Ketunleipä ja muut lähimetsän herkut kruunaavat salaatit ja keitot.

Juhannuksenahan kuuluu kerätä seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle ennen nukkumaan menoa, jotta tulevan sulhasensa näkisi unessa. Samalla keruureissulla voit poimia myös villiyrtit, joilla hurmaat juhannusvieraasi ruokapöydässä.

Trendikäs ja terveellinen lähiruoka syntyy helposti, kun haet pihapiiristäsi tai lähipöheiköstäsi muutamia tuttuja kasveja salaattikulhon maukkaiksi koristeiksi.

Unohda rucola! Salaattiin saa makua ja esteettisyyttä ketunleivillä eli käenkaaleilla.Varo kuitenkin liikakäyttöä, sillä kasvin sisältämää oksaalihappoa ei pidä nauttia liikaa. Voit myös koristella ihanan kirpeillä ketunleivillä keittoja ja muita gourmet-annoksiasi hienostoravintolan kokkien tapaan.

Kaupan salaatin joukkoon kelpaa poimia myös mustikan lehtiä, vadelman lehtien versoja, maitohorsman nuoria versoja ja kukkia sekä voikukan ja apilan pienimpiä lehtiä ja erityisesti kukkia.

Nyt on hyvä aika villiyrttien keräämiselle, sillä loppukesällä monet lajikkeet uhkaavat kitkeröityä. Jos villiyrtit tuntuvat makuusi liian kitkeriltä, ne kannattaa keittää vihannesten tapaan.

Lue myös:

Keitä ja friteeraa! Kokkaa pihakasveista herkkuja

Tunnistatko tienpientareen villiyrtit – testaa rikkaruohotietämyksesi

 

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.