Saisiko olla tahmapuusteja tai nyhtökakkua Amerikan tapaan? Marsipaanipullat maistuvat myös perinteisen ystäville.

Pullataikina

½ l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2–3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnä­jauhoja
200 g voita tai ­margariinia

1. Lämmitä maito ­kädenlämpöiseksi. ­Lisää suola, sokeri, ­kardemumma, murustele joukkoon hiiva ja ­sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.

2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.

3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja ­leivinliinalla. Anna ­taikinan kohota vedottomassa paikassa 30–40 minuuttia.

4. Kaada ­taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.

Omenaiset laskiaispullat

noin 15 isoa pullaa
Valmistusaika: 1 ½ tuntia

1 annos pullataikinaa
2 dl omenahilloa
1 tl inkiväärijauhetta
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan

1. Sekoita omenahillo ja inkivääri. Siirrä ­hillo jääkaappiin maustumaan siksi ­aikaa, kun leivot pullat.

2. Jaa pullataikina kahteen osaan. ­Pyörittele taikinapalasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Jauhota työpöytä kevyesti ja pyörittele pullat siinä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala ­samalla tavalla.

3. Kohota pullia liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.

4. Voitele kohonneet pullat munalla ja ­sirottele päälle mantelilastuja tai rae­sokeria.

5. Paista pullia 225 asteessa uunin keski­tasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

6. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen omena­hilloa ja sen päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Vinkki! Voit leikata omenahillon alle vielä palan mantelimassaa.

Tahmapuustit eli sticky buns

noin 12 puustia
Valmistusaika: 2 tuntia

½ annosta pullataikinaa
50 g voita
4 dl pekaanipähkinöitä
2 dl vaaleaa siirappia tai
vaahterasiirappia
¾ dl sokeria
½ prk (100 g) ranskankermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 rkl kanelia

1. Voitele muffinipellin kolot voilla.

2. Rouhi 3 dl pekaanipähkinöitä. Halkaise ­loput pituussuunnassa kahtia.

3. Mittaa jokaiseen muffinipellin koloon noin ruokalusikallinen siirappia. Sirottele kuhunkin koloon vielä teelusikallinen sokeria. Jaa puolitetut pähkinät koloihin.

4. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 35 cm x 25 cm). Levitä ranskankerma levylle. Sirottele sen päälle pähkinärouhe, fariinisokeri ja kaneli.

5. Kääri levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 12 osaan ja nosta palat muffinipellin koloihin.

6. Peitä pullat kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.

7. Paista pullia 175 asteessa uunin keski­tasolla noin 30 minuuttia. Laita uunin pohjalle leivinpaperiarkki, koska siirappi pursuaa herkästi yli. Anna kypsien pullien jäähtyä ­5 minuuttia ja kumoa pelti sen jälkeen leivinpaperin päälle. Anna siirapin valua pullien päälle. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua, sillä siirappi on polttavan kuumaa.

Marsipaanipullat

noin 15 kpl
Valmistusaika: 1 ½ tuntia

1 annos pullataikinaa
50 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
150 g jääkaappi­kylmää marsipaania
1 muna voiteluun
50 g valkosuklaata koristeeksi

1. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina­pala kerrallaan puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 35 cm x 25 cm).

2. Levitä kummallekin levylle puolet huoneenlämpöisestä voista. Ripottele voin päälle sokeria.

3. Raasta kylmä marsipaani karkeaksi raasteeksi ja ripottele puolet raasteesta toiselle, puolet toiselle taikinalevylle. Kääri taikina­levyt omiksi rullikseen.

4. Leikkaa taikina­pötköt vinoittain ­paloiksi niin, että joka toinen pala on vino toiseen suuntaan, toinen ­toiseen. Paina pullat keskeltä sormilla litteäk­si, jolloin pullaan muodostuu vako.

5. Kohota pullia liinan alla 15–20 minuuttia. 

6. Voitele pullat ­munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla
10–12 minuuttia. Jäähdytä.

7. Sulata valkosuklaa paloina varovasti, välillä sekoittaen, mikrossa. Valuta suklaa pienen lusikan avulla raidoiksi pullien päälle.

Monkey bread -nyhtökakku

noin 12 palaa
Valmistusaika: 1 ½ tuntia + kovettumisaika: 1 tunti

½ annosta pullataikinaa
3 dl fariinisokeria
3 tl kanelia
75 g voita
pinnalle:
2 ½ dl tomusokeria
noin 3 rkl sitruunalla maustettua vettä

1. Pyörittele taikinasta kaksi pitkää tankoa (kumpikin noin 40–50 cm). Jaa molemmat tangot 18 palaan. Pyörittele palat palloiksi. ­Yhden pallon halkaisija on noin 2–3 cm.

2. Sekoita fariinisokeri ja kaneli pussissa. Sulata voi.

3. Pyörittele pullapallot ­ensin voisulassa ja hölskyttele niitä sitten muutama kerrallaan sokeripussissa.

4. Voitele noin 1,5 litran ­vetoinen kuivakakkuvuoka, jossa on reikä keskellä. ­Lado pullapallot vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja ­kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

5. Paista pullakakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä kakkua vuoassa 5 minuuttia ja kumoa se sen jälkeen leivinpaperin päälle. Käännä kakku oikeinpäin. Jäähdytä vielä 10 minuuttia.

6. Sekoita tomusokeri ja vesi. Lusikoi kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Anna kuorrutteen valua kakun sisä- ja ulkoreunoille. Anna kovettua vähintään tunti.

Pullavaihtoa

Leivontahullut amerikkalaiset tarjoavat tuoreita ­ideoita pullan­pyörittäjille. Rapakon takaisilla ­ohjeilla tuttu nisu­taikina taipuu palloista muodostuvaksi monkey breadiksi, kinuskisen tahmeiksi sticky bunseiksi ja boston-kakkua muistuttavaksi veto- tai nyhtö­pullaksi. Sekä monkey breadia että vetopullaa (pull apart bread) on tarkoitus syödä siten, että pulla­kakusta revitään paloja leikkaamisen sijaan.

Ideat eivät kulje vain yhteen suuntaan. Trendikäs Kinfolk-ruokalehti julkaisi syksyllä ison artikkelin suomalaisesta "jälkiruokaleivästä". Leivonnaista kutsuttiin lehdessä selvällä suomen kielellä pullaksi.