Tämän luettuasi jauhopeukalo ei ole enää keskellä kämmentä.

1. Vehnäjauhot loppuivat kesken pullan leivonnan. Mitä teen?
Hiivaleipäjauhot sopivat hyvin jatkoksi. Pelkillä hiivaleipäjauhoillakin voi leipoa, mutta pullasta tulee silloin tummaa ja raskasta ”terveyspullaa”.

2. Teen usein sämpylöitä. Mitä jauhoja olisi parasta käyttää?
Vaaleat sämpylät syntyvät puolikarkeista vehnäjauhoista. Tummempia ja terveellisempiä sämpylöitä saat hiivaleipä-, täysjyvä-, graham- ja spelttijauhoilla. Grahamjauhojen sitko on heikompaa, joten lisää taikinaan kolmannes miedompia hiivaleipäjauhoja. Myynnissä on myös sämpyläjauhoseoksia, joihin on lisätty rouhetta tai muita makua ja rakennetta antavia aineksia. Voit itsekin tehdä jauhoseoksen sekoittamalla hiivaleipäjauhoihin hiutaleita, rouheita ja siemeniä.

3. Mistä jauhoista valmistuu paras pulla?
Puolikarkeat vehnäjauhot sopivat sekä pulliin että sämpylöihin. Ne imevät taikinanesteen nopeasti, jolloin taikinaan syntyy hyvä sitko.

4. Leivon muffineja, kakkuja ja muuta makeaa. Mitkä jauhot sopivat minulle?
Erikoisvehnäjauhot ja kakkuvehnäjauhot sopivat kakkujen, torttujen ja piirakoiden leivontaan. Kuohkeimman sokerikakun ja kääretortun saat karkeilla vehnäjauhoilla. Kunnon leipää niistä ei synny.

5. Leivon silloin tällöin pizzaa, en juuri muuta. Millä jauhoilla pärjään?
Pizzajauhot ovat sinulle parhaat, sillä niistä leivottu taikina on helppo kaulia ohueksi levyksi. Se ei vetäydy ja kutistu kaulimen alla yhtä helposti kuin tavallisilla vehnäjauhoilla leivottu taikina.

6. En halua ostaa kuin yhden pussin vehnäjauhoja. Minkä valitsen?
Puolikarkeat vehnäjauhot sopivat kaikkeen leivontaan ja ruuanlaittoon.

7. Haluan leipoa mahdollisimman terveellisesti. Mitä jauhoja ostan?
Suosi kuitupitoisia jauhoja, kuten hiivaleipäjauhoa, täysjyväjauhoa ja grahamjauhoa. Niissä on enemmän myös vitamiineja ja kivennäisaineita.

8. Voinko käyttää päiväyksen ylittäneen jauhopussin?
Ajan myötä jauhoihin tulee vanhaa makua, mutta sen haistaa ja maistaa. Jos jauhot ovat olleet kuivassa huoneenlämmössä ja näyttävät kunnollisilta, voit käyttää niitä turvallisesti.

9. Miten jauhot pitää säilyttää?
Kuivassa paikassa joko huoneenlämmössä tai vähän viileässä. Kosteassa jauhot voivat homehtua.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.