Kesän viinit, olkaa hyvä. Jokaiseen hetkeen jotain, ja kolme neljästä on luomua. Kuvat: Alko
Kesän viinit, olkaa hyvä. Jokaiseen hetkeen jotain, ja kolme neljästä on luomua. Kuvat: Alko

Festarikaveri vai viilentävä vieras mölkkymatsiin? Näillä kesäviinivinkeillä et mene harhaan.

Gloria ruoka&viinin päätoimittaja Sanna Maskulin antaa vinkit parhaisiin kesäviineihin:

Punainen festariheila

Matsu El Picaro, Espanja. Luomuviini. 9,99 €.

”Jos pidät kirsikoista, karhunvatukoista ja lakritsista, rakastat tätä punaviiniä. Mausteinen ja mehukas luomupunkku on kuin tehty grillin äärelle ja festarisäähän, satoi tai paistoi. Mikään lässy marjamehu tämä ei kuitenkaan ole, sillä marjojen joukossa on sopivasti ärjyä ja puraisevaa hapokkuutta, jonka vuoksi viini on sopii myös ruokapöytään. Erityisesti mausteiset grillimakkarat, lihavartaat, pihvit ja lammasburgeri maistuvat sen kanssa.”

Pinkkiä laiturin nokkaan

Biokult Organic Zweigelt Roseé, Itävalta. Luomuviini. 5,99 € (0,375 l).

”Kylmä roseeviini, auringon lämmittämä laituri ja viileä järvivesi. Parempaa kesäyhdistelmää ei yksinkertaisesti ole. Rosee on ehkä parasta lipittelyjuomaa kuumana kesänä. Ja myös trendikäs valinta ruokapöytään. Erityisen hyvin se sopii kanan, ruokaisien salaattien, kalan ja kasvisten kanssa, ja kestää hyvin jopa mausteista etnoruokaa. Puolikkaassa pullossa myytävä itävaltalainen rosee maistuu vienosti vadelmilta ja mansikoilta, ja rutikuivan maun herkkukerroksiin kuuluu myös pieni mausteisuus.”

Valkoista mölkkymatsiin

Savia Viva Familia Xarel.lo, Espanja. Luomuviini. 8,59 €.

”Kesäruoka on mutkatonta, joten miksei viinikin saisi olla? Uusien pottujen ja graavikalan seuraan sopii raikkaan hapokas, sitruksinen valkoviini. Ikeniä kiristävää hapokkuutta tasapainottaa lempeä hedelmäisyys. Hyvä viini myös grillattujen kasvisvartaiden ja fetasalaatin seuraan.”

Kuplivaa brunssille tai piknikille

Verrocchio Prosecco Brut, Italia. 9,49 €.

”Rutisevan kuiva, aavistuksen persikkainen ja sitruksinen italialainen prosecco ei kaipaa muuta kuin hyvää seuraa. Mutta jos tarjolla on katkarapusalaattia, pestoa ja graavilohta, melonia ja ilmakuivattua kinkkua tai muita brunssiherkkuja, prosecco toimii varmasti.”

Lisää vinkkejä:

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Viiniasiantuntijan valinnat: nämä ovat juhannuksen parhaat laatikkoviinit

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.