Isossa-Britanniassa on muotia pitää kasvisruokapäivä kerran viikossa. Esittelemme saitit, jotka auttavat lisäämään kasvisten käyttöä.

Kyllähän se tiedetään: kasvisten syöntiä tulisi lisätä. Virallinen suositus on 5-6 kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, mutta siihen yltää vain noin viisi prosenttia suomalaisista. Valtaosalla kasvikset jäävät 1-2 annokseen, selviää lääkeyhtiö Bayerin kyselystä.

Mutta miten porkkanaa piilottaisi lautaselle? Jos oma pää surisee tyhjyyttä, kokeile näitä saitteja:

1. Plant Based Eating. Sivusto räätälöi jokaiselle omanlaisensa kolmen viikon ohjelman sen perusteella, kuinka paljon jaksaa käyttää aikaa ruuanlaittoon ja mitä tällä hetkellä syö. Myös lihareseptejä. Sivuston taustalla on Alpro-kasvistuoteyhtiö, mutta kokkailussa pärjää myös ilman yhtiön tuotteita.

2. Meat Free Mondays. Paul, Mary ja Stella McCartneyn vetämän kampanjan sivuilla ei edes yritetä muuttaa ihmistä kasvissyöjäksi, vaan annetaan vinkkejä yhteen lihattomaan päivään viikossa.

3. Me Naiset. Miten olisi vaikkapa falafelit, punajuuricarpaccio, kasviksia pursuava nyhtöbroileri ratatouillen kanssa tai joku reilusta sadasta kasvisruokareseptistä.

Jaa miksikö niitä kasviksia kannattaa popsia? No vaikka siksi, että tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas folaatin saaminen on yhteydessä pienempään masennusriskiin.

Folaattia on runsaasti kasviksissa, täysviljassa, marjoissa, hedelmissä ja jonkin verran maitotuotteissa. Myös maksassa on folaattia, joten täyslihattomuuteen ei senkään puolesta ole aihetta.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.