Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Saako jo pelkkä ajatus trendiyrtti korianterista sinut voimaan pahoin?

Korianteri-limeriisi, korianteri-kookossämpylät, korianteri-inkivääripestopasta. ”Luottoguacamolen salaisuus on korianteri” – ja niin on muuten salsankin. Oletteko tekin huomanneet, että yrttiä tungetaan tällä hetkellä kaikkeen, ihan jokaiseen ruokaan? Moni sanoo nam, minä sanon yök. Enkä taida olla ainoa.

Jokin aika sitten Huffington Post uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan geenit vaikuttavat siihen, miellyttääkö korianterin maku vai ei. Jos korianteri maistuu suussasi saippualta, kysessä voi olla hajuaistiin liittyvä geenimuunnos. Vika ei olekaan minussa! Se onkin geeneissäni.

Tutkimuksen tehnyt Nicholas Eriksson kuitenkin on sitä mieltä, että korianterin makuun voi tottua. Voikohan?

Korianterista on tullut hittiyrtti samalla, kun aasialaisesta keittiöstä on tullut trendikäs. Uudet, muodikkaat katukeittiöt tuntuvat käyttävän korianteria jokaisessa annoksessaan. Usein yrttiä ei edes mainita menussa. Niin no miksi mainittaisiin, sehän kuuluu kaikenlaiseen ruokaan. Sisälläni kiehui, kun helsinkiläisravintolassa hot wingsien sekaan oli sotkettu tuota pahuksen yrttiä. En halua nirsoilla, mutta korianteri on niin voimakas, että pilaa usein koko ruuan meiltä, jotka geeniemme takia emme siitä pidä.

Ennen kuin olen totuttanut itseni saippuanmakuun, kysyn kokeilta: Onko pakko laittaa kaikkialle maustetta, joka ei yksinkertaisesti sovi jokaiselle?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.