Kuohuviinit vasemmalta oikealle: Fiorentino Prosecco Extra Dry, Mistinguett Vintage Edition Rosé Brut, Castellblanc Rosado Cava Semi Seco, Cava Perelada Brut Reserva ja Henkell Trocken Sekt Dry.
Kuohuviinit vasemmalta oikealle: Fiorentino Prosecco Extra Dry, Mistinguett Vintage Edition Rosé Brut, Castellblanc Rosado Cava Semi Seco, Cava Perelada Brut Reserva ja Henkell Trocken Sekt Dry.

Syksyn ja talven pimeys kaipaa juhlia, ja juhlat laadukkaita mutta edullisia viinejä. Valitsimme 15 hinta-laatusuhteeltaan parasta kuohuvaa, valkoista ja punaista.

Kuohuviinit

Päärynäinen trendijuoma: Fiorentino Prosecco Extra Dry, 9,97  €

Suomessa suositaan cavaa, mutta Keski-Eurooppa on hullaantunut italialaiseen proseccoon. Tämä sitruksilta ja päärynältä maistuva kupliva on mainio tyylilajinsa edustaja.

Pinkki aperitiivi: Mistinguett Vintage Edition Rosé Brut 2012, 9,50 €

Mikä virittäisi paremmin biletunnelmaan kuin vaaleanpunainen kuohuviini? Tämä espanjalainen sopii myös juustojen ja kevyiden buffet-herkkujen seuraan.

Kakkuviinien klassikko: Castellblanc Rosado Cava Semi Seco, 8,98 €

Pidätkö puolikuivasta? Tämä makean marjainen viini istuu mainiosti marjakakkujen, valkosuklaan ja vaikkapa vaniljaisen panna cottan kumppaniksi.

Pirtsakka tapasviini: Cava Perelada Brut Reserva, 9,99 €

Tässä cavassa yhdistyvät edullisen kuohuviinin parhaat luonteenpiirteet: sitrusaromit, paahteisuus ja runsaat kuplat. Viilennä hyvin ja nauti tapaspalojen kanssa.

Kuivan ystävälle: Henkell Trocken Sekt Dry, 9,98 €

Pidätkö mukavan rapeasta suutuntumasta? Tässä on sinun kuohuviinisi. Kokeile myös tuunausta: lorauta joukkoon lempilikööriäsi.

Valkoviinit vasemmalta oikealle: Savia Viva Familia Xarel.lo, Saam Mountain Chenin Blanc Muscat d'Alexandrie, Viña Maipo Chardonnay, Gustave Lorentz Sylvaner Réserve ja Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc.

Valkoviinit

Luonteikasta luomua: Savia Viva Familia Xarel.lo 2013, 8,49  €

Kukkean persoonallisen mausteinen katalonialainen käy sekä rentoon kippistelyyn että kalaa, kanaa, juustoja ja äyriäisiä sisältävien salaattien kumppaniksi.

Itämaisille mauille: Saam Mountain Chenin Blanc Muscat d'Alexandrie 2013, 7,22 €

Tämä puolikuiva eteläafrikkalainen on oiva pari mausteisemmalle ruoalle. Lisää joukkoon kuplavettä, niin saat viinistä raikkaan spritzerin.

Lohiviinien aatelia: Viña Maipo Chardonnay 2013, 6,98 €

Juhlakauden ykköstarjottavia on lohi. Sen kumppaniksi sopii chardonnay-valkoviini. Tämä chileläinen on hinta-laatusuhteeltaan Alkon parhaita.
 
Monipuolinen brunssiviini: Gustave Lorentz Sylvaner Réserve 2013, 9,98 €

Suunnitteletko pikkujoulubrunssia? Jos haluat pärjätä läpi aterian yhdellä viinillä, valintasi on tämä hedelmäisen raikas alsacelainen.
 
Salaattien ja äyriäisten pariksi: Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2013, 9,98 €

Jos ruokalistalla on simpukoita tai katkarapuja, viinivalintasi on raikas sauvignon blanc -viini. Sopii myös äyriäis- ja juustosalaateille.

Punaviinit vasemmalta oikealle: De Bortoli DB Durif,Fonte do Beco, Laudum Nature Barrica Monastrell Petit Verdot, Alma Mora Shiraz-Malbec ja Cameleon Organic Cabernet Sauvignon.

Punaiset

Nappivalinta grillipihville: De Bortoli DB Durif 2011, 9,97 €

Tämä kirsikkainen ja mukavan mausteinen aussi on hinta-laatusuhteeltaan Alkon ykköskastia. Kokeile grillattujen ja pariloitujen pihvien kanssa.

Portugalilainen klassikko: Fonte do Beco 2011, 9,47 €

Alkon hinta-laatusuhteeltaan kiinnostavimmat viinit tarjoaa tällä hetkellä Portugali. Tämä täyteläinen ja vivahteikas löytö on oiva valinta tummasävyisille liharuoille.

Luomulöytö Espanjasta: Laudum Nature Barrica Monastrell Petit Verdot 2013, 7,98 €

Jos olet lempeän punaviinin ystävä, tutustu tähän suunmyötäisen ja tummilta kirsikoilta maistuvaan viiniin, joka sopii varsinkin mausteisimmille liharuoille.

Mehukas ja lempeä: Alma Mora Shiraz-Malbec 2013, 8,49 €

Kun viima ja kylmä pääsevät puraisemaan, tarvitaan lämmittävää lohtujuomaa. Tarkoitukseen käy tämä pehmeä ja marjaisa argentiinalainen. Istuu myös ruokapöytään.

Mehevä argentiinalainen: Cameleon Organic Cabernet Sauvignon 2013, 9,98 €

Onko pöydässäsi hirveä, poroa tai laadukasta naudanfileetä? Maistele niiden kanssa tätä täyteläisen hedelmäistä ja mustaherukkaista argentiinalaista.

 Lue myös:

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Näin saat salitreenin hyödyt juomalla punaviiniä

Näin saat viinipullon auki ilman pullonavaajaa – video

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.