Sitruuna ja appelsiini tuovat pääsiäisen mousseihin raikkautta, mutta juhlapöydässä suklaa on tuhtia ja tummaa.

Alla leivos, päällä tryffeli.

Suklaa-tryffelineliöt

25 palaa
Valmistusaika: 1 tunti

175 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 iso rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 ¾ dl tummaa ruokosokeria
13 suklaatryffeliä
kuorrutus:
100 g tummaa suklaata (70%)
25 g voita
4 rkl vettä
6 rkl tomusokeria

1. Nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 160 asteeseen. ­Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja kaakao. Vatkaa erillisellä kulhossa munat. Lisää jauhoseokseen voi, sokeri ja ­munat. Vatkaa seos sähkövatkaimella vaahdoksi.

2. Vuoraa uunivuoka (kooltaan noin 23 cm x 18 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Varmista kypsyys ­tikulla. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se ­
25 osaan. Puolita tryffelit ja laita puolikas jokaisen leivospalan päälle.

3. Tee kuorrutus. Laita astiaan suklaa, voi ja vesi. Sulata seos vesihauteessa varovasti miedolla lämmöllä. Lisää ­tomusokeri ja sekoita hyvin.

4. Lusikoi kuorrutetta jokaisen leivoksen päälle. Voit käyttää lastaa apuna. Jos kuorrute kovettuu, lämmitä varovasti mikrossa. Anna leivosten jähmettyä pari minuuttia.

VINKKI: Voit koristella leivokset lopuksi raidoittamalla ne sulalla maitosuklaalla.

Muutamilla aineksilla syntyy helppo ja nopea pääsiäisaterian lopetus. Voit korvata appelsiini­mehun Coint­reau-liköörillä.

Maitosuklaa-appelsiinimousse

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + hyytymisaika: 1 tunti

150 g maitosuklaata (esimerkiksi Green & Blacks 34%)
3 munaa
3 rkl appelsiinimehua
päälle:
1 dl kuohukermaa
1 appelsiini

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.

2. Erottele munista val­kuaiset ja keltuaiset. Vatkaa appelsiinimehu kel­tuaisten joukkoon. Sekoita seos varovasti sulan suklaan joukkoon.

3. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto varovasti suklaaseen.

4. Jaa mousse tarjoilu­laseihin ja siirrä kylmään vähintään tunniksi. Juuri ennen tarjoilua vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lusikoi se suklaamoussen päälle. Raasta koristeeksi appelsiinin kuorta.

Ihanan pehmeä ja raikas sitruuna­mousse ei ole liian makea.

Sitruuna-jogurttivaahto

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + hyytymis­aika: 3 tuntia

3 ½ liivatelehteä
5 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 dl tomusokeria
2 ½ dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
päälle:
1 dl pekaanipähkinöitä
1 (luomu)sitruunan kuori

1. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan.

2. Sekoita jogurttiin tomusokeri. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

3. Kuumenna sitruunamehu mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista vesi pois ja lisää ne kuumaan mehuun sulamaan.

4. Sekoita kermavaahto jogurtin joukkoon ­varovasti nostellen. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lusikoi vaahto tarjoilulaseihin ja anna jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia.

5. Rouhi pekaanit. Koristele vaahto pähkinärouheella ja sitruunankuorella.

VINKKI: Voit korvata sitruunamehun italialaisella sitruunaliköörillä limoncellolla.

Rapean voitaikinan sisältä pilkottaa ihanan täyteläinen suklaa-mantelitahna.

Suklaa-voitaikinaherkut

8–10 kpl
Valmistusaika: 40 minuuttia + paisto­aika: 20 minuuttia

1 pkt (500 g) valmista voitaikinaa
täyte:
100 g voita
50 g tummaa suklaata (70%)
1 ½ dl manteleita
1 dl tummaa ruoko­sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 keltuaista
1 rkl rommia
päälle:
1 keltuainen
1 rkl vettä
koristeluun:tomusokeria

1. Ota voitaikina sulamaan ja nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee täyte. Pane suklaa, mantelit, sokeri ja kaakaojauhe monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes täyte on murumaista. Lisää voi, keltuaiset ja rommi. Sekoita tahnamaiseksi.

2. Sekoita keskenään keltuainen ja vesi. Kauli sulanut voi­taikina muutamalla kaulaisulla ohuemmaksi ja ota siitä juomalasin avulla pyöreitä paloja. Jaa täyte pohjille niin, että 1 cm jää reunoilta vapaaksi. Voitele reunat keltuais-vesiseoksella ja nosta kansi päälle. Paina reunat huolellisesti haarukalla kiinni.

3. Voitele leivonnaiset keltuais-vesiseoksella. Anna niiden olla 10 minuuttia ja paista sitten ­20–25 minuuttia uunin keski­tasolla, kunnes leivonnaiset ovat kohonneita ja kullan­ruskeita. Anna jäähtyä hetken. Koristele tomusokerilla.

Suolainen vuohenjuusto sopii täydellisesti tumman suklaan kanssa.

Suklaa-vuohenjuustotorttu

16 palaa
Valmistusaika: 30 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

300 g tummaa suklaata (70%)
125 g voita
noin 1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vaaleaa muscavadosokeria (tavallinenkin sokeri käy)
75 g mantelijauhetta
3 munaa
päälle:
300 g levitettävää vuohenjuustoa
1 muna
¾ dl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria

1. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Vuoraa matala­reunainen vuoka (noin 28 x 20 cm) leivin­paperilla ja voitele paperi.

2. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa jauhot, muscavadosokeri, mantelijauhe ja munat tasaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon sula suklaa. Kaada taikina vuokaan.

3. Tee päällinen. Vaivaa vuohenjuusto notkeaksi. Vatkaa juuston joukkoon muna, sokeri ja ­vaniljasokeri. Lusikoi vuohenjuustoseos vuokaan taikinan päälle. Tee veitsellä tai tikulla pyörteitä niin, että pintaan tulee raitoja. Älä ­sekoita liikaa, etteivät maut sulaudu yhteen.

4. Paista torttua uunissa 35–40 minuuttia, kunnes torttu on keskeltä kevyesti jähmettynyt. Jäähdytä vuoassa huoneenlämpöiseksi ja leikkaa paloiksi.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.