Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Säästä tai satsaa – poimi pääsiäisherkuille passelin hintaiset juomaparit.

Valkoviinien parhaimmisto

Jos haluat pärjätä yhdellä viinillä läpi aterian, hyviä valintoja ovat raikas riesling tai hedelmäinen cava.

PIHISTÄ:

Leth Duett Riesling & Veltliner, 10,37 €
Hedelmäinen ja ­aavistuksen mausteinen valkoviini, joka sopii ennen ruokaa ja buffet-pöydän yleisvalko­viiniksi. Pääsee oikeuksiinsa myös kala-, kana- ja kasvisruokien kanssa. Parsan ja tillin ystävä!

PANOSTA:

Anakena Ona Special Reserve Viognier Chardonnay Riesling 2013, 14,40 €.
Nappaa koriisi tämä voimakas ja tyylikäs chileläinen, kun pöydässäsi on reilusti maustettuja kaloja ja äyriäisiä. Loistopari lohelle ja vaalealle lihalle.

PIHISTÄ:

50° Riesling 2012, 25,70 €/ 2,00 l
Kun haluat pärjätä yhdellä valkoviinillä läpi ison porukan aterian, tämä on sinulle! Napakasti vihreiltä omenilta ja limeltä maistuva saksalainen riesling sopii kalan, kasvisten ja kanan seuraan.

PANOSTA:

Kamptal Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltliner 2012, 17,87 €
Miten niin valkoviini ei sovi lihalle? Mahtavan vivahteikas ja päärynäinen itävaltalainen on omiaan possulle ja kanalle. Ja tietysti valkoiselle kalalle sekä aperitiiviksi.

Punaviinien parhaimmisto

Rehevä lammaspunkku löytyy tänä vuonna Australiasta. Mutta jos olet keyven punkun ystävä, kokeile Pinot Noiria. Myös Argentiinalainen luomupunaviini on nappivalinta lampaan seuraan.

PIHISTÄ:

DB Durif 2011, 9,98 €
Jos pidät rehevistä lammaspunkuista, marjaisa australialainen on todellinen löytö. Toimii myös medium-kypsän poron- ja naudanlihan kanssa. Pidä mielessä myös grillikaudella!

PANOSTA:

Yali Three Lagoons Gran Reserva Pinot Noir 2011, 14,95 €
Keskitäyteläinen ja kirsikkainen punaviini, jonka raikkaus tukee upeasti possun ja vaaleitten lintujen makua. Kevyempi punaviini sopii ­hyvin myös karitsalle ja naudalle.

PIHISTÄ:

Cameleon Organic Malbec 2013, 33,90 € / 3 l   
Laatikkoviinien parhaimmistoon kuuluva täyteläinen ja mehukas argentiinalainen on luomua. Nappivalinta mausteisen lampaanfileen, paahto­paistin tai lihalla höystettyjen buffet-herkkujen kumppaniksi.

PANOSTA:

Hahn GSM 2012, 17,89 €
Maustatko liharuuat valkosipulilla, pippurilla ja runsailla yrteillä? Kokeile tätä jenkki­viiniä, jonka täyteläinen hedelmäisyys tasoittaa mukavasti myös tapenaden ja ilmakuivatun kinkun suolaisuutta.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.