Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Säästä tai satsaa – poimi pääsiäisherkuille passelin hintaiset juomaparit.

Valkoviinien parhaimmisto

Jos haluat pärjätä yhdellä viinillä läpi aterian, hyviä valintoja ovat raikas riesling tai hedelmäinen cava.

PIHISTÄ:

Leth Duett Riesling & Veltliner, 10,37 €
Hedelmäinen ja ­aavistuksen mausteinen valkoviini, joka sopii ennen ruokaa ja buffet-pöydän yleisvalko­viiniksi. Pääsee oikeuksiinsa myös kala-, kana- ja kasvisruokien kanssa. Parsan ja tillin ystävä!

PANOSTA:

Anakena Ona Special Reserve Viognier Chardonnay Riesling 2013, 14,40 €.
Nappaa koriisi tämä voimakas ja tyylikäs chileläinen, kun pöydässäsi on reilusti maustettuja kaloja ja äyriäisiä. Loistopari lohelle ja vaalealle lihalle.

PIHISTÄ:

50° Riesling 2012, 25,70 €/ 2,00 l
Kun haluat pärjätä yhdellä valkoviinillä läpi ison porukan aterian, tämä on sinulle! Napakasti vihreiltä omenilta ja limeltä maistuva saksalainen riesling sopii kalan, kasvisten ja kanan seuraan.

PANOSTA:

Kamptal Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltliner 2012, 17,87 €
Miten niin valkoviini ei sovi lihalle? Mahtavan vivahteikas ja päärynäinen itävaltalainen on omiaan possulle ja kanalle. Ja tietysti valkoiselle kalalle sekä aperitiiviksi.

Punaviinien parhaimmisto

Rehevä lammaspunkku löytyy tänä vuonna Australiasta. Mutta jos olet keyven punkun ystävä, kokeile Pinot Noiria. Myös Argentiinalainen luomupunaviini on nappivalinta lampaan seuraan.

PIHISTÄ:

DB Durif 2011, 9,98 €
Jos pidät rehevistä lammaspunkuista, marjaisa australialainen on todellinen löytö. Toimii myös medium-kypsän poron- ja naudanlihan kanssa. Pidä mielessä myös grillikaudella!

PANOSTA:

Yali Three Lagoons Gran Reserva Pinot Noir 2011, 14,95 €
Keskitäyteläinen ja kirsikkainen punaviini, jonka raikkaus tukee upeasti possun ja vaaleitten lintujen makua. Kevyempi punaviini sopii ­hyvin myös karitsalle ja naudalle.

PIHISTÄ:

Cameleon Organic Malbec 2013, 33,90 € / 3 l   
Laatikkoviinien parhaimmistoon kuuluva täyteläinen ja mehukas argentiinalainen on luomua. Nappivalinta mausteisen lampaanfileen, paahto­paistin tai lihalla höystettyjen buffet-herkkujen kumppaniksi.

PANOSTA:

Hahn GSM 2012, 17,89 €
Maustatko liharuuat valkosipulilla, pippurilla ja runsailla yrteillä? Kokeile tätä jenkki­viiniä, jonka täyteläinen hedelmäisyys tasoittaa mukavasti myös tapenaden ja ilmakuivatun kinkun suolaisuutta.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.