Kuva Sami Repo, tuotekuvat Alko
Kuva Sami Repo, tuotekuvat Alko

Kuohuviinikausi poksahtaa käyntiin uutena vuotena. Valitsimme kahdeksan parasta alle 12 euron kuoharia.

Espanja

1. Parés Baltà Brut ’b’

9,92 €

Loistava hinta-laatusuhde: raikas, maukas ja erittäin kuiva luomukuohari.


2. Freixenet Cordon Negro Brut

9,82 €

Erittäin kuivaa espanjalaiskuoharia juo useammankin lasillisen.

Portugali

3. Mateus Sparkling Brut Rosé

8,79 €

Kuivan roseen maussa on aavistus mansikkaa. Pullossa on helposti avattava Zork-korkki, joka säilyttää avatun kuohuviinin kuplat.

Australia

4. Yellowglen Pink

9,99 €

Poikkeuksellisen hyvä hedelmäkarkin tuoksu ja yhtäaikaa raikas ja makea maku. Roseekuohari on sopivan juhlava. Sopii myös niille, jotka eivät pidä liian kuivasta kuoharista.

Chile

5. Cono Sur Brut

10,90 €

Miellyttävän kuiva ja hapokas chileläisjuoma sopii moneen tarkoitukseen: ruuan kanssa, kahden kesken, kippistelyyn.

Uusi-Seelanti

6. Lindauer Brut

11,99 €

Uusiseelantilainen kuohuviini on saanut ansaitusti monia palkintoja. Muistuttaa aitoa sampanjaa!

Saksa

7. Deinhard Rosé de Blanc et Noir

7,98 e

Tyylikkään vaaleanoranssi juoma maistuu hienostuneen miedolta. Kuohuu voimakkaasti ja on sopivan makea.

8. Devil’s Rock Riesling Sec

9,90 €

Terhakkaasti kuplivassa saksalaiskuoharissa maistuu makea hedelmä.

Lue myös:

Parhaat alle 10 euron viinit - ammattilaiset arvioivat

Mistä skumpan kuplat tulevat?

Nämä herkut sopivat kuohuviinin kanssa

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.