Sieniä tulee tänä syksynä sittenkin! Nappaa tästä parhaat sienireseptit syksyyn. 

Helteinen kesä hautasi monen sienestäjän unelmat hyvästä sienisyksystä. Suomalaisten odotukset alkavat kuitenkin vihdoin täyttyä!

– Tähän mennessä sieniä on ollut vähän, mutta tilanne paranee kaiken aikaa. Maasta on nousemassa hyvinkin monenlaista sienilajistoa, kuten tatteja, haperoita, kantarelleja ja rouskuja odotellaan nousevaksi, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo syksyn sienitilanteesta. 

Salon mukaan sienestyskausi on kuukauden myöhässä normaalista aikataulusta, mutta sienirihmastot eivät kuole mihinkään ja sienisyksystä on tulossa kohtuullinen. Kesän yli 60 hellepäivän jälkeen kosteutta on tullut viime päivinä riittävästi ja sienten itiöemiä on alkanut nousta mukavasti. Kauden pituus riippuu syys- ja lokakuun keleistä. 

– Syksyllä kannattaa mennä sieneen, Salo suosittelee. 

Tässä muutama sieniresepti syksyyn. 

Sieniä, mozzarellaa ja pestoa

Kuva: Pia Inberg

2 annosta 
Valmistusaika: 30 minuuttia

  • 300–400 g tuoreita sieniä (suppilovahveroita tai tatteja) 
  • maun mukaan suolaa ja mustapippuria rouhittuna
  • 100 g mozzarellaa

Sekasiemenpesto:

  • 1 dl erilaisia siemeniä, esim. kurpitsan-, auringonkukan- ja pinjansiemeniä
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 3/4–1 dl hyvää oliiviöljyä
  • 3 rkl raastettua parmesaania
  • suolaa

Koristeluun:

  • pinjansiemeniä
  1. Siisti ja pilko sienet. Paista niistä neste pois. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa sienet voideltujen uuniannosvuokien pohjalle ja nosta päälle viipaloitua mozzarellaa.
  2. Pane monitoimikoneen kulhoon siemenet, basilikanlehdet ja murskattu valkosipuli. Käytä seos tasaiseksi ja lisää öljy koneen käydessä. Lisää lopuksi juustoraaste ja mausta ripauksella suolaa.
  3. Nosta molempien annoksien päälle pari ruokalusikallista pestoa, ripottele pinnalle pinjansiemeniä ja paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin paistopinnan. Tarjoa rapean leivän kera.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisissa yhdessä mm. sienifocaccian ja -cannelonien kanssa. 

Kantarellipekoniomenapiiras

Kuva: Pia Inberg

6 hengelle
Valmistusaika: 50 minuuttia

  • tuoreita kantarelleja
  • puolikas paketti pekonia
  • puolikas happamasta omenasta
  • 1 prk  ranskankermaa
  • 1 dl ruokakermaa
  • 2 kananmunaa
  • hienonnettua rosmariinia
  • suolaa
  • 5-6 kierrosta mustapippuria myllystä
  • emmental-juustoraastetta

Piirakkataikina

  • 2 dl kermaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl kylmää vettä
  • (kuivattuja herneitä pohjataikinan esikypsentämiseen)
  1.  Valmista taikina. Mittaa kulhoon kerma. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola, lisää seos kermaan. Lisää lopuksi vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  2.  Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.
  3. Siisti ja pilko kantarellit. Paista niistä pannussa nesteet pois. Nosta sivuun.
  4. Paahda pekonit pannulla ­rapeiksi, ja nosta talouspaperille valumaan.
  5. Kuori ja viipaloi omena.
  6. Yhdistä ranskankerma, kerma, rikotut kananmunat, silputtu rosmariini, suola ja pippuri.
  7. Ota vuoka jääkaapista, aseta reunoille ja pohjalle leikatut leivinpaperit ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Esikypsennä taikinaa uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Poista herneet ja paperit taikinapohjan päältä.
  8. Lado esipaistetulle pohjalle pekoni, viipaloitu omena ja paistetut sienet. Lisää päälle ranskankermaseos ja juustoraaste.
  9. Kypsennä n. 30 minuuttia alatasolla 175 astees­­­sa, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt.

Resepti on julkaistu aiemmin Me Naisissa

Kantarelli-kesäkurpitsapasteijat

Kuva: Lasse Lecklin

14 pasteijaa
valmistusaika 30 min + paisto 20 min

  • 7 kpl (1 ½ pkt) lehtitaikinalevyjä
  • 1 l (250-300g) kantarelleja
  • 1 purjo
  • 1 kesäkurpitsa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • ½ tl suolaa
  • 200 g cheddaria
  • 5 oksaa tuoretta timjamia
  • 1 muna
  • Lisäksi: muffinipelti tai tukevia muffinivuokia
  1. Nosta taikinalevyt sulamaan vierekkäin. Putsaa sienet, jos ne ovat multaisia.
  2. Leikkaa purjosta kovimmat vihreät osat pois. Halkaise se ja huuhdo kerrostenkin välistä. Huuhtele kesäkurpitsa ja kuori valkosipulin kynnet.
  3. Hienonna sienet, purjo ja valkosipuli. Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa halki ja leikkaa ohuiksi puoliympyröiksi. Raasta cheddar.
  4. Kuumenna öljy pannulla oikein kuumaksi. Paista sieniä kuumassa öljyssä, kunnes ne ruskistuvat. Lisää purjo, valkosipuli ja kesäkurpitsa. Laske lämpötilaa ja anna vihannesten kypsyä. Lisää tarvittaessa öljyä. Kun vihannekset ovat pehmenneet, lorauta pannulle etikka ja lisää suola. Sekoita.
  5. Sekoita paistoksen joukkoon irrotetut timjamin lehdet sekä suurin osa juustosta, säästä noin ½ dl päälle.
  6. Leikkaa taikinalevyt puoliksi. Nostele puolikkaat taikinalevyt muffinipellin koloihin. Lusikoi täyteen täytettä ja nipistä kulmat kiinni keskellä.
  7. Riko muna ja vatkaa haarukalla sekaisin. Lisää loput juustoraasteesta ja voitele pasteijat.
  8. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisissa

Sienipekonipasta

Kuva: Pia Inberg 
  • 300 g spagettia
  • 4 dl kantarelleja tai siitakkeita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 100 g pekonia
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 2 rkl tilliä
  • 1 dl raastettua parmesaania
  1. Puhdista sienet ja paloittele ne tarvittaessa. Hienonna valkosipuli. Pane pasta kiehumaan.
  2. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja ruskista se kuumassa paistinpannussa. Lisää sienet, paista hetki silloin tällöin sekoitellen. Mausta pippurilla. Lisää sitruunan mehu ja hienonnettu tiilli.
  3. Valuta pasta, ota talteen 1-2 desiä keitinvettä. Sekoita pasta ja keitinvettä kastikkeeseen. Ripottele parmesaani pastan päälle.

Resepti on julkaistu aiemmin Soppa365:ssa

Resepti

Vaikeustaso:
Kohtalainen
hellukankellukka

Päivän paras uutinen: sienisyksy tulee sittenkin – nappaa tästä 4 parasta sienireseptiä!

Jihuu! niin vaan löytyi sieniä taas puolukkamatkalla ja tatteja oli paljon joka kokoa ja ihmeen siistejä. Haaparouskuja löytyi niitäkin monenkokoisia ja pääsin työstämään.Tatit on haudutettu omassa ihanassa aromissaan ja rouskuista tulee sienisalaattia ja kenties perinteinen kastike. Vaikka on kuivaa, niin sienet puskee esiin ja kannattaa mennä metsään,ainoastaan hirvikärpäset nyt riesana.
Lue kommentti