Henri Alén avaa huhtikuussa Helsinkiin uuden Finnjävel-ravintolan, joka sijaitsee hänen maaliskuussa starttamaansa Bystro-blinibaarin yhteydessä. Sanoma-arkisto / Elvi Rista, Studio Fotonokka Oy
Henri Alén avaa huhtikuussa Helsinkiin uuden Finnjävel-ravintolan, joka sijaitsee hänen maaliskuussa starttamaansa Bystro-blinibaarin yhteydessä. Sanoma-arkisto / Elvi Rista, Studio Fotonokka Oy

Kurkistimme tv:stäkin tuttujen suomalaiskokkien arkeen. Aika upealta näytti.

Henri Alén

Yksi Suomen arvostetuimmista kokeista pyörittää viittä ravintolaa Helsingissä, joista tunnetuin on Muru.

Henrin vaikutusvaltaa kuvaa se, että hän sai suomalaiset innostumaan Mutti-tomaattimurskasta siinä määrin, että se loppui kauppojen hyllyiltä.

 

What a huge #mutti in sweden!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😁👍🏻

Kuva, jonka Henri Alen (@henkkaalen) julkaisi

 

Good night. Keep cooking. Keep fighting for better future. But mostly, keep #dreaming

Kuva, jonka Henri Alen (@henkkaalen) julkaisi

Julkkiskokki on luonnollisesti hyvää pataa muiden julkkisten kanssa.

 

Ihana @heidisohlberg . Kerran vuodessa meillä tapana tavata kuopion carlsonilla😊

Kuva, jonka Henri Alen (@henkkaalen) julkaisi

Henri on esiintynyt monissa tv-ohjelmissa, kuten kokkikollega Niklas Thieulonin kanssa pyörittämässään Henkka & Niki vs. Amerikassa.

Henrin ja Demo-ravintolaa pyörittävän Tommi Tuomisen uuden Finnjävel-ravintolan syntyprosessia kuvataan tulevassa tosi-tv-ohjelmassa Finnjävel – ravintola helvetistä. Ohjelman alkamisaika ei ole vielä tiedossa, mutta ravintola avaa ovensa parin viikon päästä Helsingissä.

Finnjävel ammentaa suomalaisen ruokakulttuurin juurista, ja Instagramin perusteella Henri ja Tommi ovat tutkailleet niitä ainakin Lapissa.

 

Its 1400 at utsjoki. Sun is going down. #lapland #utsjoki #sunrise_sunsets_aroundworld #arctic #chefslife

Kuva, jonka Henri Alen (@henkkaalen) julkaisi

Henri tunnetaan myös ahkerana twiittaajana, joka ei pelkää ottaa kantaa. Hän jakaa Twitterissä myös käteviä minireseptejä.

Henrin ruuat todistavat, että ruuanlaitto on taiteenlaji.

 

Helmipuuroa ja lohenmätiä sekä piparjuurta.

Kuva, jonka Henri Alen (@henkkaalen) julkaisi

Omena ei todella taida pudota kauas puusta, sillä Henrin tytär loihtii tällaisia juttuja.

Huippukokki on jakanut Instagramissa myös suloisen kuvan nuoruudestaan.

 

Minä tekemässä selkeää mahista teinarina. #espanja #throwbackthursday #ouch

Kuva, jonka Henri Alen (@henkkaalen) julkaisi

Tomi Björck

Tomi Bjöck muutti loppusyksystä Australian Sydneyyn puolisonsa Minkan ja kahden poikansa kanssa.

– Olen ollut kohta 20 vuotta kokkina, ravintoloitsijana ja keittiömestarina. Olen kuitenkin vasta 35-vuotias, ja minun on pakko opetella ajattelemaan, että elämässä on muutakin kuin työ, Tomi sanoi Me Naisille ennen muuttoa.

Instagramin perusteella perheen aussielämä näyttää varsin rennolta. Ennen lähtöään perhe kertoi fanittavansa merta. Björckit saavat nyt nauttia siitä runsain mitoin, sillä he asuvat omakotitalossa meren rannalla.

 

Loving sydney & my wifey @minkabjorck #lotto #bingo #palmu #littlefinlandia #loveit #everyday

Kuva, jonka Tomi Björck (@tomibjorck) julkaisi

 

You see us Rollin #dayoff #weekend #joakim #loveit #lotto #bingo #familytime #bestthing

Kuva, jonka Tomi Björck (@tomibjorck) julkaisi

 

Hall St. Hangout #familytime #loveit #joakim #bingo #tbtravels #everyday #bondibeach #northbondi #greatday #perfection

Kuva, jonka Tomi Björck (@tomibjorck) julkaisi

 

Coastal Walk #sydneylocal #eastcoast #eastside #bonditocoogee #nicenice #loveit

Kuva, jonka Tomi Björck (@tomibjorck) julkaisi

Tomi ja Minka ovat saaneet vieraakseen Australiaan ainakin Grillit huurussa -ohjelmastakin tutun koomikon Sami Hedbergin.

