Me Naiset
|
Katja Nordlund

Tämän luettuasi jauhopeukalo ei ole enää keskellä kämmentä.

1. Vehnäjauhot loppuivat kesken pullan leivonnan. Mitä teen?
Hiivaleipäjauhot sopivat hyvin jatkoksi. Pelkillä hiivaleipäjauhoillakin voi leipoa, mutta pullasta tulee silloin tummaa ja raskasta ”terveyspullaa”.

2. Teen usein sämpylöitä. Mitä jauhoja olisi parasta käyttää?
Vaaleat sämpylät syntyvät puolikarkeista vehnäjauhoista. Tummempia ja terveellisempiä sämpylöitä saat hiivaleipä-, täysjyvä-, graham- ja spelttijauhoilla. Grahamjauhojen sitko on heikompaa, joten lisää taikinaan kolmannes miedompia hiivaleipäjauhoja. Myynnissä on myös sämpyläjauhoseoksia, joihin on lisätty rouhetta tai muita makua ja rakennetta antavia aineksia. Voit itsekin tehdä jauhoseoksen sekoittamalla hiivaleipäjauhoihin hiutaleita, rouheita ja siemeniä.

3. Mistä jauhoista valmistuu paras pulla?
Puolikarkeat vehnäjauhot sopivat sekä pulliin että sämpylöihin. Ne imevät taikinanesteen nopeasti, jolloin taikinaan syntyy hyvä sitko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Leivon muffineja, kakkuja ja muuta makeaa. Mitkä jauhot sopivat minulle?
Erikoisvehnäjauhot ja kakkuvehnäjauhot sopivat kakkujen, torttujen ja piirakoiden leivontaan. Kuohkeimman sokerikakun ja kääretortun saat karkeilla vehnäjauhoilla. Kunnon leipää niistä ei synny.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Leivon silloin tällöin pizzaa, en juuri muuta. Millä jauhoilla pärjään?
Pizzajauhot ovat sinulle parhaat, sillä niistä leivottu taikina on helppo kaulia ohueksi levyksi. Se ei vetäydy ja kutistu kaulimen alla yhtä helposti kuin tavallisilla vehnäjauhoilla leivottu taikina.

6. En halua ostaa kuin yhden pussin vehnäjauhoja. Minkä valitsen?
Puolikarkeat vehnäjauhot sopivat kaikkeen leivontaan ja ruuanlaittoon.

7. Haluan leipoa mahdollisimman terveellisesti. Mitä jauhoja ostan?
Suosi kuitupitoisia jauhoja, kuten hiivaleipäjauhoa, täysjyväjauhoa ja grahamjauhoa. Niissä on enemmän myös vitamiineja ja kivennäisaineita.

8. Voinko käyttää päiväyksen ylittäneen jauhopussin?
Ajan myötä jauhoihin tulee vanhaa makua, mutta sen haistaa ja maistaa. Jos jauhot ovat olleet kuivassa huoneenlämmössä ja näyttävät kunnollisilta, voit käyttää niitä turvallisesti.

9. Miten jauhot pitää säilyttää?
Kuivassa paikassa joko huoneenlämmössä tai vähän viileässä. Kosteassa jauhot voivat homehtua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla