Kyllä tällä pahin nälkä lähtee. Ainakin hetkeki. Kuva: Sanoma-arkisto/Heidi Piiroinen
Kyllä tällä pahin nälkä lähtee. Ainakin hetkeki. Kuva: Sanoma-arkisto/Heidi Piiroinen

Kun turvautuu eineksiin, kannattaa valita hyväksi todettuja aterioita. Kokosimme suosikkimme.

Kun kiire painaa päälle, on helpottavaa työntää valmisruoka mikroon tai pikaisesti uuniin ja tehdä edes ruokahuollon järjestämisestä vaivatonta. Ei kuitenkaan ole ihan yhdentekevää, mitä kaupasta mukaansa nappaa.

Toimituksemme listasi einesten valiot, joille nirsommankin kannattaa antaa mahdollisuus.

Herkkua pakastealtaasta

Dr. Oetkerin Tradizionale-kiviuunipitsat voittavat monen ravintolapitsan 6–0. Tosi hyvä pohja! Vielä kun tuunaa parmesaanilastuilla, rucolalla ja chiliöljyllä, niin a vot! Harmi vain, että näitä ei löydy ihan joka kaupan pakastealtaasta.”

Kuin kotona paistettua

”Suosittelen Kruunuherkun luomupinaattilettuja – isoja ja maukkaita, tuntuvat kotona paistetuilta.”

Aidon makuista makeaa

”Lidlin Deluxe Crème brûléessa on ihana paahdettu sokeripinta ja itse crème brûléessa makua.”

Vegelle falafelia

”Kasvissyöjälle valikoima on aika huono, mutta turvaudun aina välillä Finduksen World Selection Falafel Marrakech -pakasteannokseen. Sopivan täyttävä setti nälkäiselle, ihan maukaskin. Joskin vaatii pakasteena aika pitkän ajan mikrossa. Maksaa kolmisen euroa eli melko halpa. Samalta merkiltä löytyy myös hyviä, pelkkiä falafeleja pakastettuna.”

Nakit ja muusi yhdessä

Kokkikartanon Nakki-perunamuusi maistuu ihan kouluruualta – ja jotkut pitävät siitä juuri siksi.”

Kanaa kashmirilaisittain

Atrian Chicken Rogan Josh -annoksen kastike on tarpeeksi mausteinen, mikä on valmisruuassa harvinaista. Tässä päästään edes lähelle sitä, miltä aasialaisen ruuan kuuluu maistua. Kanaa ja riisiä sisältävä annos maistuu hyvältä, ainoa miinus pienestä koosta.”

Klassikot eivät petä

Saarioisten kaalilaatikko on kyllä hyvä eines. Täytyy vain olla oikeaa puolukkasurvosta sen kanssa. Sitten vielä raejuusto kylkeen.”

Pakastepinaattikeitto (merkiltä kuin merkiltä) on tosi hyvää, lisää vain keitetyn kananmunan.”

Jalostajan hernekeitto ei perusteluja kaipaa.”

Syynää myös etnokauppojen pakastimet

”Pakastealtaasta löytyvät pelmenit ovat hyviä. Taviskaupoissa ne ovat yleensä Deli-merkkisiä, mutta virolaisista ja venäläisistä ruokakaupoista löytyvät parhaat. Myös esimerkiksi aasialaisissa etnokaupoissa on halpoja pakasteita, kuten dumplingeja tai kevätkääryleitä.”

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15