Mitä teillä syödään, kun ei jaksaisi kokata? Kuvat: Sanoma-arkisto, Tuomas Kolehmainen, Mikko Hannula, Jukka Lehtinen
Mitä teillä syödään, kun ei jaksaisi kokata? Kuvat: Sanoma-arkisto, Tuomas Kolehmainen, Mikko Hannula, Jukka Lehtinen

Kokosimme kätevimmät pikakotiruokavinkit helpottamaan arkea.

Keräsimme laiskojen kotikokkien parhaat vinkit niihin ruokailuhetkiin, kun kukaan talouden asukas ei oikeasti jaksa nähdä asian eteen vaivaa. Ruuan vain pitää valmistua – ja vähän vikkelään.

”Meidän En jaksa kokata tänään -ruoka on ranskikset ja pierupullat. Eineslihapullat ovat meillä saaneet nimensä siitä pieruisasta suojakaasusta, johon pullat on pakattu. Lapselle tämä einespullapäivä tarkoittaa juhlaa, koska hän inhoaa äitinsä ruokia.”

”Sinkkutaloudessani kokkaan kunnolla silloin, kun on aikaa ja halua. Eli aika harvoin. Pikakokkaukseen toimii pakastealtaan vokkivihannekset pannulle ja härkistä sekä mausteita joukkoon.”

Lämpimiin leipiin voi hukata täytteiksi jääkaapin jämät.
Lämpimiin leipiin voi hukata täytteiksi jääkaapin jämät.

”Meillä tehdään yhden pannun ihmettä eli pakasteesta riisivihannespussillinen pannulle öljyn kanssa, sitten lohisuikaleita ja sitruunapippuria mukaan.”

Lämpimät voileivät toimivat aina! Paahtoleivän tai rieskan päälle ladataan mitä kaapista löytyy. Täytteen päälle juustoa ja mustapippuria, ja leipäset uuniin paahtumaan. Kamalassa kiireessä näitä on vedetty kylminäkin.”

Kirsikkatomaatti, pikakokin paras kaveri

Helpon kokkailun vinkeissä kirsikkatomaatti seikkaili moneen kertaan. Tavallisimmin se päätyi kattilaan pastan kanssa.

”Kun en yhtään viitsi kokata, turvaudun pakastepitsaan. Jos kuitenkin löytyy hitunen vaivannäköä, silloin syntyy kirsikkatomaatti-feta-pestopasta. Keitän spagettia ja paahdan uunissa kirsikkatomaatteja, sitten ne syödään peston ja fetan kanssa. Hommassa voi vielä vähän oikaista ja jättää kirsikkatomaatit paahtamatta.”

”Meillä tehdään perinteistä eli keitetään tortellinit, heitetään niiden sekaan kirsikkatomaatin puolikkaita ja revitään sekaan mozzarellaa. Päälle vähän mustapippuria ja että on hyvää! Tuntuu melkein oikealta, kotitekoiselta aterialta, mutta sen valmistukseen menee vain tortellinien keittoaika eli muutama minuutti.”

Pikakokin parhaat kaverit: pasta ja kirsikkatomaatit.
Pikakokin parhaat kaverit: pasta ja kirsikkatomaatit.

”Kuutioin lautaselle kaksi tomaattia sekä kokonaisen mozzarellapallon. Kiehautan tuorepastaa kattilassa kolme minuuttia ja kippaan lautaselle. Päälle tuoretta basilikaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Periaatteessa annos on siis tomaatti-mozzarellasalaatti tuorepastalla!”

”Meillä laitetaan tomaattipastaa: keitetään spagettia ja lämmitetään joukkoon purkillinen valmista tomaattipastakastiketta. Päälle raastetaan parmesaania ja lautaselle köntsä juustoa tai raejuustoa, jos ei muuta löydy.”

Pakkasesta ja purkista

Kiireinen (tai laiska) kokki avaa rasian ja a-vot, ateria on siinä.

”Meillä syödään patenttipitsaa. Silloin pakastealtaasta valitaan Papa Dennis Rafkinin Fantasia-pitsa, joka on käytännössä siis vain pohja, tomaattikastiketta ja juusto. Päälle ladataan purkki tonnikalaa, pilkottu punasipuli ja juustoraastetta. Täydellistä!”

”Kun en kokkaa, laitan perheelle munakasta, kiehautan tonnikalapastan makaronista ja purkkitonnikalasta tai lämmitän purkkihernekeittoa.”

”Lämmitän pakastepinaattisoppakuutioita yhdessä kattilassa ja keitän toisessa kananmunia.”

”Jos pitää olla ruokaa, jota myös pikkulapsi syö, meillä on pakasteessa aina Kullanrapeat kalafileet -tyyppisiä tuotteita. Niiden kylkeen ei välttämättä tarvitse perunoita tai riisiäkään, riittää kun pilkkoo kurkkua. Samalla kun kalat kypsyvät uunissa, sekoitan maustamattomaan jukurttiin sinappia ja sitruunaa. Tähän muka-kastikkeeseen voi sitten dippailla niitä kullanrapeita juttuja.”

Tämähän on jo melkein kokkausta!

Seuraavat helpporuokavinkit ovat siinä ja siinä, ettei niitä lasketa edes kokkailuksi.

”En ollut koskaan kuullut sekundasta ennen kuin ruoka muutti meille miehen mukana. Sitä varten pitää seistä hellan ääressä: pannulla paistetaan vähärasvaista jauhelihaa ja kattilassa keitetään makaronia. Jos hotsittaa, kuullotetaan myös sipulia. Sekoitus on parasta happamien säilykkeiden, kuten hillosipulien tai suolakurkkujen kanssa. Työkaveri kertoi, että heillä samaa ruokaa kutsutaan nistipadaksi.”

Helpoimmat falafelit löytyvät pakastealtaasta.
Helpoimmat falafelit löytyvät pakastealtaasta.

”Hyviin minitortilloihin tarvitaan paketillinen minitortilloja, purkki valmistsatsikia, paholaisenhilloa, pakastefalafeleja sekä heviosastolta jotain vihreää. Ensin uuniin falafelit, sitten folioon käärityt tortillat. Kylkeen voi tehdä pikasalsan: rasia miniluumutomaatteja, silputtu punasipuli, 1 limen mehu, ruukullinen silputtua korianteria. Herkut kasataan lautasella tortillan sisään.”

”Riisihässäkkään sekoitetaan meillä pussillinen valmista Uncle Ben’s meksikolaisriisiä, rasiallinen texmex-härkistä, Tuorekset lehtikaali-kasviswokkia sekä reilulla kädellä mausteita. Malta paistaa kunnolla!”