Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jos hengitys haisee, innostuit ehkä liikaa proteiinilisistä.

Proteiinirahkaa aamuin illoin plus proteiinipatukka ja -juoma siinä välissä. Moni syö proteiinilisiä, vaikka ruokavalioon kuuluisi runsaasti kanaa, kalaa ja palkokasveja.

Kysyimme laillistetulta ravitsemusterapeutilta Merja Kiviranta-Mölsältä proteiinista.

Syömmekö jo liikaa proteiinilla boostattuja tuotteita?

– Kyllä. Olisi hyvä arvioida proteiinin saantinsa, ettei homma lähde käsistä. Proteiinin määrä vaihtelee tuotteissa pro-juomien alle 10 grammasta palautusjuomien jopa 50 grammaan per purkki. Nimike proteiinirahka tosin voi johtaa harhaan. Osassa niistä on vähemmän proteiinia kuin tavallisessa maitorahkassa.

Mikä on hyvä määrä?

– Enintään yksi proteiinilisävalmiste päivässä. Aktiiviselle sporttaajalle riittää 2 grammaa proteiinia painokiloa kohti päivässä eli noin 25 grammaa kerralla kolmen tunnin välein. 50 grammaa on tuplasti isompi kerta-annos kuin mitä elimistö pystyy käyttämään. Vain jättikokoisen bodarin keho voi hyödyntää sellaisen määrän.

Mitä haittaa liiasta boostauksesta on?

– Moni alkaa lihoa proteiinitankkauksen takia – tuotteet sisältävät sokeria tai glukoosi-fruktoosisiirappia. Myös ylimääräinen proteiini muuttuu rasvaksi. Ylettömästi proteiinia syövän haistaa; aineenvaihdunnassa syntyvä ammoniakki haisee hengityksessä. Jos boostaminen jatkuu vuosia, voi proteiini heikentää munuaisten  toimintaa.

Millaista proteiinia valmisteissa käytetään?

– Se eristetään yleensä maidosta, kananmunasta, soijasta, riisistä tai herneestä, eli se on puhdasta ravintoa. Ainakin maito-, muna-, soija- ja riisiproteiinissa ovat tallella kaikki elimistön tarvitsemat aminohapot.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.