Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Jos hengitys haisee, innostuit ehkä liikaa proteiinilisistä.

Proteiinirahkaa aamuin illoin plus proteiinipatukka ja -juoma siinä välissä. Moni syö proteiinilisiä, vaikka ruokavalioon kuuluisi runsaasti kanaa, kalaa ja palkokasveja.

Kysyimme laillistetulta ravitsemusterapeutilta Merja Kiviranta-Mölsältä proteiinista.

Syömmekö jo liikaa proteiinilla boostattuja tuotteita?

– Kyllä. Olisi hyvä arvioida proteiinin saantinsa, ettei homma lähde käsistä. Proteiinin määrä vaihtelee tuotteissa pro-juomien alle 10 grammasta palautusjuomien jopa 50 grammaan per purkki. Nimike proteiinirahka tosin voi johtaa harhaan. Osassa niistä on vähemmän proteiinia kuin tavallisessa maitorahkassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä on hyvä määrä?

– Enintään yksi proteiinilisävalmiste päivässä. Aktiiviselle sporttaajalle riittää 2 grammaa proteiinia painokiloa kohti päivässä eli noin 25 grammaa kerralla kolmen tunnin välein. 50 grammaa on tuplasti isompi kerta-annos kuin mitä elimistö pystyy käyttämään. Vain jättikokoisen bodarin keho voi hyödyntää sellaisen määrän.

Mitä haittaa liiasta boostauksesta on?

– Moni alkaa lihoa proteiinitankkauksen takia – tuotteet sisältävät sokeria tai glukoosi-fruktoosisiirappia. Myös ylimääräinen proteiini muuttuu rasvaksi. Ylettömästi proteiinia syövän haistaa; aineenvaihdunnassa syntyvä ammoniakki haisee hengityksessä. Jos boostaminen jatkuu vuosia, voi proteiini heikentää munuaisten  toimintaa.

Millaista proteiinia valmisteissa käytetään?

– Se eristetään yleensä maidosta, kananmunasta, soijasta, riisistä tai herneestä, eli se on puhdasta ravintoa. Ainakin maito-, muna-, soija- ja riisiproteiinissa ovat tallella kaikki elimistön tarvitsemat aminohapot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla