Sitruuna ja appelsiini tuovat pääsiäisen mousseihin raikkautta, mutta juhlapöydässä suklaa on tuhtia ja tummaa.

Alla leivos, päällä tryffeli.

Suklaa-tryffelineliöt

25 palaa
Valmistusaika: 1 tunti

175 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 iso rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 ¾ dl tummaa ruokosokeria
13 suklaatryffeliä
kuorrutus:
100 g tummaa suklaata (70%)
25 g voita
4 rkl vettä
6 rkl tomusokeria

1. Nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 160 asteeseen. ­Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja kaakao. Vatkaa erillisellä kulhossa munat. Lisää jauhoseokseen voi, sokeri ja ­munat. Vatkaa seos sähkövatkaimella vaahdoksi.

2. Vuoraa uunivuoka (kooltaan noin 23 cm x 18 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Varmista kypsyys ­tikulla. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se ­
25 osaan. Puolita tryffelit ja laita puolikas jokaisen leivospalan päälle.

3. Tee kuorrutus. Laita astiaan suklaa, voi ja vesi. Sulata seos vesihauteessa varovasti miedolla lämmöllä. Lisää ­tomusokeri ja sekoita hyvin.

4. Lusikoi kuorrutetta jokaisen leivoksen päälle. Voit käyttää lastaa apuna. Jos kuorrute kovettuu, lämmitä varovasti mikrossa. Anna leivosten jähmettyä pari minuuttia.

VINKKI: Voit koristella leivokset lopuksi raidoittamalla ne sulalla maitosuklaalla.

Muutamilla aineksilla syntyy helppo ja nopea pääsiäisaterian lopetus. Voit korvata appelsiini­mehun Coint­reau-liköörillä.

Maitosuklaa-appelsiinimousse

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + hyytymisaika: 1 tunti

150 g maitosuklaata (esimerkiksi Green & Blacks 34%)
3 munaa
3 rkl appelsiinimehua
päälle:
1 dl kuohukermaa
1 appelsiini

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.

2. Erottele munista val­kuaiset ja keltuaiset. Vatkaa appelsiinimehu kel­tuaisten joukkoon. Sekoita seos varovasti sulan suklaan joukkoon.

3. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto varovasti suklaaseen.

4. Jaa mousse tarjoilu­laseihin ja siirrä kylmään vähintään tunniksi. Juuri ennen tarjoilua vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lusikoi se suklaamoussen päälle. Raasta koristeeksi appelsiinin kuorta.

Ihanan pehmeä ja raikas sitruuna­mousse ei ole liian makea.

Sitruuna-jogurttivaahto

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + hyytymis­aika: 3 tuntia

3 ½ liivatelehteä
5 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 dl tomusokeria
2 ½ dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
päälle:
1 dl pekaanipähkinöitä
1 (luomu)sitruunan kuori

1. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan.

2. Sekoita jogurttiin tomusokeri. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

3. Kuumenna sitruunamehu mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista vesi pois ja lisää ne kuumaan mehuun sulamaan.

4. Sekoita kermavaahto jogurtin joukkoon ­varovasti nostellen. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lusikoi vaahto tarjoilulaseihin ja anna jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia.

5. Rouhi pekaanit. Koristele vaahto pähkinärouheella ja sitruunankuorella.

VINKKI: Voit korvata sitruunamehun italialaisella sitruunaliköörillä limoncellolla.

Rapean voitaikinan sisältä pilkottaa ihanan täyteläinen suklaa-mantelitahna.

Suklaa-voitaikinaherkut

8–10 kpl
Valmistusaika: 40 minuuttia + paisto­aika: 20 minuuttia

1 pkt (500 g) valmista voitaikinaa
täyte:
100 g voita
50 g tummaa suklaata (70%)
1 ½ dl manteleita
1 dl tummaa ruoko­sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 keltuaista
1 rkl rommia
päälle:
1 keltuainen
1 rkl vettä
koristeluun:tomusokeria

1. Ota voitaikina sulamaan ja nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee täyte. Pane suklaa, mantelit, sokeri ja kaakaojauhe monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes täyte on murumaista. Lisää voi, keltuaiset ja rommi. Sekoita tahnamaiseksi.

2. Sekoita keskenään keltuainen ja vesi. Kauli sulanut voi­taikina muutamalla kaulaisulla ohuemmaksi ja ota siitä juomalasin avulla pyöreitä paloja. Jaa täyte pohjille niin, että 1 cm jää reunoilta vapaaksi. Voitele reunat keltuais-vesiseoksella ja nosta kansi päälle. Paina reunat huolellisesti haarukalla kiinni.

