Viinibloggaaja Ilkka Sirén. Kuva Panu Pälviä
Viinibloggaaja Ilkka Sirén. Kuva Panu Pälviä

Viinin ammattilaisetkin tekevät löytöjä Alkon alahyllyiltä.

Viinibloggaaja Ilkka Sirén

”Alle kympin hintaluokassa helmiä pitää etsiä pidempään kuin kalliimmissa viineissä. Mutta sitä paremmalta tuntuu, kun se oikea löytyy. Euroopan parhaat edulliset viinit tehdään Etelä-Italiassa ja Portugalissa. Chile ei ole suosikkini, vaikka sen viinit ovatkin hyvin tehtyjä ja joukosta löytyy herkullisiakin hedelmävetoisia juomia. Tosin chileläispullot ovat mainio hyppylauta viinien maailmaan. ­Pitää vain muistaa, ettei jää jumittamaan yhteen laatuun ja maahan. Ranska on hankala alue edullista etsivälle, koska siellä viinintuotanto on kalliimpaa. Hyviä Burgundin viinejä ei löydä tähän hintaan. Edullista ­etsivän kannattaakin väistellä tunnetuimpia viinialueita kuten Ranskan Bordeaux’ta. Alkon ylähylly ei tarjoaa takuu­varmoja onnistumisia. Kalliistakin ­viineistä löydän jatkuvasti omaan suuhuni sopimattomia juomia.”


1. Castaño Garnacha Tintorera, 7,98 €, Espanja.


”Alle kahdeksan euron viineissä liikutaan vaarallisilla vesillä, mutta tämä mausteinen marjapommi on iloinen yllätys tuhtien punkkujen ystäville. Mutkaton pöytä­viini, jota tissuttelen mielelläni nyt kun olemme menossa kohti pitkää ja pimeää talvea. Muista viilentää!”


2. Ca’ De’ Medici Lambrusco Scuro, 9,49 €, Italia.


”Uusin löytöni! Lambrusco oli välillä liiankin suosittu viini, mutta nyt voisin korkata pullon ­tätä päivittäin. Kupliva ­punainen on parhaimmillaan loistava ruoka­viini. Tykkään tästä rasvaisen prosciutto-kinkun ja picante-salamin kanssa. Parempaa ruoka–­viini-komboa saa etsiä.”
 


3. Cono Sur Bicicleta ­Riesling, 8,98 €, Chile.


”Klassikko jo syntyessään. Helppo ja suoraviivainen, toimii loistavasti mausteisen ruuan kanssa. Riesling ja ruoka -yhdistelmän nyrkkisääntönä lainaan rap-artisti Notkeaa Rottaa: ”Mitä iistimpää, sitä siistimpää”.

 

 

Antti Uusitalo, Sommelier, ravintola savoy

”Edulliset viinit sopivat hyvin seurusteluun, mutta niissä on harvoin ruuan kanssa tarjottavan viinin vaatimaa ­hapokkuutta ja rakennetta. Alkon viinit ovat laadukkaita, mutta alle kympin viineiltä on turha odottaa ­suuria makuelämyksiä.”


1. Campo Viejo Cava Brut Reserva, 9,99 €, Espanja.
”Kuiva, raikkaan ­hedelmäinen ja tasapainoinen cava, joka on todellinen vastine rahoille. Erinomainen ruokahalun herättäjä
tai tapasten kaveri.”


2. Devil’s Rock Riesling, 7,98 €, Saksa.


”Suosikkini. Edullinen ja monipuolinen valko­viini, jota voi hörppiä sellaisenaan tai esi­merkiksi aasialaisen ruuan kanssa. Puoli­kuiva, raikas, pirteä.”


3. Quinta das Setencostas, 9,96 €, Portugali.


”Portugalilaisten viinien valikoimasta löytää usein edullisia ja persoonallisia viinejä. Tämä perinteisistä portugalilaisista rypäle­lajikkeista valmistettu punainen on miellyttävän hedelmäinen, maan­läheinen ja sopivasti hapokas esimerkiksi hitaasti hautuneen lihapadan rinnalle.”


4. Alamos Malbec, 9,88 €, Argentiina.


”Monipuolinen, täyteläinen ja samettinen punaviini Andien juurelta. Maistuu mausteisten makkaroiden tai grillatun välikyljyksen kanssa.”

