Paleoruokavaliossa uskotaan lihaan, kasviksiin ja hyviin rasvoihin. Kuva: Shutterstock
Paleoruokavaliossa uskotaan lihaan, kasviksiin ja hyviin rasvoihin. Kuva: Shutterstock

Ennen tanskalainen huippukokki Thomas Rode Andersen oli jatkuvasti vihainen ja ärtynyt. Seesteisempi arki löytyi paleoruokavalion avulla.

Trendikäs paleoruokavalio eli niin sanottu luolamiesdieetti kieltää leivän, pastan, perunan, riisin ja sokerin syömisen. Tanskalainen huippukokki Thomas Rode Andersen on kirjoittanut paleon hienouksista kaksi kirjaa ja kertoo löytäneensä sen avulla ihan uuden elämän.

– Havahduin kerran hampaita pestessäni, että tissini pomppivat. Vaihdoin ruokavalioita ja treenasin lujasti. Vuotta myöhemmin tissit eivät enää pomppineet, mutta vielä isompi muutos tapahtui henkisessä hyvinvoinnissa. En ole enää äkäinen enkä suutu yhtä helposti kuin aiemmin, Thomas kertoo ruokapalvelu Soppa365:lle.

Ennen paleoon siirtymistä Michelin-tason ravintolakeittiötä johtava Thomas myöntää olleensa jatkuvasti vihainen alaisilleen. Hän ärsyyntyi helposti ja oli kova huutamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaikka söin töissä, olin pian taas nälkäinen ja ärtynyt. Kun jätin sokerin ja tärkkelyspitoiset ruuat pois, pysyin rauhallisena. Minusta tuli parempi pomo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Thomas kertoo nälän kyllä yllättävän välillä edelleen, mutta enää siihen ei liity ikäviä tunteita. Hän kertoo kestävänsä nälkää pidempään, koska voi muuten niin hyvin.

– Kun syö paleo-oppisesti lihaa, munaa, kasviksia ja hyviä rasvoja, nälkä tulee harvemmin. Aiemmin minulle tuli heikotus ja ärsyyntyminen, nyt nälkä on vain nälkää.

Hallittuja lipsumisia

Nykyään Thomas syö sämpylästä vain täytteet ja esimerkiksi lentokoneessa tarjoillusta ruoasta vain voinapin ja juustopalan. Täysin immuuni houkutuksille hänkään ei sentään ole.

Kokki myöntää syövänsä ravintolassa uunituoretta artesaanileipää ja pienen jälkiruuan, joka ei sisällä paljon sokeria. Myös rapea croissant pääsee silloin tällöin aamupalapöytään.

– Viiniä en voi jättää. Nautin siitä suunnattomasti lauantai-iltana. Kylässä voin ottaa palan tarjottua kakkua ja suklaata on saatava silloin tällöin. Syön korkean kaakaopitoisuuden suklaata. Fazerin sinisen tapainen maitosuklaa olisi turmiollista. Jos otan palan, en voi lopettaa.

Lue koko haastattelu ruokapalvelu Soppa365:n sivuilta.

Lue lisää:

Paleodieetti villitsee – tällainen on luolamiesruokavalio

"Aloitin paleon, ja moni kyseenalaisti valintani"

Paleoon hurahtanut: "Luovuin kengistä, wc-paperista ja hammasharjasta"

Sisältö jatkuu mainoksen alla