Joulupöytään kannattaa valita tuttuja viinejä ja jättää villeimmät kokeilut toiseen hetkeen. Kuva: Shutterstock
Joulupöytään kannattaa valita tuttuja viinejä ja jättää villeimmät kokeilut toiseen hetkeen. Kuva: Shutterstock

Joulupöydässä kannattaa suosia marjaisan aromikkaita viinejä.

Marjaisat, raikkaat ja täyteläiset viinit sopivat oivasti joulupöytään.

– Porsaan liha on hieman makeaa ja rasvaista, joten siihen sopivat hyvin marjaisen aromikkaat viinit. Siksi Alkon mehevä & hilloinen -makutyypin alla olevista viineistä löytyy useita joulupöytään sopivia viinejä, sanoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Hannu Rinne.

– Joulupöytä on täynnä makujen ilotulitusta, joten välttäisin kaikkein kevyimpiä viinejä ja valitsisin ryhdikkäitä ja varmoja valintoja. Yleisenä vinkkinä antaisin, että joulupöytään kannattaa ostaa niitä tuotteita, jotka tietää omaan suuhunsa sopiviksi. Rypäleistä esimerkiksi Merlot, Shiraz ja Cabernet Sauvignon sopivat hyvin kinkun kaveriksi.

Täältä löydät 15 parasta alle kymmenen euron viiniä. Ja ohjeet täydellisen joulukinkun paistamiseen löydät TÄÄLTÄ.

Kokeile kinkun kanssa esimerkiksi näitä alle 10 euron viinejä

Drostdy-Hof Shiraz Merlot, 7,98 €, Etelä-Afrikka

Täyteläisessä viinissä on jo tuoksussakin marjaa. Herukkaiset ja kirsikkaiset aromit saavat seurakseen myös savuisia aromeita.


Los Monteros Crianza, 9,30 €, Espanja

Valencialaiselta viinitilalta tulevassa maultaan keskitäyteläisessä punaviinissä on hedelmäinen luonne. Se on varma valinta kinkun kaveriksi, ja pullon hurmaavan vanhahtava ulkoasukin istuu hyvin joulun juhlapöytään.


Marqués de la Mancha, 7,48 €, Espanja

Metsämarjaisessa, keskitäyteläisessä punaviinissa on häivähdys puolukan ja karpalon makua.


Lue myös:

Tämä viini valittiin vuoden parhaaksi – maksaa alle kympin

Valitsimme 15 parasta alle kymmenen euron viiniä

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Näin paistat täydellisen joulukinkun

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.