 

 

 

Tuomas Tanttu, viinitoimittaja

”Kympin hintaluokasta löytyy kelpo ­viinejä, löytöjäkin. Hyvä hinta–laatu-suhde on portugalilaisissa viineissä, joissa on myös persoonallisuutta. Eteläamerikkalaiset viinit erottuvat harvemmin toisistaan. Parhaan hinta–laatu-suhteen tarjoavat ­kuitenkin 12–20 euron viinit. Ainakin juhlahetkinä kannattaa sijoittaa juomiin muutama ­roponen enemmän.”


1. La-Vis Intaglio Chardonnay Sauvignon Blanc, 7,88 €, Italia.


”Rapsakka, mukavan hedelmäinen kahden rypäleen sekoitus, jonka raikkaassa maussa on omenaa, päärynää ja herukka-­aromeja. Juon ­vuohenjuustolla, kalalla tai äyriäisillä höystettyjen salaattien kanssa.”


2. La Fortuna Malbec, 9,23 €, Chile.


”Hintaluokkansa parhaita löytöjä! Mehukkaassa ja tasapainoisessa maussa erottuu luumua, kirsikkaa ja mustaherukkaa. Lämmittävän paahteisuuden takia sopii syksyyn, ja maistuu punaisen lihan ja ­pataruokien kanssa.”
 


3. Dona Ermelinda, 8,98 €, Portugali.


”Persoonallisen ­napakka punaviini, jonka makumaailmassa yhdistyvät tummat metsämarjat, luumu ja mausteisuus. Jälki­maun yrttiaromien ansiosta mainio kumppani mediumkypsälle, ­yrteillä ja valkosipulilla maustetulle tummalle lihalle.”

 

Sari Sirén, viinikouluttaja

”Suomessa viinien hinta ja laatu kohtaavat. Alle kympin hintaluokassa löytää kivoja viinejä, mutta arvohelmeä sieltä on turha kalastella. Huippualueiden, kuten Bordeaux’n ja Burgundin, viinit karkaavat toiselle kympille. Uuden maailman viineissä taas ei ole vivahteita: kaikki ovat tummanpuhuvia, hillomaisia ja alkoholisia. Edullisissa viineissä toimivat parhaiten tuoreet, nuorena juotavaksi tarkoitetut raikkaat ­viini.”


1. Piedemonte Navarra, 8,98 €, Espanja.


”Arvostan viinejä, joissa maistaa alkuperän. Maku on tiukka, kirsikkainen ja nahkainen. Hapokkuutensa ansiosta muodostaa hyvän kimpan rasvaisten makkaroiden, machego-juuston, oliivien ja serranokinkun kanssa.”


2. Tre Rose Rosso di Monte­pulciano, 9,99 €, Italia.


”Tämä paikallislajikkeesta valmistettu viini on vivahteikas, monikäyttöinen ja ruokaystävällinen juoma. Ja se tulee läheltä Euroopasta! Kirsikkaisena ja hapokkaana se maistuu esimerkiksi sienirisoton kanssa.”


3. Jean Babtiste Adam ­Riesling, 7,98 €, Ranska.


”Selkeä, vivahteikas ja hintaansa nähden tyylikäs viini Euroopasta. Älyttömän kiva sellaisenaankin.”

NÄIN ONNISTUT

Valitse oikea tuotantoalue

Eteläeurooppalaisissa ja uuden maailman viineissä on usein hyviä ja edullisia vaihtoehtoja, sillä näissä maissa viinien tuotantokustannukset ovat edullisemmat kuin Pohjois-Euroopassa. Uuden maailman viinit tulevat Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta etenkin Chilestä ja ­Argentiinasta sekä Etelä-Afrikasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

Älä hilloa
Edullisia viinejä ei kannata jemmata kellariin, sillä ne maistuvat parhaimmillaan nuorina ja raikkaina.

Tarjoa viileänä
Tarjoilulämpötilalla voit vaikuttaa viinin makuun. Asiantuntijat viilentävät aina myös punaviinin, koska huoneenlämpöisenä viini on usein kömpelö.

Sopiva
17 asteen lämpö löytyy, kun panet ­pullon jääkaappiin 15–30 minuutiksi ­ennen tarjoilua.

Lue myös:

Musaviinit testissä – Popeda ja Katri Helena yllättivät

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.