariinia

2 dl erityishienoasokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Lisää murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja rauhallisemmin käsin, kunnes taikina on kimmoisan pehmeä. Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi suiroiksi. Kierrä suiroja pituussuunnassa ja solmi jotakuinkin solmuksi. Nostele pellille leivinpaperille. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 min. Tee sillä välin loput taikinasta kierteiksi.

3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan noin 10 minuuttia.

4. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Suklaabrownie

10 palaa

valmistusaika 15 min + paisto 25 min

200 g tummaa suklaata

100 g margariinia

¾ dl aquafabaa

1 dl sokeria

½ dl siirappia

1 dl kaurajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 dl cashewpähkinöitä

Koristeluun

kaakaojauhetta

1. Valuta aquafaba eli kikhernesäilykkeen liemi talteen. Paloittele suklaa kulhoon ja mittaa joukkoon margariini. Sulata mikrossa varovasti useammassa pätkässä ja sekoita välillä.

2. Yhdistä kulhossa aquafaba, sulatettu suklaa, sokeri ja siirappi. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja pähkinät. Sekoita.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Koristele tomuttamalla pintaan kaakaojauhetta.

Puutarhan marjapiirakka

10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 20 min

Pohja

100 g margariinia

½ dl sokeria

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ dl vettä

Täyte

500 g soijajugurttia

¾ dl sokeria

2 dl vadelmia

1 dl viinimarjoja

1 vaniljatanko

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sekoita margariini ja sokeri puuhaarukalla hyvin sekaisin. Mittaa jauhot ja leivinjauhe joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi. Voitele ja jauhota vuoka. Taputtele taikina vuokaan ja esipaista 10 minuuttia.

2. Sekoita sokeri jugurtin joukkoon. Levitä jugurtti piirakkapohjalle ja ripottele marjat päälle. Paista 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ensin pöydällä ja sitten jääkaapissa, jotta täyte hyytyy.

Kinuski-marjatäytekakku

12 annosta

valmistusaika 1 t

Kakkupohja

7 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

200 g margariinia

3 banaania

4 dl vichyä tai mehua

Vegaaninen kinuski

2,5 dl kaurakermaa

2,5 dl fariinisokeria

Kermatäyte

2 prk soijavispiä

1 dl tomusokeria

1 sitruuna

Lisäksi

2 banaania

1 l mansikoita

1. Tee ensin kakkupohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit haarukalla. Sulata margariini. Sekoita kuivien aineiden joukkoon banaani, rasva ja lopuksi vichy varovasti sekoittaen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kumoa taikina pellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

2. Tee kinuski. Mittaa pieneen kattilaan sokeri ja kaurakerma. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes seos alkaa saostua. Testaa, onko kinuski valmista tiputtamalla pieni tippa kylmään veteen. Jos pisara pysyy kasassa, kinuski on valmis.

3. Vispaa kylmä soijavispi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja raasta noin puolet sitruunan kuoresta. Siivuta banaanit ja ⅔ mansikoista.

4. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Nosta ensimmäinen kerros tarjoilulautaselle. Levitä päälle kinuski. Levitä banaani- ja mansikkasiivuja. Levitä kermavaahtoa. Nosta toinen kakkupohja päälle ja täytä se samaan tapaan. Lopuksi koristele ylin kerros soijavaahdolla, mansikoilla ja sitruunan kuorella.

 

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.