Sushi-illallisen ei tarvitse olla pelkkää lempinigiriä. Kuva: Shutterstock
Sushi-illallisen ei tarvitse olla pelkkää lempinigiriä. Kuva: Shutterstock

Stressaatko siitä, että syöt makkaraperunasi väärin? Miksi sitten teet niin sushin kanssa? Sekin oli alun perin katuruokaa.

Sushista on tullut suomalaisten megaherkku. Menemme ravintolaan, tilaamme lautasellisen makirullia ja muutaman lempinigirimme, ehkä lohta tai rapua. Kun annos on pöydässä, se syödään puikoilla, mutta vähän haparoivin ottein. Samalla tarkkaillaan, ettei naapuri vain huomaa, jos sushietiketti ei ole hallussa.

– Me suomalaiset haemme tarpeettomasti sääntöjä, sanoo Helsingin yliopiston Japani-tutkija ja sushikirjan kirjoittanut Miika Pölkki.

Suomessa asuva mutta Japanissa syntynyt Pölkki muistuttaa, että sushi on ollut alun perin kaduilla myytävää pikaruokaa ja siitä tuli vasta 1970–1980-luvuilla kansainvälisen suosion myötä fiinien ravintoloiden ja huippukokkien taidonnäyte. Jos suomalaiset sushihiiret muistaisivat, että kyse on katuruuasta, sen syöntikään ei ehkä stressaisi.

Jos pelkkä tieto alkuperästä ei auta rauhoittamaan mieltä, Pölkki kertoo muutaman perussäännön, johon luottaa.

Vinkki 1: Syö sormin?

– Sushin syömistä puikoilla korostetaan liikaa, koska sitä voi syödä myös käsin. Näin tehdään esimerkiksi hienoissa japanilaisissa sushiravintoloissa. Silloin kokki ojentaa toiselta puolen tiskiä asiakkalleen sushipalan. Koko toimenpide on kuin performanssi. Sushin syöminen käsin tuntuu kivalta ja on aika mukavaa, Pölkki neuvoo.

Ja kaiken lisäksi sushi on vielä aika siistiä sormisyötävää, hän lisää.

Vinkki 2: Jos syöt puikoilla, ota oikea ote

Jos sushipalan käsitteleminen sormin tuntuu kummalliselta, ei puikoilla syömisessä ole mitään väärää. Ja se on helppoa, kunhan osaa oikean otteen.

– Oikeaa otetta ei tarvitse keksiä itse, vaan olemassa on yksi oikea ihanteellinen puikkojenpitotapa, joka on helppo eikä rasita kättä.

Moni suomalainen pitää puikoista kiinni syömäpään juuresta. Puikot asettuvat kuitenkin sitä paremmin käteen, mitä kauempaa toisesta päästä ottaa kiinni.

Vinkki 3: Valitse monipuolisesti

– Sushi on tasapainottelua. Kun tilaat ravintolassa, valitse erilaisia paloja, pikkuisen jokaista, Pölkki neuvoo.

– Valitse erilaisia makuja, eri värisiä sushipaloja, kalaa, erilaisen suutuntuman ruokia. Vaihtelu tekee sushin syömisestä kivaa. En syö yhtä lajia yleensä paria palaa enempää.

Vinkki 4: Älä hukuta sushipalaa soijaan

– Taitavalta sushinsyöjältä ei jää syödyn annoksen jälkeen yhtään soijaa kuppiin. Sitä ei kuulu hukata, mutta sushia ei myöskään kuulu hukuttaa soijalammikkoon.

Kasta siis soijassa kalapuolta vain vähän.

Vinkki 5: Jaa

– Japani on jakamisen maa. Eikö olisi kiva syödä sosiaalisesti ja maistella erilaisia sushipaloja? Pölkki kysyy, mutta tekee selväksi, että sushissa on kyse elämyksestä.

– Älä yritä opetella sääntöjä ja mennä sitten paniikissa syömään. Mene ravintolaan ja katso, miten muut sen tekevät. Ota mallia taitavalta puikkojen käyttäjältä, hän summaa.

Vaikka oikea sushinsyömistapa ei olisi hallussa heti ensimmäisestä kerrasta, Pölkki lupaa, että sushikokeilta ei tule pahaa silmää, sillä asiakas on japanilaisessa ravintolassa kuningas.

Lue myös:

Sushi sopii kuntoilijalle

Sushikokki maistoi pakastesushia

Onko sushi terveellistä? Ravitsemusterapeutti vastaa

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.