3. Voitele leivonnaiset keltuais-vesiseoksella. Anna niiden olla 10 minuuttia ja paista sitten ­20–25 minuuttia uunin keski­tasolla, kunnes leivonnaiset ovat kohonneita ja kullan­ruskeita. Anna jäähtyä hetken. Koristele tomusokerilla.

Suolainen vuohenjuusto sopii täydellisesti tumman suklaan kanssa.

Suklaa-vuohenjuustotorttu

16 palaa
Valmistusaika: 30 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

300 g tummaa suklaata (70%)
125 g voita
noin 1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vaaleaa muscavadosokeria (tavallinenkin sokeri käy)
75 g mantelijauhetta
3 munaa
päälle:
300 g levitettävää vuohenjuustoa
1 muna
¾ dl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria

1. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Vuoraa matala­reunainen vuoka (noin 28 x 20 cm) leivin­paperilla ja voitele paperi.

2. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa jauhot, muscavadosokeri, mantelijauhe ja munat tasaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon sula suklaa. Kaada taikina vuokaan.

3. Tee päällinen. Vaivaa vuohenjuusto notkeaksi. Vatkaa juuston joukkoon muna, sokeri ja ­vaniljasokeri. Lusikoi vuohenjuustoseos vuokaan taikinan päälle. Tee veitsellä tai tikulla pyörteitä niin, että pintaan tulee raitoja. Älä ­sekoita liikaa, etteivät maut sulaudu yhteen.

4. Paista torttua uunissa 35–40 minuuttia, kunnes torttu on keskeltä kevyesti jähmettynyt. Jäähdytä vuoassa huoneenlämpöiseksi ja leikkaa paloiksi.

Parsakausi on täällä! Kokosimme vinkit, joiden avulla et voi epäonnistua sen valmistamisessa.

  1. Paista, älä keitä! Klassisin tapa parsan valmistukseen on keittäminen. Keittömällä parsatangoista tulee kuitenkin helposti ylikypsiä lölleröitä. Siksi parsat kannattaa valmistaa uunissa. Paista parsoja 175 asteessa 10 minuuttia. Silloin parsat pysyvät napakoina eivätkä löllähdä.
  2. Tarkkana kaupassa! Valitse puntti, jossa on ehjät kiinteät nuput ja sileät varret. Ryppyvartiset kannattaa jättää kauppaan. Ulkomaisen parsan kausi on huhti-toukokuussa, mutta suomalainen parsa kypsyy vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.
  3. Parsoja ei ole pakko kuoria. Etenkin ohuet, tuoreet parsat voi hyvin syödä kuorineen. Oikein paksun varren voi halutessaan toki kuoria. Parhaiten parsojen kuorimiseen soveltuu liikkuvateräinen kuorimaveitsi, joka irrottaa kuoren ohuelti.
  4. Napsauta varsi poikki! Parsan alaosa on puumainen eikä sitä ole mukava saada lautaselle. Helpoiten käsittelet parsan tarttumalla kiinni varren lopusta ja puolivälistä ja taittamalla vartta. Varsi katkeaa luonnostaan oikeasta kohtaa.
  5. Parsa sopii ihan sellaisenaan hyvin kevyen aterian lisukkeeksi. Tämä kasvis on keventäjän ystävä. Parsassa on vähän kaloreita, vain noin 30 kilokaloria sadassa grammassa.
  6. Mitä juotavaksi? Valitse parsan seuraksi rapsakka riesling tai hedelmäinen sauvignon blanc. Kuiva, hapokas ja sitruksinen viini imartelee parsaruokia. Dr. Loosen Wehlener Riesling (12,98 € / 0,375 l) on keskitäyteläinen kuiva valkoviini, joka sopii niin kalan kuin parsankin parhaaksi kaveriksi. Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc (11,60 €/ 0,75 l) on mainio yleisviini, joka käy paitsi parsan painikkeeksi myös kala- ja äyriäisruokien kera tai ihan vain aperitiivina.

Kaksi nopeaa parsaherkkua

  • Pekoniparsa: Taita puumainen varsi pois. Kääri parsa pekoniin ja paista pannulla rapeaksi. Tarjoile sellaisenaan tai salaattipedillä.
  • Pikalastut: Katkaise varsi pois ja siivuta parsa kuorimaveitsellä lastuiksi. Mausta sitruunalla, balsamico-siirapilla ja mantelilastuilla.

Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.
Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.