Friteerattu toukka on herkku jo monessa maassa. Kuva Shutterstock
Friteerattu toukka on herkku jo monessa maassa. Kuva Shutterstock

Mitä Yhdysvallat edellä, sitä täällä perässä. Nämä herkut ovat suosiossa pian meilläkin.

1. Inkivääri

Ensi vuoden kuumin mauste on inkivääri. Se maistuu etenkin juomissa kuten teessä ja alkoholillisessa inkiväärioluessa. Ruuanlaitossa inkivääri tukee myös toista ruokatrendiä, tulisuutta.

Inkivääri kruunaa vaikka kiinankaali-jauhelihakääryleitä. Resepti löytyy täältä!

2. Mukaliha

Soijanakkeja ja tofua hinkuvat nyt muutkin kuin kasvissyöjät. Yhdysvalloissa jo joka kolmas käyttää lihankorvikkeita. Syyksi sanotaan hyvä maku ja se, että niiden uskotaan olevan lihaa terveellisempi valinta. Suosituimpia lihankorvikkeita ovat lihattomat hampurilaispihvit, mutta suosiotaan kasvattavat myös vegemakkarat, soijapavuista tehty tempeh ja vehnägluteenista valmistettu seitan.

3. Jakkihedelmä

Eksoottisten hedelmien ykkönen on ensi vuonna jakkihedelmä. Kymmenien kilojen painoinen möllykkä maistuu kypsänä omenan, ananaksen, mangon ja banaanin risteytykseltä. Raakana jakkihedelmää käytetään curryissa ja muissa suolaisissa ruuissa.

4. Hyönteispatukat

Suomessa vasta vitsaillaan Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksille syödä hyönteisiä, mutta rapakon takana ötökät on jo tuotteistettu – ja jauhettu. Sirkkapatukoita valmistavat esimerkiksi Exo ja Chapul, jonka nettisivuilta patukoita voi tilata myös Suomeen.

5. Kofeiinittomat energiajuomat

Kofeiinittoman kahvin jälkeen hitiksi nousevat kofeiinittomat energiajuomat. Lisäbuustia haetaan nyt muista aineista. Esimerkiksi Pepsi on patentoitunut muun muassa goji-marjoja sisältävän, virkistäväksi väitetyn yrttiyhdisteen, muttei ole vielä paljastanut, milloin tuote tulee markkinoille.

6. Proteiini

Ensin kohkattiin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, sitten gluteenittomasta ja nyt vannotaan proteiinin nimeen. Sitä ympätään joka paikkaan kuten juomiin. Naposteltavankin on syytä olla protskupitoista, esimerkiksi paahdettuja kikherneitä.

Lähteet mm. Foodnavigator-usa.com

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.