 

Good people #sydney #bjorckposse #happiness #goodnight #amazingfood #project @samihedberg @suviilona @minkabjorck

Kuva, jonka Tomi Björck (@tomibjorck) julkaisi

Tomilla on tekeillä Australia-aiheinen ruokakirja, jonka pavlova näyttää käsittämättömän herkulliselta.

Nyt Tomin voi bongata telkkarista Katastrofikokki-ohjelmassa.

Teemu Laurell

Vuonna 2012 Suomen Top Chef -kisan voittanut Teemu Laurell nähtiin myös viime vuonna Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelmassa, jossa hän jäi hopealle.

 

Old but gold

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

Aina yhtä tyylikkään Teemun Instagram-tili vilisee herran tatuointeja, pyöriä ja lenkkareita, joihin kokilla vaikuttaa olevan jonkin sortin fetissi.

 

Hey tuesday 💣💣💣 #tuesday #supreme #newyork #supremenyc

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

 

Not enough bike rides this summer! #singlespeed #fixie #helsinki #fuji #foffabikes #yksivaihde

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

 

First day in Paris. Riding bikes and hanging around was the agenda!Cest la vie bonjour vaan👊 #paris #fall #yeezyboost

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

Tiistaiaamun pahe🍦 #milkshake @liemessa

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

Kokeilla ei tunnetusti ole paljon vapaa-aikaa. Teemu omistautuu silloinkin ruualle.

 

Getting inspired on my day off. #robertas #elementsofdessert #messina #chef #stuff

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

 

Winter BBQ #biggreenegg #bbq #barbeque #winter 📷 @joanta

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

Teemu asuu Helsingissä, mutta kotikaupunki Raumalla on erityinen paikka kokin sydämessä. Hänet tunnetaan jääkiekkojoukkue Rauman Lukon intohimoisena fanina.

 

Tuplamoukku! #raumanlukko #käsisydämellä #sininen #keltainen #avot

Kuva, jonka Teemu Laurell (@teemulaurell) julkaisi

Ja ne ruuat... Jos sitä alkaisi lotota ihan vain siksi, että voisi joskus pestata Teemun kotikeittiöön?

Sara La Fountain

Tv:stä tuttu kokki ja ruokakirjailija Sara La Fountain on parhaillaan Australian Melbournessa ja kuvaa ilmeisesti tulevaa ohjelmaa.

Ja kyllähän tällaisissa oloissa kelpaa kokkailla. Paljonkohan lentolippu Australiaan maksaisi...?

 

Hello from my fresh Kitchen🔝💯🍉🍓🍐🍊🍋🍍🍌🍒🍏👅😋🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Best kitchen view ever so bleassed and grateful🙏😊🌻☀️🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

Muutenkin Sara reissaa vähän väliä ympäri maailmaa.

 

✈️

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

😉😎☀️🌴 XO

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Hello LA☀️🔝🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

Työhässäkän keskellä Sara treenaa, meditoi ja saunoo.

 

Morning Workout done💪 #jetlagrecovery #legday #feelinggood #happymelbourne 😊😄

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Morning mood #meditation #pray #balance #peace #love #feedyoursoul #howtostartyourday 😊😇🙏💯🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Yeah time for tuesday sauna #relax #balance #chill🔝💯🙌🏻😄

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Saturday night sauna #nakedchef #natural #pure #chilling #beauty #hotyoga #rememberbalance 😊🙏🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

Saran ihanan värikkäät ruokakuvat todistavat, ettei terveellisen ruuan tarvitse todellakaan olla tylsää.

 

Starting new year healthy💯 pinacolada chiapudding with fresh fruits and nuts👅🔝🍇🍓💪🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Veggie Colours😍🍉🍓🍆🍍🍇🍒🌶🍌💯🔝🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Good morning to you all😊☀️ #healthybreakfast by me 💯🔝💪🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

Kokki paljastaa Instagramissa myös, mitä ihailee.

Instagramissa käy nopeasti selväksi, että Sara ei ota itseään turhan vakavasti.

 

💯🦄😄🙌🏻

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Hahaa this is funny😄😂Jet lag need lot of coffee just to keep my eyes open 😴

Kuva, jonka Sara La Fountain (@saralafountain) julkaisi

 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15