Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jos hengitys haisee, innostuit ehkä liikaa proteiinilisistä.

Proteiinirahkaa aamuin illoin plus proteiinipatukka ja -juoma siinä välissä. Moni syö proteiinilisiä, vaikka ruokavalioon kuuluisi runsaasti kanaa, kalaa ja palkokasveja.

Kysyimme laillistetulta ravitsemusterapeutilta Merja Kiviranta-Mölsältä proteiinista.

Syömmekö jo liikaa proteiinilla boostattuja tuotteita?

– Kyllä. Olisi hyvä arvioida proteiinin saantinsa, ettei homma lähde käsistä. Proteiinin määrä vaihtelee tuotteissa pro-juomien alle 10 grammasta palautusjuomien jopa 50 grammaan per purkki. Nimike proteiinirahka tosin voi johtaa harhaan. Osassa niistä on vähemmän proteiinia kuin tavallisessa maitorahkassa.

Mikä on hyvä määrä?

– Enintään yksi proteiinilisävalmiste päivässä. Aktiiviselle sporttaajalle riittää 2 grammaa proteiinia painokiloa kohti päivässä eli noin 25 grammaa kerralla kolmen tunnin välein. 50 grammaa on tuplasti isompi kerta-annos kuin mitä elimistö pystyy käyttämään. Vain jättikokoisen bodarin keho voi hyödyntää sellaisen määrän.

Mitä haittaa liiasta boostauksesta on?

– Moni alkaa lihoa proteiinitankkauksen takia – tuotteet sisältävät sokeria tai glukoosi-fruktoosisiirappia. Myös ylimääräinen proteiini muuttuu rasvaksi. Ylettömästi proteiinia syövän haistaa; aineenvaihdunnassa syntyvä ammoniakki haisee hengityksessä. Jos boostaminen jatkuu vuosia, voi proteiini heikentää munuaisten  toimintaa.

Millaista proteiinia valmisteissa käytetään?

– Se eristetään yleensä maidosta, kananmunasta, soijasta, riisistä tai herneestä, eli se on puhdasta ravintoa. Ainakin maito-, muna-, soija- ja riisiproteiinissa ovat tallella kaikki elimistön tarvitsemat aminohapot.