Ketunleipä ja muut lähimetsän herkut kruunaavat salaatit ja keitot.

Juhannuksenahan kuuluu kerätä seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle ennen nukkumaan menoa, jotta tulevan sulhasensa näkisi unessa. Samalla keruureissulla voit poimia myös villiyrtit, joilla hurmaat juhannusvieraasi ruokapöydässä.

Trendikäs ja terveellinen lähiruoka syntyy helposti, kun haet pihapiiristäsi tai lähipöheiköstäsi muutamia tuttuja kasveja salaattikulhon maukkaiksi koristeiksi.

Unohda rucola! Salaattiin saa makua ja esteettisyyttä ketunleivillä eli käenkaaleilla.Varo kuitenkin liikakäyttöä, sillä kasvin sisältämää oksaalihappoa ei pidä nauttia liikaa. Voit myös koristella ihanan kirpeillä ketunleivillä keittoja ja muita gourmet-annoksiasi hienostoravintolan kokkien tapaan.

Kaupan salaatin joukkoon kelpaa poimia myös mustikan lehtiä, vadelman lehtien versoja, maitohorsman nuoria versoja ja kukkia sekä voikukan ja apilan pienimpiä lehtiä ja erityisesti kukkia.

Nyt on hyvä aika villiyrttien keräämiselle, sillä loppukesällä monet lajikkeet uhkaavat kitkeröityä. Jos villiyrtit tuntuvat makuusi liian kitkeriltä, ne kannattaa keittää vihannesten tapaan.

Lue myös:

Keitä ja friteeraa! Kokkaa pihakasveista herkkuja

Tunnistatko tienpientareen villiyrtit – testaa rikkaruohotietämyksesi