Me Naiset
|
Jenni Junkala
Sushi-illallisen ei tarvitse olla pelkkää lempinigiriä. Kuva: Shutterstock
Sushi-illallisen ei tarvitse olla pelkkää lempinigiriä. Kuva: Shutterstock

Stressaatko siitä, että syöt makkaraperunasi väärin? Miksi sitten teet niin sushin kanssa? Sekin oli alun perin katuruokaa.

Sushista on tullut suomalaisten megaherkku. Menemme ravintolaan, tilaamme lautasellisen makirullia ja muutaman lempinigirimme, ehkä lohta tai rapua. Kun annos on pöydässä, se syödään puikoilla, mutta vähän haparoivin ottein. Samalla tarkkaillaan, ettei naapuri vain huomaa, jos sushietiketti ei ole hallussa.

– Me suomalaiset haemme tarpeettomasti sääntöjä, sanoo Helsingin yliopiston Japani-tutkija ja sushikirjan kirjoittanut Miika Pölkki.

Suomessa asuva mutta Japanissa syntynyt Pölkki muistuttaa, että sushi on ollut alun perin kaduilla myytävää pikaruokaa ja siitä tuli vasta 1970–1980-luvuilla kansainvälisen suosion myötä fiinien ravintoloiden ja huippukokkien taidonnäyte. Jos suomalaiset sushihiiret muistaisivat, että kyse on katuruuasta, sen syöntikään ei ehkä stressaisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos pelkkä tieto alkuperästä ei auta rauhoittamaan mieltä, Pölkki kertoo muutaman perussäännön, johon luottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vinkki 1: Syö sormin?

– Sushin syömistä puikoilla korostetaan liikaa, koska sitä voi syödä myös käsin. Näin tehdään esimerkiksi hienoissa japanilaisissa sushiravintoloissa. Silloin kokki ojentaa toiselta puolen tiskiä asiakkalleen sushipalan. Koko toimenpide on kuin performanssi. Sushin syöminen käsin tuntuu kivalta ja on aika mukavaa, Pölkki neuvoo.

Ja kaiken lisäksi sushi on vielä aika siistiä sormisyötävää, hän lisää.

Vinkki 2: Jos syöt puikoilla, ota oikea ote

Jos sushipalan käsitteleminen sormin tuntuu kummalliselta, ei puikoilla syömisessä ole mitään väärää. Ja se on helppoa, kunhan osaa oikean otteen.

– Oikeaa otetta ei tarvitse keksiä itse, vaan olemassa on yksi oikea ihanteellinen puikkojenpitotapa, joka on helppo eikä rasita kättä.

Moni suomalainen pitää puikoista kiinni syömäpään juuresta. Puikot asettuvat kuitenkin sitä paremmin käteen, mitä kauempaa toisesta päästä ottaa kiinni.

Vinkki 3: Valitse monipuolisesti

– Sushi on tasapainottelua. Kun tilaat ravintolassa, valitse erilaisia paloja, pikkuisen jokaista, Pölkki neuvoo.

– Valitse erilaisia makuja, eri värisiä sushipaloja, kalaa, erilaisen suutuntuman ruokia. Vaihtelu tekee sushin syömisestä kivaa. En syö yhtä lajia yleensä paria palaa enempää.

Vinkki 4: Älä hukuta sushipalaa soijaan

– Taitavalta sushinsyöjältä ei jää syödyn annoksen jälkeen yhtään soijaa kuppiin. Sitä ei kuulu hukata, mutta sushia ei myöskään kuulu hukuttaa soijalammikkoon.

Kasta siis soijassa kalapuolta vain vähän.

Vinkki 5: Jaa

– Japani on jakamisen maa. Eikö olisi kiva syödä sosiaalisesti ja maistella erilaisia sushipaloja? Pölkki kysyy, mutta tekee selväksi, että sushissa on kyse elämyksestä.

– Älä yritä opetella sääntöjä ja mennä sitten paniikissa syömään. Mene ravintolaan ja katso, miten muut sen tekevät. Ota mallia taitavalta puikkojen käyttäjältä, hän summaa.

Vaikka oikea sushinsyömistapa ei olisi hallussa heti ensimmäisestä kerrasta, Pölkki lupaa, että sushikokeilta ei tule pahaa silmää, sillä asiakas on japanilaisessa ravintolassa kuningas.

Lue myös:

Sushi sopii kuntoilijalle

Sushikokki maistoi pakastesushia

Onko sushi terveellistä? Ravitsemusterapeutti vastaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla