Minttu, persilja ja muut yrtit maustavat juhlapöydän tapakset. Kuvat: Sami Repo
Minttu, persilja ja muut yrtit maustavat juhlapöydän tapakset. Kuvat: Sami Repo

Paljon valkosipulia, minttua, sitruunaa, oliiviöljyä ja suloista suklaata, niistä on pääsiäisen runsas juhla­menu tehty. Pöytään vain koko porukka!

Raikkaat välimeren tapakset maistuvat pääsiäisenäkin. Tapashekkujen kanssa kannattaa tarjota hyvää maalaisleipää ja italialaisia juustoja.

Muista, että matkalla juhlaan saa käyttää myös oikoteitä.

Aina  ei lampaan kanssa tarvitse tarjota valko­sipuliperunoita: kokeile lisukkeena kikhernesalaattia ja minttujogurttia.

Marinoitua lampaanfileetä

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + marinoitumisaika:
1–24 tuntia + huoneenlämmössä 1 tunti

½ kg lampaan ulkofileetä
marinadi:
½ ruukkua persiljaa
3–4 valkosipulinkynttä
1 dl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Valmista marinadi. Hienonna persilja, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita öljyn joukkoon persilja, valkosipulinkynnet ja mausteet. Laita ulkofilee muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua kylmässä seuraavaan päivään tai vähintään tunnin ajan.

2. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Paista fileeseen nopeasti väri kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kypsennä liha 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoa ne esimerkiksi kikherne­salaatin kanssa.

Kikhernesalaatti ja minttujogurttia

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

2 kesäkurpitsaa
3 valkosipulinkynttä
5 rkl öljyä
2 punasipulia
1 tlk kikherneitä
2 tl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ patonki
3 rkl öljyä
minttujogurtti:
1 ruukku minttua
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

1. Valmista ensin minttu­jogurtti. Hienonna minttu ja sekoita se jogurtin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua kylmässä ­vähintään 30 minuuttia.

2. Leikkaa sillä aikaa kesäkurpitsat kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuumenna 2 ruokalusikallista öljyä pannussa. Paista kesäkurpitsat ja valkosipulit kullanruskeiksi.

4. Kuori ja leikkaa punasipulit puolirenkaiksi. Huuhtele kikherneet ja yhdistä ne sipuleiden kanssa. Lisää loput öljystä, etikka, suola ja mustapippuri. Lisää kesäkurpitsaseos. Sekoita varovasti nostellen.

5. Leikkaa patonki 2–3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Paista patonkikuutioita öljyssä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Jäähdytä ja lisää lopuksi joukkoon. Tarjoa minttujogurtin kanssa.

Tilli antaa raikkautta peruna-parsalaattiin (yllä), valkopapu-pancettasalaatti sisältää sekä vihreitä papuja että valkoisia cannelini-papuja.

Peruna-parsasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + maustumisaika: 30 minuuttia

1 kg uusia perunoita
500 g tuoretta vihreää ­parsaa
1 ruukku tilliä
1 pieni purjo
2 dl katkarapuja (pakaste)
½ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Pese perunat hyvin ja keitä ne kuorineen kypsiksi. Valuta ja anna hiukan jäähtyä. Puolita pienet perunat, isommat voit leikata neljään osaan. (Tähän sopivat hyvin edellisenä päivänä keitetyt perunat.)

2. Leikkaa parsoista kovat päät pois, ja kuori ne nupusta tyveen päin. (Nuoria parsoja ei tarvitse kuoria.) Leikkaa parsat kolmeen osaan ja keitä ne suolatussa vedessä 3–4 ­minuuttia. Valuta ja laita kylmään veteen jäähtymään.

3. Hienonna tilli. Halkaise purjo, pese se huolellisesti ja hienonna.

4. Sulata ravut. Sekoita öljyn joukkoon suola ja pippuri. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita varovasti. Anna maustua kylmässä puolisen tuntia.

Valkopapu-pancettasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + maustumisaika: 30 minuuttia

200 g vihreitä papuja
5 oksaa persiljaa
150 g pancettaa (eli suolattua ja maustettua siansivua) tai
pekonia
2 tlk valkoisia cannellini-papuja
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikka
¼ tl–½ tl suolaa
¼ tl–½ tl mustapippuria

1. Leikkaa vihreistä pavuista päät pois ja puolita. Keitä papuja suolatussa vedessä pari minuuttia. Valuta.

2. Hienonna persilja. Kuutioi pancetta tai pekoni.

3. Paista pancettaa pannulla ­ilman rasvaa pari minuuttia niin, että se kypsyy ja saa vähän väriä. Valuta ja huuhtele pavut. Sekoita oliiviöljyyn etikka, suola ja pippuri.

4. Sekoita salaatin kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku. Anna maustua kylmässä puoli tuntia.

Mehevät fenkolin­lohkot syntyvät nopeasti (yllä). Munakoiso saa raikkautta mintusta ja sitruunasta.

Marinoidut fenkolit

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 fenkolia
2 (luomu)sitruunan kuori ja ­mehu
1 dl tuoretta basilikaa
1 ½ dl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
150 g babypinaattia

1. Leikkaa fenkolit lohkoiksi 6–8 osaan.

2. Raasta sitruunoiden kuori ja ­purista mehu. Hienonna basilika. Sekoita kastikkeeksi kuori ja mehu, basilika, öljy, etikka ja mausteet.

3. Keitä fenkoleja suolavedessä noin 4 minuuttia. Valuta fenkolit ja kaada öljykastike päälle, kun ne ovat kuumia. Lisää pinaatti juuri ­ennen tarjoilua.

Mintulla maustettu munakoiso

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + marinoitumisaika: 30 minuuttia

2 munakoisoa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen
2 (luomu)sitruunaa
½ ruukkua minttua

1. Leikkaa munakoiso viipaleiksi pitkittäin. Ripottele suolaa ja anna ­vetäytyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Huuhdo viipaleet kylmän veden alla ja kuivaa talous­paperilla.

2. Pippuroi viipaleet ja paista ne ­öljyssä kauniin värisiksi molemmin puolin. Laita tarjoiluvadille.

3. Raasta viipaleiden päälle sitruunan kuorta ja purista sitruuna­mehua. Koristele mintunlehdillä.

Helppojen pitaleipien­ päälle voi laittaa ­mitä vain. Esimerkiksi tuore­juusto ja kylmä­savulohi sopivat hyvin.

Pienet tapenade-serranopitaleivät

20 kpl
Valmistusaika: 10 minuuttia + kohoamisaika: 1 tunti + paistoaika: 30 minuuttia

3 dl lämmintä vettä
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
7 dl vehnäjauhoja
täyte:
1 prk (2 dl/175 g) valmista mustaa tapenadea
20 siivua serranokinkkua
rucolaa

1. Sekoita veden joukkoon suola, öljy ja jauhot. Jätä liinan alle lepäämään tunniksi.

2. Jaa taikina 20 osaan. Kauli taikinapalat tai painele ne käsin jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi kakkaroiksi. Paista leivät kuivalla ja kuumalla paistin­pannulla molemmin puolin. ­Varo kuitenkin polttamasta niitä ja tarkista, että ne ovat varmasti kypsiä. Mitä ohuempia leivät on, sitä nopeam­min ne kypsyvät.

3. Levitä tapenadea jokaiselle leivälle. Asettele päälle serranokinkku kauniiksi kiehkuraksi ja viimeistele tuoreella rucolalla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.