Soppa365
Kun muusi on lautasella, sen päälle saksitaan graavilohta. Kuva: Sanna Maskulin
Kun muusi on lautasella, sen päälle saksitaan graavilohta. Kuva: Sanna Maskulin

Jos olet aina tehnyt perunamuusin keitetyistä perunoista, kokeile seuraavaksi perunoiden paahtamista. Muusista tulee tällä pienellä kikalla itkuhyvää.

Pitääkö perunamuusin olla kuohkeaa ja ilmavaa vai tanakkaa muhennosta? Tämä on makuasia. Mutta kun olet kerran tehnyt perunamuusin uunissa paahdetuista perunoista, paluuta entiseen ei ole. Paahtaminen vaikuttaa näet sekä perunan koostumukseen että makuun.

Tärkeintä on, että valitset jauhoisen perunalajikkeen. Kiinteä perunalajike kun ei kerta kaikkiaan toimi muusissa.

Pari muutakin kikkaa on hyvä muistaa. Jos haluat erityisen paahteisen maun muusiin, ruskista voi kevyesti ennen kuin lisäät sen. Ja kun teet muusin, lisää ensin voi ja sitten vasta neste. Usko pois, tälläkin on vaikutusta makuun: kun peruna kypsyy, tärkkelys vapautuu ja avaa perunan solukon. Sula voi täyttää solut, ja maidon tehtäväksi jää maustaa ja pehmentää rakenne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voit paahtaa perunat leivinpaperilla päällystetyllä pellillä, mutta mehukkain tulos tulee, kun levität pellille karkeaa merisuolaa. Suola ei mausta perunoita, vaan tuottaa tasaisen, hyvän lopputuloksen. Suolan voi ottaa talteen seuraavaa paahtamiskertaa varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paahdettu perunamuusi

4–6 annosta

1 t + 15 min

4 isoa Rosamundaa

1 kg karkeaa merisuolaa

30 g voita

1 rkl puristettua sitruunan mehua

3 dl täysmaitoa

200 g graavilohta

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese perunat. Pistele ne haarukalla, jolloin perunat kypsyvät tasaisesti eivätkä ”räjähdä”. Levitä suola uunipellille ja perunat suolapedin päälle. Kypsennä 1 tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Sulata sillä välin voi kattilassa. Jos haluat muhennokseen syvän, paahteisen maun, anna voin hieman ruskistua. Varo kuitenkin, että se ei pala - siirrä kattila pois levyltä heti kun voin väri syvenee ja se alkaa tuoksua pähkinäiseltä.
  3. Purista sitruunamehu. Mausta voisula tilkalla sitruunamehua.
  4. Kuumenna maito omassa kattilassaan.
  5. Purista tai kaavi perunat kuoristaan syvään kulhoon. Lisää ripaus suolaa ja sitruunavoi kuumien perunoiden päälle. Jätä tilkka voita muusin viimeistelyyn. Muhenna perunasurvimella.
  6. Lisää sen jälkeen maito samalla survoen. Jos haluat kuohkeamman muusin, käytä sähkövatkainta.
  7. Kaada loppu sitruunavoi muusin päälle. Saksi päälle graavilohta.

Resepti: Sanna Maskulin, Glorian ruoka ja viini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla