Turkkilainen Ayse Kayan paastoaa ramadanin aikana.
Turkkilainen Ayse Kayan paastoaa ramadanin aikana.

Ramadan rytmittää ruoka-ajat uusiksi. Auringon laskiessa alkaa syöminen, ja herkuttelu.

Herätys puoli viisi, tukeva ateria ja takaisin nukkumaan. Turkkilaisen Ayse Kayan, 32, päivärytmi mullistuu ramadanin aikana. Kuukauden kestävän uskonnollisen paaston ajan Alanyassa asuva Ayse syö aamuyöllä tuhdisti: keittoa, voiperunoita, juustoja, oliiveja ja hedelmäkiisseliä. Sillä pitää pärjätä seuraavaan auringonlaskuun asti, koska valoisaan aikaan ei saa syödä mitään, ei edes juoda vettä.

Paahtavan auringon alla jaksaminen ei ole helppoa. Liikenne on vaarallista erityisesti iltaisin, kun kuskien verensokerit ovat alhaalla. Kaupoissa ja virastoissa saa kiukkuista palvelua.

– Ruoka täyttää ajatukset, vaikka pitäisi syventyä uskonasioihin, Ayse myöntää.

Muutaman päivän kuluttua, kun nälkään ja janoon tottuu, voimia riittää hengellisyyteenkin. Ayse rukoilee viidesti päivässä ja lukee Koraanin kannesta kanteen.

Muslimitytöt aloittavat paastoamisen, kun heillä alkaa kuukautiset, mutta Ayse pääsi aikuisten joukkoon jo vähän aikaisemmin.

– Tunsin itseni isoksi, kun äiti antoi luvan paastota.

Kun illalla minareetista kaikuu merkki auringonlaskusta, jano on jo hirmuinen. Ensin juodaan. Sitten Ayse pistää suuhunsa makean taatelin tai suolaisen oliivin ja rukoilee vielä kerran ennen ilta-ateriaa. Keitosta ja kasvispainotteisista ruuista koostuva päivällinen on nopeasti ohi.

– Nälkäisenä tulee hotkittua. Päivän aikana ostan kaikenlaisia herkkuja, joita syön sitten illalla liikaa. Siksi painoni yleensä nousee paaston aikana, Ayse kertoo.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.