Sitruuna ja appelsiini tuovat pääsiäisen mousseihin raikkautta, mutta juhlapöydässä suklaa on tuhtia ja tummaa.

Alla leivos, päällä tryffeli.

Suklaa-tryffelineliöt

25 palaa
Valmistusaika: 1 tunti

175 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 iso rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 ¾ dl tummaa ruokosokeria
13 suklaatryffeliä
kuorrutus:
100 g tummaa suklaata (70%)
25 g voita
4 rkl vettä
6 rkl tomusokeria

1. Nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 160 asteeseen. ­Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja kaakao. Vatkaa erillisellä kulhossa munat. Lisää jauhoseokseen voi, sokeri ja ­munat. Vatkaa seos sähkövatkaimella vaahdoksi.

2. Vuoraa uunivuoka (kooltaan noin 23 cm x 18 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Varmista kypsyys ­tikulla. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se ­
25 osaan. Puolita tryffelit ja laita puolikas jokaisen leivospalan päälle.

3. Tee kuorrutus. Laita astiaan suklaa, voi ja vesi. Sulata seos vesihauteessa varovasti miedolla lämmöllä. Lisää ­tomusokeri ja sekoita hyvin.

4. Lusikoi kuorrutetta jokaisen leivoksen päälle. Voit käyttää lastaa apuna. Jos kuorrute kovettuu, lämmitä varovasti mikrossa. Anna leivosten jähmettyä pari minuuttia.

VINKKI: Voit koristella leivokset lopuksi raidoittamalla ne sulalla maitosuklaalla.

Muutamilla aineksilla syntyy helppo ja nopea pääsiäisaterian lopetus. Voit korvata appelsiini­mehun Coint­reau-liköörillä.

Maitosuklaa-appelsiinimousse

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + hyytymisaika: 1 tunti

150 g maitosuklaata (esimerkiksi Green & Blacks 34%)
3 munaa
3 rkl appelsiinimehua
päälle:
1 dl kuohukermaa
1 appelsiini

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.

2. Erottele munista val­kuaiset ja keltuaiset. Vatkaa appelsiinimehu kel­tuaisten joukkoon. Sekoita seos varovasti sulan suklaan joukkoon.

3. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto varovasti suklaaseen.

4. Jaa mousse tarjoilu­laseihin ja siirrä kylmään vähintään tunniksi. Juuri ennen tarjoilua vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lusikoi se suklaamoussen päälle. Raasta koristeeksi appelsiinin kuorta.

Ihanan pehmeä ja raikas sitruuna­mousse ei ole liian makea.

Sitruuna-jogurttivaahto

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + hyytymis­aika: 3 tuntia

3 ½ liivatelehteä
5 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 dl tomusokeria
2 ½ dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
päälle:
1 dl pekaanipähkinöitä
1 (luomu)sitruunan kuori

1. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan.

2. Sekoita jogurttiin tomusokeri. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

3. Kuumenna sitruunamehu mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista vesi pois ja lisää ne kuumaan mehuun sulamaan.

4. Sekoita kermavaahto jogurtin joukkoon ­varovasti nostellen. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lusikoi vaahto tarjoilulaseihin ja anna jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia.

5. Rouhi pekaanit. Koristele vaahto pähkinärouheella ja sitruunankuorella.

VINKKI: Voit korvata sitruunamehun italialaisella sitruunaliköörillä limoncellolla.

Rapean voitaikinan sisältä pilkottaa ihanan täyteläinen suklaa-mantelitahna.

Suklaa-voitaikinaherkut

8–10 kpl
Valmistusaika: 40 minuuttia + paisto­aika: 20 minuuttia

1 pkt (500 g) valmista voitaikinaa
täyte:
100 g voita
50 g tummaa suklaata (70%)
1 ½ dl manteleita
1 dl tummaa ruoko­sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 keltuaista
1 rkl rommia
päälle:
1 keltuainen
1 rkl vettä
koristeluun:tomusokeria

1. Ota voitaikina sulamaan ja nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee täyte. Pane suklaa, mantelit, sokeri ja kaakaojauhe monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes täyte on murumaista. Lisää voi, keltuaiset ja rommi. Sekoita tahnamaiseksi.

2. Sekoita keskenään keltuainen ja vesi. Kauli sulanut voi­taikina muutamalla kaulaisulla ohuemmaksi ja ota siitä juomalasin avulla pyöreitä paloja. Jaa täyte pohjille niin, että 1 cm jää reunoilta vapaaksi. Voitele reunat keltuais-vesiseoksella ja nosta kansi päälle. Paina reunat huolellisesti haarukalla kiinni.

3. Voitele leivonnaiset keltuais-vesiseoksella. Anna niiden olla 10 minuuttia ja paista sitten ­20–25 minuuttia uunin keski­tasolla, kunnes leivonnaiset ovat kohonneita ja kullan­ruskeita. Anna jäähtyä hetken. Koristele tomusokerilla.

Suolainen vuohenjuusto sopii täydellisesti tumman suklaan kanssa.

Suklaa-vuohenjuustotorttu

16 palaa
Valmistusaika: 30 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

300 g tummaa suklaata (70%)
125 g voita
noin 1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vaaleaa muscavadosokeria (tavallinenkin sokeri käy)
75 g mantelijauhetta
3 munaa
päälle:
300 g levitettävää vuohenjuustoa
1 muna
¾ dl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria

1. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Vuoraa matala­reunainen vuoka (noin 28 x 20 cm) leivin­paperilla ja voitele paperi.

2. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa jauhot, muscavadosokeri, mantelijauhe ja munat tasaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon sula suklaa. Kaada taikina vuokaan.

3. Tee päällinen. Vaivaa vuohenjuusto notkeaksi. Vatkaa juuston joukkoon muna, sokeri ja ­vaniljasokeri. Lusikoi vuohenjuustoseos vuokaan taikinan päälle. Tee veitsellä tai tikulla pyörteitä niin, että pintaan tulee raitoja. Älä ­sekoita liikaa, etteivät maut sulaudu yhteen.

4. Paista torttua uunissa 35–40 minuuttia, kunnes torttu on keskeltä kevyesti jähmettynyt. Jäähdytä vuoassa huoneenlämpöiseksi ja leikkaa paloiksi.