Joulupöytään kannattaa valita tuttuja viinejä ja jättää villeimmät kokeilut toiseen hetkeen. Kuva: Shutterstock
Joulupöytään kannattaa valita tuttuja viinejä ja jättää villeimmät kokeilut toiseen hetkeen. Kuva: Shutterstock

Joulupöydässä kannattaa suosia marjaisan aromikkaita viinejä.

Marjaisat, raikkaat ja täyteläiset viinit sopivat oivasti joulupöytään.

– Porsaan liha on hieman makeaa ja rasvaista, joten siihen sopivat hyvin marjaisen aromikkaat viinit. Siksi Alkon mehevä & hilloinen -makutyypin alla olevista viineistä löytyy useita joulupöytään sopivia viinejä, sanoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Hannu Rinne.

– Joulupöytä on täynnä makujen ilotulitusta, joten välttäisin kaikkein kevyimpiä viinejä ja valitsisin ryhdikkäitä ja varmoja valintoja. Yleisenä vinkkinä antaisin, että joulupöytään kannattaa ostaa niitä tuotteita, jotka tietää omaan suuhunsa sopiviksi. Rypäleistä esimerkiksi Merlot, Shiraz ja Cabernet Sauvignon sopivat hyvin kinkun kaveriksi.

Täältä löydät 15 parasta alle kymmenen euron viiniä. Ja ohjeet täydellisen joulukinkun paistamiseen löydät TÄÄLTÄ.

Kokeile kinkun kanssa esimerkiksi näitä alle 10 euron viinejä

Drostdy-Hof Shiraz Merlot, 7,98 €, Etelä-Afrikka

Täyteläisessä viinissä on jo tuoksussakin marjaa. Herukkaiset ja kirsikkaiset aromit saavat seurakseen myös savuisia aromeita.


Los Monteros Crianza, 9,30 €, Espanja

Valencialaiselta viinitilalta tulevassa maultaan keskitäyteläisessä punaviinissä on hedelmäinen luonne. Se on varma valinta kinkun kaveriksi, ja pullon hurmaavan vanhahtava ulkoasukin istuu hyvin joulun juhlapöytään.


Marqués de la Mancha, 7,48 €, Espanja

Metsämarjaisessa, keskitäyteläisessä punaviinissa on häivähdys puolukan ja karpalon makua.


Lue myös:

Tämä viini valittiin vuoden parhaaksi – maksaa alle kympin

Valitsimme 15 parasta alle kymmenen euron viiniä

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Näin paistat täydellisen joulukinkun

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.